獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
黎緊四月尾會去睇曼聯,機票同酒店已經訂好哂,但波飛仲未買到,唔知可以點買
覺得絲打好pure
Day 9 (1.2)
進入有唔少人期待嘅荷蘭篇,1/4/5/6號會喺Amsterdam,2/3號會去個叫Maastricht嘅小鎮,中間發生咗好大件事,令我無心欣賞Amsterdam依個地方,之前好多人都留言話等睇Amsterdam,可能會有少少失望,不過就係依件事,我去咗個遊容點都冇可能去到嘅地方,睇落去就知架喇

我完全覺得我同Amsterdam個八字係唔夾架,由第一刻飛去果時已經引證咗 上次嚟歐洲都搭過10程8程依d內陸機,頂盡都係delay半個鐘到,今次上哂機先話果邊radar有問題,要delay兩個鐘,隔多陣再補飛話delay多一個鐘,喺依d濕鳩機坐咁耐真係好痛苦,好彩download定d劇喺電話可以消磨下時間

當初揀咁早係因為想早d去到Ams,始終冬天日照時間短,早d到可以趁日頭玩耐d,點知delay搞到都11 12點先到

一落機嘅感覺係個機場好大好靚好有系統,去車站買火車飛去city center,順手買埋去Maastricht嘅來回車飛,原來依到d火車飛冇分時間,買啱地點就得,到時車上面會有人查飛

我book果間Hostel係喺Noordermarkt果邊,Central station行十零分鐘就到,但係依到d路凹凹凸凸,拖住個喼已經好撚難行,仲要睇車,睇單車,睇輕鐵,仲要行人路其實唔係行人路,中間種哂樹,仲要不斷上橋落橋去過河,然後d單車突然由馬路片上行人路根本佢玩哂,結果依十幾分鐘嘅腳程好似玩越野挑戰咁,完全唔明點解個個知道我去Ams個反應都係,果到好靚好舒服架

其實間嘢我喺airbnb book嘅,因為我搵左好耐都冇hostel係又近city center又有female dorm,同時又有廚房可以用(我expect夜晚通常會自己煮),喺一個同事極力推薦抵下,我第一次用airbnb,結果我搵到依間嘢,亦都係惡夢嘅開始

入到房見到枱面d嘢係for men 我當堂打咗個突,係咁諗,我唔係book female dorm架咩,點知真係唔係,因為根本冇得揀 好彩望兩望,見到d嘢寫韓文,唔知點解個心都定d,硬係覺得比係鬼佬,同韓仔一間房應該會安全d

放低嘢就出去附近行下,順便搵嘢食,見到依間都幾多人就入去,一到食一到search下Ams有咩景點,搵嚟搵去都係d local market,由於果時喺英國法國行過d market都好鍾意,所以今次Ams嘅行程打算以行market為主

荷蘭嘅狗係可以入餐廳,有時見到果d都好大隻下,原來係因為佢地養狗每年都要比稅(多過100歐),而且大部分荷蘭人都好鍾意小動物,可能就係咁,狗仔入餐廳依年件事就好理所當然喇

題外話,其實我覺得香港都應該考慮下養狗稅,每年洗多成千蚊話多唔多話少唔少,但起碼可以令d人唔好咁衝動就買隻狗番嚟,鍾意就同佢玩兩下,唔鍾意就理都唔理,見到工人放狗嘅畫面就會好撚嬲,如果係冇時間嘅就唔好養,養左就負番d負責,對於主人,狗仔可能係生命中好少好少嘅一part,但對於隻狗,主人就係全部,所以我一直都反對好簡單就可以買到一隻寵物(全荷蘭得10間寵物店可以買賣貓狗)如果你正正就係想買隻寵物又讀到以上堆字,希望你可以做個100分嘅主人啦

由細到大都有太開心後遺症,去完學校旅行呀,去完親戚屋企玩幾日呀,之後通常都會好唔開心,好抑鬱咁,大個咗已經好少係咁,但今次可能喺Liverpool真係太開心,嚟到Ams仲係好悶悶不樂,結果果個下晝就喱咗係屋企,夜晚出去超市買嘢自己煮,就咁渡過咗喺Ams嘅第一日喇

聽日一早會去Maastricht,仲會stay一晚
黎緊四月尾會去睇曼聯,機票同酒店已經訂好哂,但波飛仲未買到,唔知可以點買

我睇過近季尾d飛好貴
你fb search下英超波飛
我係果到買
再唔係ticketbis我都有睇過
另外仲有個外國黃牛網但唔記得左係咩
如果你夠膽搏
果日朝早去球場counter問下有冇
或者開波前早d去球場出面睇下有冇人放季票
覺得絲打好pure

多謝
但咁多粗口都pure
睇絲打出文睇到好感動
終於寫到AMS 加速加速
去完歐洲個人嘅金錢觀會崩壞
睇絲打出文睇到好感動

個腦成日好多思想係到打哂交 搞到寫寫下遊記都可以講咁多無離啦更既野 好開心有人睇到有feel

食完晚飯繼續打 但maastricht實在太正 可能要打兩日
去完歐洲個人嘅金錢觀會崩壞

咁啱最近身邊好多事發生 加埋旅行體驗 個腦好似突然膨脹咁 瘋狂諗野 推倒完 再諗 再推 再諗

我睇過近季尾d飛好貴
你fb search下英超波飛
我係果到買
再唔係ticketbis我都有睇過
另外仲有個外國黃牛網但唔記得左係咩
如果你夠膽搏
果日朝早去球場counter問下有冇
或者開波前早d去球場出面睇下有冇人放季票

幾日酒店會喺倫敦住,其中一日先去睇曼聯,想問有D咩要注意

食完晚飯繼續打 但maastricht實在太正 可能要打兩日

等睇
睇下會唔會加係我自己黎緊個行程度先
好想知絲打喺airbnb發生咩事

你係去曼市睇定MU會黎London作客?

追下其他post就知

去睇曼聯主場
正皮留名
Day 10 (2.2)
今日係去我第二個期待嘅地方 Maastricht

點解我會毛啦啦去Amsterdam去去下會搵到依個地方呢,事源係我睇咗卓韻芝喺16年7月出版嘅"旅行之必要",睇完短短幾頁嘅文字,我二話不說就book咗airbnb喺果到留一晚 鍾意旅行嘅朋友不妨讀下依本書,看似一本遊記,但講嘅係對旅行嘅睇法同意義,我去之前睇一次,去完番嚟再睇多次,感受完全唔同

喺我準備出發去車站之前,同同房嘅韓仔(21歲嘅小deedee)寒暄緊嘅時候,有幾條不知名嘅蛋散殺咗入嚟(2月22號晚上9點Live : 老豆係出面賭馬好激動,中途又轉去無線睇膠劇呂慧儀把好炒耳,隻貓又係咁喵喵喵唔知叫乜春,如果打到跳哂線唔好見怪

講番蛋散,一個白人呀巫,一個黑色呀哥,同消防員先生,開頭係問我同房嘢嘅,我諗住靜雞雞就閃人啦,點知比個巫截住,話自己係cityhall嘅人,問我點搵到依間嘢,俾咗幾錢,仲抄低我passport detail,我仲問佢做咩事,間嘢係咪illegal,佢又話唔係 (之後就知我點解想屌柒佢),答完問題,我就拎住一晚需要嘅物資出發去Maastricht喇

求其買個批就上火車了,由Ams開去Maastricht嘅火車差唔多15分鐘就有一班,車程兩個鐘到,當然依兩個鐘又係我做research嘅好時機啦,不過同一張simcard,喺英國上網火箭咁快,嚟到荷蘭好似痾屎唔出,4G都慢到閪窿咁

經過阿積士球場

愈行愈見到個藍天,心情就愈興奮

不過隻窗真係太污糟

由於同咗屋主講我會一點到到,所以即使間屋係喺景點嘅另一邊,我一到步都過去打聲招呼先,順便探下路廢事夜晚摸黑唔識路啦

今次個屋主係一對young couple,佢地多左間房,就放出嚟租喇,男屋主好友善咁講解下d rules,放低鎖匙,就番番去做自己嘢

第一次住人地間屋,感覺都幾舒服,我多手睇下d櫃桶,原來都係放滿佢地嘅嘢,佢地唔怕俾人偷嘢架 不過咁都幾有家嘅感覺,好似番咗屋企一晚咁

擺低嘢第一時間又出去喇,唔好哂咗個藍天嘛,橫過火車路軌就係靠依條咁簡單嘅天橋

橋兩邊有個好詭異嘅遊樂場

同滑板場

依到個氣氛同Ams好唔同,果種寧靜同舒服,都將我Liverpool帶嚟嘅抑鬱醫番好

心情好到連見到依d小裝飾都可以開心一陣

見到d花又開心一陣

待續...

追下其他post就知

而家講唔番果種慌張感
因為已經解決左

去睇曼聯主場

我12年果時唔知點解揀左搭巴士去
搭左成6個鐘 我諗火車會快d
好難諗有咩要注意喎
淨係諗到要早d去
巴士火車都有機會delay
miss左場波到時就dum春喇
Day 7
上回講到做毒撚一個人喺廚房食嘢...

根住落嚟係純文字,但我相信喺一般遊記唔會睇到,希望大家比d耐性睇埋去啦

睇到絲打呢篇覺得好感觸 我都認同旅行既所見所聞係可以幫到一個人定位人生 絲打英文係咪好好 都好想做到你個種係hostel識到fd 仲一齊去玩 傾下計交流下見識多d 但我一來怕醜二來去到外地警戒心太強 好想做到你咁

我聽叻過講,再加上畢業之後冇講過英文咁制,都好幾年架 所以頭幾日都講到甩甩咳咳,講多幾日就好少少,其實鬼佬好少會笑人講英文,溝通到就得啦,係香港人先咁鍾意笑番香港人英文

我之前都係做羨慕人果個(我有兩個女同事都成日單拖去旅行仲識到好多人),今次第一次單拖去,我本來都係諗住做毒撚,點知誤打誤撞又出奇地係到同好多唔同人傾過計,其實d鬼都鍾意撩人吹水,通常都係佢地主動講先,所以唔洗怕醜啦,一句HI已經搞掂
過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞