獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike

熱果場一定好撚正
咁岩依期差唔多場場主場

可惜mane hat trick 唔到
略嫌熱刺太廢唔夠刺激
Btw係度settle左住落真係好舒服 退休一流

你黎讀書定玩呀?stay咁耐既[/quote]
黎exchange呀 仲有排睇

你黎讀書定玩呀?stay咁耐既

好撚羨慕呀屌 早知果時比心機讀書apply去exchange

好撚羨慕呀屌 早知果時比心機讀書apply去exchange

咁就有得睇謝四 可惜我都遲左幾年

咁就有得睇謝四 可惜我都遲左幾年

佢黎緊會番去踢一場喎 快d買飛去睇
唔知點解係倫敦住之後會更中意睇英國同類近城市既遊記
絲打遊記好睇 我都plan緊去am
唔知點解係倫敦住之後會更中意睇英國同類近城市既遊記
絲打遊記好睇 我都plan緊去am

見到你地d留言,就算坐到腰骨痛係到打文都值得
好想知絲打喺airbnb發生咩事

追下其他post就知

而家講唔番果種慌張感
因為已經解決左

真心係唔好彩
我同2個fd係amsterdam central玩到半夜先返機場瞓都無事 睇嚟幾好彩

而家講唔番果種慌張感
因為已經解決左

真心係唔好彩
我同2個fd係amsterdam central玩到半夜先返機場瞓都無事 睇嚟幾好彩

當係另類體驗啦 冇穿冇爛已經當執到
黎緊四月尾會去睇曼聯,機票同酒店已經訂好哂,但波飛仲未買到,唔知可以點買

我睇過近季尾d飛好貴
你fb search下英超波飛
我係果到買
再唔係ticketbis我都有睇過
另外仲有個外國黃牛網但唔記得左係咩
如果你夠膽搏
果日朝早去球場counter問下有冇
或者開波前早d去球場出面睇下有冇人放季票

我都係英超波飛個到買
本身買龍門後
點知佢比左longside
我以為佢比錯打去問
點知原來免費幫我upgrade
我女朋友仲係側邊屌鬼
Btw 去睇曼聯要早啲去
比賽日去Old Trafford 既metrolink
好多都好full
未必立即上到
記住一落metrolink買同講價
黎緊四月尾會去睇曼聯,機票同酒店已經訂好哂,但波飛仲未買到,唔知可以點買

我睇過近季尾d飛好貴
你fb search下英超波飛
我係果到買
再唔係ticketbis我都有睇過
另外仲有個外國黃牛網但唔記得左係咩
如果你夠膽搏
果日朝早去球場counter問下有冇
或者開波前早d去球場出面睇下有冇人放季票

我都係英超波飛個到買
本身買龍門後
點知佢比左longside
我以為佢比錯打去問
點知原來免費幫我upgrade
我女朋友仲係側邊屌鬼
Btw 去睇曼聯要早啲去
比賽日去Old Trafford 既metrolink
好多都好full
未必立即上到
記住一落metrolink買比賽日頸巾同講價
Day 10 Maastricht continue...

河嘅左邊係舊城區,右邊係新城區,火車站同我住嘅地方都喺新城區,其實去依類型嘅古城,我都習慣了解下佢地嘅歷史,可能一舊磚一塊石頭都有佢地嘅故事

Maastricht係荷蘭最舊嘅城市,喺荷蘭最南邊,好近德國同比利時,以前好多國家都因為中間條馬斯河(Maas)而猴住Maastricht,所以依到成日打仗換主人,去到百幾年前,先正式劃番俾荷蘭,但就因為俾唔同國家侵占過,依個城市就夾雜住唔同嘅文化,特別係食物,一個咁細嘅地方有成三百幾間餐廳,我大膽講句,d餐廳多過同好食過Ams嘅100倍

好喇,正式入城,依到有三條橋可以由新城區去舊城區嘅,我成日都係眼前見到邊條就過邊條

過河嘅時候都會專登慢愎慢行,欣賞下河兩邊嘅景色

如果冇認錯,我一開始應該係行最頂果條橋,因為我第一站就去市政廳

圍住都係一d餐廳同埋有d車仔小食檔,個feel都有d似西貢個廣場,唯一唔同係依到d人一定係向出坐,有朋友都係平排向出坐,如果多人,個場面會好搞笑,令我諗起喺法國行去羅浮宮段路,經過一個湖,d人都係圍住向住個湖坐

行左個圈,就搵嘢醫肚,依間餐廳有一個角落係幫人整單車,一邊飲咖啡一邊睇一整單車都幾特別,但依到d咖啡真係點都比唔上英國

拿拿臨食完就出去繼續行喇,難得遇到好天,依到係兩個教堂前嘅Vrijthof廣場,條彩虹令我聯想到鬼怪入面過馬路果一幕(無錯,我係會睇韓劇嘅腦殘港女,唔好咁啦,依齣連dodo姐都推薦架)

St. Servaaskerk

St. Jankerk 城市傳聞紅色果part係用牛血油嘅

依個廣場對住成條街都係餐廳,喺到真係唔驚搵唔到嘢食

喺廣場右上角行入一條街,就會去到被譽為全世界最靚嘅書店,天堂書店Selexyz Dominicanen Bookstore

原來係間有700幾年歷史嘅教堂,但因為之前成日打仗所以荒廢咗,直到近年先改建做書局

其實都唔算係改建,因為佢只係放咗d架喺到,仲好巧妙咁起咗三層

最入果到,仲有間coffeeshop,睇下書之餘仲可以嘆下咖啡

喺上面睇,中間張枱係一個十字架嚟

依到實在太靚,但我依個搞屎棍好似阻住d真係買書嘅人,所以買咗兩張postcard就走咗,不過轉個頭喺出面見到一樣嘅postcard但平好多

大門口係模仿一本書

待續...
絲打可唔可以分享下住宿,我黎緊都會去英國,但YORK未揾到住邊

同埋D相好靚呀 有無D係用HTC RE影?
絲打可唔可以分享下住宿,我黎緊都會去英國,但YORK未揾到住邊

同埋D相好靚呀 有無D係用HTC RE影?

好丫 聽日講下
冇呀 用re都係自拍多 平時都係大機同iphone 番黎執兩執
啲相好靚 支持

上季睇咗場利作客坐咗後備席隔離 仲拎到堆簽名
睇away拎簽名易好多 好似係
而家係北歐exchange緊 遲下都想去荷蘭
Utrecht 好悶?見絲打你無去
好正 好想現場睇Henderson
完場後係咪好多人門口等球員

上季睇咗場利作客坐咗後備席隔離 仲拎到堆簽名
睇away拎簽名易好多 好似係

其實我想合照多過簽名
唔知新訓練場有冇停車簽名影相環節呢
而家係北歐exchange緊 遲下都想去荷蘭
Utrecht 好悶?見絲打你無去

我係Maastricht識左個澳門女仔
佢就係喺Utrecht讀書
佢話除左個音樂盒museum
其實真係冇野玩

d簽名唔係我拎架
我聽番佢講都話有唔少人
你可以入場前問下d實Q佢地會係邊道出黎
聽聞有時仲會一齊去間bar
唔知有冇聽錯

d簽名唔係我拎架
我聽番佢講都話有唔少人
唔知有冇聽錯

希望出年去到 YNWA
屌我都想睇現場呀

不過係PSG,有無邊度可以買到飛,我見D網買好貴

d簽名唔係我拎架
我聽番佢講都話有唔少人
唔知有冇聽錯

希望出年去到 YNWA

唔洗希望 一定會去到架
屌我都想睇現場呀

不過係PSG,有無邊度可以買到飛,我見D網買好貴

其實真係預左貴架 我睇車仔果場都2600 你睇完就會覺得幾錢都值
啦啦啦續約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞