作為一個物資站站長,我想同大家道個歉

751 回覆
4264 Like 20 Dislike
係物資站留守嘅時候,真係好感動。見到香港人個份熱誠,有咩唔夠即刻衝仆去買,個個黎到現場係即時交低物資再出去聲援。

雖然係一件好振奮嘅事,但係必須承認我哋物資站有好大問題。其實仲有好多嘢好多嘢可以做得更好同改善。

當日好多係自發物資站,群龍無首嘅情況下,站與站之間無一個媒 介去聯絡,令到好多訊息接收錯誤,好難將需要嘅物資送到需要嘅地方,浪費咗人力、時間。

好對唔住。

自發自起,大家基本上無系統同條理去處理物資。如果我哋有條理咁去做嘢,可以教大家點去處理催淚彈,可以逼晒前線嘅人戴好晒所有裝備,可以好清晰咁去聚散人群、開路、準確咁傳物資。

好對唔住,我哋未做到。

雖然好多對唔住,不過我哋唔想熄咗大家嘅火。下面就係我地連日來補救嘅方法。
經一事,長一智。個別站長已經聯絡過大家、甚至車隊同First Aid都有聯絡。

為咗唔浪費大家嘅熱誠同熱心,我哋已經同個別組織同頻道聯合,好好組織同發揮大家嘅力量。

我哋set up咗一個物資channel,希望大家可以關注最新物資嘅情況。
(下一頁先貼)

另外,我哋亦希望收集可以幫到香港嘅物資。

以下係我哋整理,然後跟重要性排列嘅物資List及First Aid物資List。

好X重要⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
1. 大聲公/藍牙喇叭
2. Walkie talkie
3. 手推車 (百佳車/送貨車仔)
4. 繩
5. 尿袋連線

重要⚠️⚠️⚠️
1. 板車
2. 喉糖
3. 能量啫喱
4. 索帶
5. 可寫字白貼紙

一般⚠️
1. 牛奶
2. 3M口罩 N95以上級別
3. 噴霧樽
4. 保鮮紙 (保護外露皮膚)
5. 索帶
6. 箱頭筆
7. 較剪
8. 銀雞/哨子
9. 望遠鏡
10. 葡萄糖水
11. 寶礦力 (支裝 唔要粉裝)
12. Energy bar
13. 得力素糖 (盒裝 唔要每粒獨立包裝)
14. 雨褸
15. 大垃圾袋(厚實)
16. 2A 電,D 電
17. 退熱貼

次要
1. 麵包、水果
2. 廚房紙、紙巾
3. 梘液

不要🚫🚫
1. 普通口罩
2. 勞工手套
3. 難入口、喉乾性乾糧
4. 杯面
5. 沖劑性飲料

浮動(請睇channel觀星睇風向)
1. 水
2. 麥當勞包個類 (但唔好多, 睇風向)
3. 飯(但唔好多, 睇風向及時間)
4. 運動飲品(葡萄適等)

FIRST-AID🆘⛑⛑⛑

High⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
1. Boxley生理鹽水
2. 敷料(Non adhesive 不留毛粒)
3. 敷料(自帶黏貼,大塊)
4. 醫生膠布及手套
5. 消毒藥水 (雙色)
6. 哮喘藥
7. Instant cool pad

Medium⚠️⚠️⚠️
1. 3寸繃帶
2. 方形敷料(5吋起)
3. 醫用手套
4. 噴霧膠布

Low⚠️
1. 三角巾
2. Eye lotion
3. 無菌消毒包
4. Aloe Gel (舒緩灼熱感及幫助揮發皮膚水份)(土炮做法,自行選擇)

不需🚫🚫
1. 火酒
2. 雙氧水
3. 傳統紅藍黃藥水
4. 2吋繃帶
5. 任何藥品(哮喘藥除外)
巴打
你放返自己安全做第一位啦
物資呢d野好閒
而家香港又唔係第三世界
推!
物資好閒,最緊要人冇事
push
push
推!

溝通真係好重要
加油呀 我會抬多幾轉物資過黎架啦
宜家狗會踢竇,其實都要改下模式。呢度個個新手,都係摸住石頭過河...
push
大家加油
加油啊屌你老母!!香港勁揪!!!!
Push!! 香港加油 ! 聽日繼續買物資6月16日見!
walkie 唔驚勾線?
pish
聽講有送物資車手比警犬拉 物資巴打們小心
想問一下點解2吋繃帶唔需要既?
你係世界物資站定某區站長?
記得要提早出物資,
囤積物資係冇意義
請問各位站長大人肯覆我地物資組未呢?

我想問點解我地運咁多物資上去但會有前線黎同我地講乜都唔夠用?

當我地物資供應組親自派人去搬物資上前線時點解現場物資站要扣起資源唔俾我地搬?

請回答
只要有出力 冇人會怪你 香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞