獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
啦啦啦續約

YES 又可以繼續J佢
剛才嘅六合彩中得兩個半字,我嘅劈炮環遊世界大計又要等多兩日喇,好彩頭獎冇人中

唔知點解毛啦啦唔可以喺電腦album up相,搞咗成個鐘

Day 10 Maastricht continue...

上回講到,全世界最靚嘅天堂書店,睇完就開始鳩行,去到河邊嘅城牆,仲有人好寫意咁放下狗

沿住城牆行到尾,會見到稱為地獄之門嘅地方,係Maastricht唯一仲健在嘅城門

因為以前有黑死病,d人會經依道城門去對面間屋到養病,但通常都係醫唔番,一去不返,所以就好似去咗地獄咁,就得到地獄之門依個名喇

前面嘅小橋流水吸引咗我過去,見到d鴨仔咁自由自在咁游嚟游去,個畫面好relax

依到實在太細,亂行都唔會驚盪失路,如果你問番我以下嘅相喺邊道影,我都唔係好記得,因為一個人走下走下,就不斷發現好多驚喜,隨便按下快門都是一幅畫(依句好似用書面語貼切d

然後又見到城牆嘅碎片,其實Maastricht不斷擴建,愈圈愈大,分左3次起城牆,當然係好多年之前啦

行到攰,就去番市政廳個廣場chill下,飲番杯酒,問佢有冇d fruity d嘅酒,佢俾咗依支我,其實似汽水多d,不過都幾好飲,之後幾日都係叫依個嚟飲,荷蘭d酒真係平過水

咩都唔做,淨係望住出面,真係好嘆,覺得自己好似係依到嘅一份子咁 坐坐下仲聽到d鐘聲,係一首歌嚟,但好似冇電燈籠咁走走地音

丫,中途去咗tourist center買定聽日行山洞同城堡嘅飛,因為問過屋主,連佢都未去過,叫我自己去問 如果你地都想買定,記得係搵VVV果個tourist center,因為睇過個Blog話連tourist center都有假

夜晚就跟個offline map介紹,去咗間意大利餐廳食飯,d侍應見到我一個人好似好odd咁,但我唔理啦,我覺我好型

我大鄉里未去過高級少少嘅餐廳食飯,對於佢地一嚟就係咁叫我嗌嘢飲我真係覺得好煩 後尾識咗個巴打佢話求其叫杯嘢就唔會煩,但我一心諗住一次過叫架嘛

好啦,叫佢比個英文menu嚟,點知都係有一半係荷蘭文,結果用左15分鐘google translate

咁大個女都未食過新鮮青口,真係好好味

食完又問你叫唔叫甜品,唔叫又問你駛唔駛隊多杯coffee or tea,真係好chur,我係咁laterlater趁佢唔為意就叫第二個人埋單先可以功成身退

Overall真係好鍾意依到,果種chill係拍得住愛丁堡,死啦,如果叫我揀邊到正d,我真係揀唔落

明天另類體驗,摸黑行山窿
支持
好睇好睇
你影啲相好靚
去完歐洲個人嘅金錢觀會崩壞

咁啱最近身邊好多事發生 加埋旅行體驗 個腦好似突然膨脹咁 瘋狂諗野 推倒完 再諗 再推 再諗

Lalala絲打我地係同道中人
我都一直有呢個諗法
去完歐洲個人嘅金錢觀會崩壞

咁啱最近身邊好多事發生 加埋旅行體驗 個腦好似突然膨脹咁 瘋狂諗野 推倒完 再諗 再推 再諗

Lalala絲打我地係同道中人
我都一直有呢個諗法

有空間思考都係一種幸福
好可惜你喺荷蘭嘅經驗好差
因為我都真係好鐘意呢個國家(除咗唔識講荷文之外)
好可惜你喺荷蘭嘅經驗好差
因為我都真係好鐘意呢個國家(除咗唔識講荷文之外)

我會再去架
因為實在有太多人講荷蘭既好
荷蘭有邊到好玩?
諗住去
英國睇波影相捉得好嚴, 我係酋長睇波用單反俾人warn過兩次
反而睇拜仁大模廝樣咁易乜事都冇
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
風車村 花market 芝士market
冬天去係鳩柒
英國睇波影相捉得好嚴, 我係酋長睇波用單反俾人warn過兩次
反而睇拜仁大模廝樣咁易乜事都冇

真係睇球場規矩
利其實捉得唔嚴
望下個袋就算
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
冬天去係鳩柒

好想去風車村
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
冬天去係鳩柒

好想去風車村

配埋藍天影相一定好靚
絲打你下次去荷蘭的話仲會唔會去amsterdam 定係會試下the hague rotterdam eindhoven 個d
絲打你下次去荷蘭的話仲會唔會去amsterdam 定係會試下the hague rotterdam eindhoven 個d

都會既 始終未感受到佢真正一面
不過唔會短期內
我有去rotterdam同delft架
我會快d寫埋去架喇

都會既 始終未感受到佢真正一面
不過唔會短期內
我有去rotterdam同delft架
我會快d寫埋去架喇

唔好介意我咁問 因為應該5月會去around 5 日到 可能揀2-3個城市去就算
加油
留名
我個陣去左睇謝隊last home game, 坐KOP stand

唔好介意我咁問 因為應該5月會去around 5 日到 可能揀2-3個城市去就算
加油

首推一定maastricht架喇
5月已經係荷蘭旺季
有好多野可以玩
可能我下次去會揀住rottendam
果邊靜d又多野食d
反正都係周圍去
或者住ams可以住船屋
留名
我個陣去左睇謝隊last home game, 坐KOP stand

依樣野係羨慕加依世都唔可以再做到
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
冬天去係鳩柒

好想去風車村

配埋藍天影相一定好靚

今日屎忽痕自己走左去Den Haag行咗一轉
利申:係荷蘭讀書
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
冬天去係鳩柒

好想去風車村

配埋藍天影相一定好靚

今日屎忽痕自己走左去Den Haag行咗一轉
利申:係荷蘭讀書

我之前提識果個澳門女仔去左半日話悶到抽筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞