獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
Day 14 (6.2)
今晚十點機,我有全日同cityhall d人搏鬥
對白我都諗好哂架喇,首先係扮慘,之後就死lur,如果都唔得就發難,準備好心情,我就準時9點到達cityhall

佢個cityhall類似政府合署,d市民交費呀問嘢呀都係去依到,所以我都攞張飛仔,等埋位

好彩個staff都好有禮貌,又幫我打咗好多個電話,終於,搵到個接頭人,我諗佢都R哂頭,做咁耐都未試過接依d case,我都要好多謝佢幫我

接頭人嚟到,帶我遊咗個花園,就帶我上佢office喇

拿,玩到參觀人地cityhall個office你地未試過喇掛,其實都好大,又有d懶chill嘅休息corner,可以hea下飲下咖啡,每個人d位又大,等咗陣,就見到上次嚟調查嘅黑人大叔,而我準備好哂嘅劇本亦都準備爆出口

點知,佢一嘢就話,你想同我一齊去定喺到等我?

我擔心咗咁多日,原來咁簡單就解決到

之後我就同佢一齊搭輕鐵去番間仆街hostel,轉車果陣,我on99慢慢行,佢太心急,一嘢拖住我追車,究竟是什麼經歷

去到hostel,好彩我醒目,上次冇俾番條鎖匙個仆倒屋主,如果唔係入到去都開唔到個locker

待續.....

今晚要早D訓睇歐聯,聽晚再打
我去意大利嘅出發原因同你九成似
保方下年退休,再唔去都靈呢世都唔會再有機會,一成唔同就係我睇到保方,你睇唔到謝拉特囉

呢個遊記唔錯,我都去完聖馬力諾打緊,又係好攰唔想update

絲打你下站打算去邊
保方下年退休,再唔去都靈呢世都唔會再有機會,一成唔同就係我睇到保方,你睇唔到謝拉特囉

呢個遊記唔錯,我都去完聖馬力諾打緊,又係好攰唔想update

絲打你下站打算去邊

保方保方 保住後方
等我都睇下你個遊記先
我未諗呀 有d想去美國睇nba
又想去德國讀番年書順便玩哂成個歐洲

絲打你下站打算去邊

保方保方 保住後方
等我都睇下你個遊記先

嚟緊14號如無意外入場睇R聯,始終好想睇保方捧一次,歐聯呢場都叫親身睇過丫
多謝支持 未update哂,慢慢追,順便幫手推吓,去完好鐘意,好想多啲香港人識
nba聽講十級貴,同R聯比都係兩回事嚟
歐洲冇返一年唔洗旨意玩得到大部分,我淨係意粉行一個月都覺得唔夠
cls 疤狗咁都有得反cup

絲打你下站打算去邊

保方保方 保住後方
等我都睇下你個遊記先

嚟緊14號如無意外入場睇R聯,始終好想睇保方捧一次,歐聯呢場都叫親身睇過丫
多謝支持 未update哂,慢慢追,順便幫手推吓,去完好鐘意,好想多啲香港人識
nba聽講十級貴,同R聯比都係兩回事嚟
歐洲冇返一年唔洗旨意玩得到大部分,我淨係意粉行一個月都覺得唔夠

希望你睇到啦
試下係球場出面捕下
可能可以簽到名影到相
我想出年去睇世界盃
cls 疤狗咁都有得反cup

好耐冇試過零晨睇波咁精神
Day 5 York continue...
太陽只係放題一個鐘,影完相又變番陰天

至於甚麼哥德式建築呀定古羅馬設計呀,我唔係讀history又唔係讀建築所以都冇研究,只係從外觀覺得靚就影,佢唔似大部份教堂果種黑黑啡啡既外牆,雖然都好耐歷史但仲keep住象牙色既外殼,再配個藍天,完全冇教堂俾我果種陰森感覺

入去睇要10鎊,上埋個塔俾多5鎊,教堂入面對於我嚟講間間都差唔多,所以都廢事俾錢入去睇喇

York Minster一路散出去,有好多小路,d地鋪都係唔同特色嘅鋪頭,如果行哂d鋪頭,一日真係唔夠

除咗行鋪頭,抬頭望下都隨時有驚喜

平時影相都係影人多,第一次齋影景硬係影唔出咩感覺,難得有個人行過,就影下佢啦

黎York有一樣嘢好想睇嘅,就係harry potter既斜角巷Diagon Alley,早幾年去London既時候已經好想去個片場,可惜同行既朋友冇咩睇過harry potter,所以就冇去到,今次黎到有關於harry potter既地方,哪怕只係一條街,都要睇下

入條街之前,經過一個小廣場空地,有人表演中

而旁邊嘅就係York's Chocolate Story,11.5鎊入場費,睇下朱古力嘅歷史同埋可以親自整朱古力,但由於係星期六好多人,所以我都冇排到入場,諗諗下,一個入去仲要單拖咁自己整朱古力自得其樂成件事實在太毒 都係留番下次有人陪先入啦

其實Diagon Alley係參照依到,唔係exactly係到拍的,條街名叫Shambles,係York最古老嘅一條街,以前係賣鮮肉,兩邊行人路高d係方便沖走中間d血呀內臟呀咁,依條巷以前一定好噁心

d樓起到咁係廢事比陽光曬壞d肉

轉入去會有個Market,但其實係花園街style

待續...

好想去下
妓迷黎挑下機先
妓迷黎挑下機先

Day 14 (6.2)
今晚十點機,我有全日同cityhall d人搏鬥
對白我都諗好哂架喇,首先係扮慘,之後就死lur,如果都唔得就發難,準備好心情,我就準時9點到達cityhall

佢個cityhall類似政府合署,d市民交費呀問嘢呀都係去依到,所以我都攞張飛仔,等埋位

好彩個staff都好有禮貌,又幫我打咗好多個電話,終於,搵到個接頭人,我諗佢都R哂頭,做咁耐都未試過接依d case,我都要好多謝佢幫我

接頭人嚟到,帶我遊咗個花園,就帶我上佢office喇

拿,玩到參觀人地cityhall個office你地未試過喇掛,其實都好大,又有d懶chill嘅休息corner,可以hea下飲下咖啡,每個人d位又大,等咗陣,就見到上次嚟調查嘅黑人大叔,而我準備好哂嘅劇本亦都準備爆出口

點知,佢一嘢就話,你想同我一齊去定喺到等我?

我擔心咗咁多日,原來咁簡單就解決到

之後我就同佢一齊搭輕鐵去番間仆街hostel,轉車果陣,我on99慢慢行,佢太心急,一嘢拖住我追車,究竟是什麼經歷

去到hostel,好彩我醒目,上次冇俾番條鎖匙個仆倒屋主,如果唔係入到去都開唔到個locker

待續.....

終於終於拎番哂所有嘢,黑人大叔陪我行番去新hostel,沿途都有傾下計,我話佢做咩果日唔同我講會封間嘢,佢話都係番到去同消防傾完先決定,原來之前真係試過燒死過人所以先咁straight,然後又傾下香港嘅嘢,我話香港人平均都係得兩個星期大假,佢話佢有12個星期 不過唔知係計埋星期日定點啦,總之佢地就準時番工放工大把假放啦

放低d嘢,心情都輕鬆哂,首先去警局銷咗案先,幫我錄口供個呀婆都好興奮,佢都冇諗過cityhall d人做嘢咁快手,之後我仲有大半日可以玩,但臨急臨忙又諗唔到做咩,所以就heahea地去個動物園行下

行去動物園途中,經過個二手market,好似天光墟咁,我覺得仲多嘢睇過albert乜春market

d衫硬係要堆到咁先俾到人尋寶嘅感覺

依檔d嘢全部排成三角形好搞笑

入場費都要21.5歐架

之前去過台灣個動物園,好似大d,但動物嘅品種少d,依到嘅大部分都好多空間俾佢地郁,有d仲可以周街行
有見到科莫多龍呀,超細隻馬騮,黑豹,大陸龜,禿鷹,豹貓,仲有好多唔知點叫

成日企喺到兩頭望果隻on9鼠

大耳狐狸

交叉腳港女雀

依到仲有水族館,仲有班呀毛好寫意喺到畫畫tim

逐樣慢慢睇都睇咗成三粒鐘,之後去食下嘢,揀下手信,去機場就差唔多喇

其實歐洲真係冇咩手信好買,食都冇咩選擇,最後買咗舊芝士同d waffle餅就算

ams個機場翻新完冇耐,所以都好大好靚,過security果陣唔係過一般門框形果隻,係企喺個企缸咁嘅嘢,然後出面有發嘢360度掃你一圈,好科幻

回程都冇咩好講架喇,都係食下訓下轉機咁,番到嚟九點幾,完全可以冇時差地訓,接住落嚟就會講洗費同感想喇
Day 5 York continue...
太陽只係放題一個鐘,影完相又變番陰天

至於甚麼哥德式建築呀定古羅馬設計呀,我唔係讀history又唔係讀建築所以都冇研究,只係從外觀覺得靚就影,佢唔似大部份教堂果種黑黑啡啡既外牆,雖然都好耐歷史但仲keep住象牙色既外殼,再配個藍天,完全冇教堂俾我果種陰森感覺

好想去下

去啦,個感覺好唔同,我下次去英國想去bath
留名
妓迷黎挑下機先

我都想去下酋長球場,聽人講好大好靚
btw 雲加突然話走都有d唔捨得
洗費方面
機票$4800(Emirate)
內陸機easyjet飛荷蘭 69鎊包多一個luggage

唱錢HKD$6000既英鎊,當中有140鎊係比hostel,有100鎊用咗嚟買liverpool嘅狗屎垃圾,最後都仲洗剩咗100鎊

唱咗HKD$4000歐羅,因為荷蘭book airbnb所以上網比哂錢,但因為封樓事件要重新book過結果比左115歐hostel錢,所以歐羅洗哂,其實可以唔洗哂,但因為心情唔好,所以亂咁fing哂d錢

另外碌卡碌咗50歐火車飛
睇波一場HKD$1200
一場HKD$2600
即係成個trip用咗大概 $18000到

其實我都冇咩用過錢搭車,好多時都係行,所以交通費會少d

另外就係食,唔知點解冇咩胃口,每日淨係食個早餐,中間飲杯咖,之後就食晚餐,所以食到盡一日都食唔到HKD$200

所以計番,如果唔睇波,食果方面再慳d,例如早餐食hostel,晏晝出去食,夜晚自己煮,hostel再住平d,可能萬一二都夠玩兩個星期,去少兩轉日本已經搞掂
至於感想,由於屋企出面電視太撚嘈,集中唔到精神,都係留番weekend靜靜地先再寫,多謝大家一路以嚟嘅支持,令到我仲有動力寫落去,不至於要難尾
至於感想,由於屋企出面電視太撚嘈,集中唔到精神,都係留番weekend靜靜地先再寫,多謝大家一路以嚟嘅支持,令到我仲有動力寫落去,不至於要
妓迷黎挑下機先

我都想去下酋長球場,聽人講好大好靚
btw 雲加突然話走都有d唔捨得

巴塞對阿妓
睇過死而無憾
樓主你上網卡邊到買
樓主你上網卡邊到買

深水埗求其一間 問過幾間都一樣價錢
樓主你上網卡邊到買

深水埗求其一間 問過幾間都一樣價錢

多謝
黎緊有9日假 想去下其他地方玩下
絲打有冇咩推介
絲打有冇咩推介

我個人比較鐘意鳩hea
我都好想去班拿貝朝聖 ,但唸起英文不如小學生ga我
絲打有冇咩推介

我個人比較鐘意鳩hea

咩國家呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞