作為一個物資站站長,我想同大家道個歉

751 回覆
4264 Like 20 Dislike
係,我覺得前線用獨立細支方便d/keep一兩支大,其他大嘅留係後面,當佢地要大量洗眼休息先退落黎係我地度用。大嘅好多時一開就唔見左蓋,好易倒曬。
蒸餾水可以代替 唔一定要用NS
發夢落藥房冇醫生紙都買左十幾枝
有意的話點聯絡
請問係邊個group?
同埋,有無方法可以捐錢?
會唔會唔方便?
前線物資站要流動式
去五金鋪買鐵車仔
物資放喺車上分配
有咩E郁即刻推走

站與站之間都用鐵車仔運送
612見3個女仔捧成箱直遮由教會行去太古廣場 , 又辛苦又易整親
好重要 但好多前線嘅朋友都忽視咗
clarify下fa

High⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
1. Boxley生理鹽水
2. 敷料(Non adhesive 不留毛粒)
3. 敷料(自帶黏貼,大塊)
4. 醫生膠布及手套
5. 消毒藥水 (雙色)
6. 哮喘藥 ( 藍色噴霧 紫色粉劑)
7. Instant cool pad

應該清晰啲
其實啲大枝裝都可以係個蓋到吉個窿,咁會唔會好啲?
我覺得其實人地有陣型有技巧
我地人多但塞住自己人 仲會怕
我都讚同應該前方有物資站
但其實宜家物資擺後係因為我地會大退後
如果擺太前,退一次就會無曬前面嘅物資
當然如果宜家前排可以做到賴死唔走/有人可以補上
咁就可以守住一堆擺前線嘅物資同戰線唔會急速退後

前方物資站無問題,但我諗要齊裝備嘅人分兩批
一批先衝,第二批standby
係呢堆人後面,再有人手係攞住物資,當有咩事e.g. 實彈or 催淚彈阻止唔到機動性高地逃走
我覺得有兩樣野要加
1. 水桶
用於裝水 將催淚彈放入去 保護防線
又可以用於沖洗

2. 番梘
用於沖洗胡椒噴霧/水 根據文獻係有助舒緩痛楚
唔好意思我雖然只係個合理非但希望可以出主意
星期日出硬
如果可以幫手準備物資都想準備
不如擺定物資係教堂 未雨籌繆擺滿佢 到時萬一物資站唔夠物資都可以係教堂快啲送到物資去支援 同埋擺教堂都安全啲 唔怕比人掃
你地無做錯到!!!
道咩歉! 最緊要人無事!
香港加油!
見到有隊友提議,每個補給站用舉牌方法好好,而又發夢有另一隊友建議加埋做哨兵站,其實可以每個站放兩個人,一個負責補給,一個通訊
你地好叻呀! 慢慢就會長知識! 撐住!
p.s. 如果有人有walkie會唔會好d? (腦震盪)
用梳打粉唔好用牛奶啦
加油呀,唔可以輸
大家即使唔買比物資站至少確保自己有最基本裝備
希望各位巴絲大家一齊努力贏翻次
推 呢個list好有用
Up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞