獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike

係太老土定要講學生妹

講學生妹又會比人話博收兵㗎啦
Between鍾意旅行嘅高普迷留名支持下

之前係咁出can真係想屌死佢
上場出番老母即刻唔同哂
女仔一個根本唔應該去旅行
點都應該要搵個大隻男仔陪
d白鬼對住亞裔女仔癲架

又唔係好覺丫
我係荷蘭住mixdorm同7個鬼住

7個白男鬼??
你肯定你真係冇事??

我都想有事 我下格床個鬼仔好似正

點解你咁賤去俾洋腸食

冇啦 鳩up下姐 其實d鬼好多都好矮好柒
同埋 我已經有段美滿既愛情

好, 算你啦
以前有個女同事又係鍾意利記

係太老土定要講學生妹

講學生妹又會比人話博收兵㗎啦
Between鍾意旅行嘅高普迷留名支持下

之前係咁出can真係想屌死佢
上場出番老母即刻唔同哂

之前傷嘅傷 走嘅走
佢又硬頸 唔啱寧願唔買

陳+老母真係死亡組合
以前有個女同事又係鍾意利記

我係比torres引入既

之前傷嘅傷 走嘅走
佢又硬頸 唔啱寧願唔買

陳+老母真係死亡組合

啱啱果場 老母+la+軒 個中場順到
行完museum就沿路行去Albert Dock果邊,中途入左間café食lunch,係香港從來冇食過egg benedict,所以就叫黎試下,幾好味但唔係好啱我口味

另外仲叫左杯咖啡漏左單,之後去到埋單竟然話free比我,如果係香港,肯認自己漏單都已經係奇蹟,真係覺得依個城市好有愛

如果有興趣可以去下,叫Moose Coffee,我都係跟個offline map去,佢出名係pancake但真係太大份唔想哂野

食完就行去Beatles Museum,沿途行去真係吹到頭都痛,因為係向海行,迎風大風到8號風球咁

夜晚同個路人甲吹水先知雖然係零度但體感溫度係-8度,唔怪得咁凍,冇冷帽應該好快會頭痛到裂開

咁大個女第一次冬天去旅行,已經係我人生遇過最凍既一日

行一陣就去到摩天輪對住果個入口,15鎊到可以行兩日,因為有兩個展館,咁我就由main果個開始行先

入場一人一部導賞機,有時會有d相同片睇,好扮野揀左聽英文,所以間中係聽唔明既

個展覽由佢地未成名講到散band,連我依個聽得果幾首Beatles歌既人都行左成三粒鐘,又要聽導賞,又要睇展版d字又要睇d展品,我都已經唔係樣樣睇都睇成3個鐘,Beatles迷真係可以行兩日

佢地係由德國開始唱紅的

報導佢地既報館office

成名既CavernClub,同真果個幾似

播佢地歌既電台又講一餐

肉絲 講佢地紅到咩product都有
就好似hellokitty有咩冇出過一樣

紅到去美國,全年都係on tour

比較多人識既yellow submarine

到最後講解散後各自既發展

最後最後就係錄imagine既白色琴

睇完之後真係覺得佢地好勁,以前科技冇咁勁都可以紅到全世界,睇番d片,果時d女fan同而家追韓星d靚妹其實冇咩分別

另外,由於我太孤陋寡聞,只係知道john lennon死左,但唔知佢點死,當睇到佢係比人殺死果陣,我都沉一沉,想像唔到果時佢d fan點面對

另一個展館到最後都係冇去到,去過既人可唔可以話我知其實係講咩

行到佢close我就走喇,本身想約韓妹食飯,但佢話有野做,所以就自己煮麵食算

黎到頭兩三日都唔係好敢夜媽媽出街,一黎街燈好暗又唔熟路(我係一個路痴,跟住地圖行都可以行相反方向,但今個trip好叻,完全冇行錯過路 ),二黎真係驚有咩危險,所以太陽落山就衝番hostel
荷蘭

好撚憎荷蘭 睇埋落去你就知點解

可否預告下先 因為我諗緊好冇一個人去

可以睇住依個post先
https://lihkg.com/thread/106652/page/1
天氣咁凍,一直都想食d有湯既嘢,但歐洲食嚟食去都係burger pasta kebab,頂盡都係買d叮叮湯,所以我好哂位地帶咗5包公仔麵去

食食下韓妹落咗黎,原來佢係約咗一齊喺到食緊嘢既法國妹,所以就一齊吹下水, 傾傾下頭先提過既路人甲就問我幾多歲,我就話2X yesterday,然後我再解釋今日都係我生日,舊曆(你地無聊應該會計到我幾歲)

韓妹就好驚訝,話行city tour聽講今日8點前去CavernClub係free entry,所以想去朝聖,佢一聽到我生日就邀請埋我去,以我性格,一定唔會一個人柒下柒下咁落去飲嘢,於是快快手隊埋個麵就同韓妹,法國妹,Slovenia妹一齊行去Cavern喇

其實個韓妹幾勁,嚟咗hostel一日就可以識到幾個人,而佢d英文都講得唔錯,一個人係歐洲已經玩咗幾個月,仲充滿活力日日早出晚歸,而我就hea到一日只係做一件事,我真係幾佩服佢
我都想去史丹福橋朝聖

去吧 其實唔係想像中咁遙遠

送你一張世三

係眼前個感覺真係好唔真實架

你坐第一行?幾錢?
好想 好想 有個 鐘意利記既女友 同我一齊去 anfield
我都想去史丹福橋朝聖

去吧 其實唔係想像中咁遙遠

送你一張世三

係眼前個感覺真係好唔真實架

你坐第一行?幾錢?

唔係啦 係坐下排 所以未開波之前可以落去睇熱身
好想 好想 有個 鐘意利記既女友 同我一齊去 anfield

好諷刺地 我男朋友係唔睇波既
就算同佢去 佢應該都唔會感受到果種激動
荷蘭

好撚憎荷蘭 睇埋落去你就知點解

可否預告下先 因為我諗緊好冇一個人去

可以睇住依個post先
https://lihkg.com/thread/106652/page/1

原來係你 追過少少

果時真係好驚 搞到都冇咩mood玩
Liverpool其實好細,去邊都可以行,諗番對上一次嚟歐洲,free ride都要搭車,而家大咗,反而享受依種慢活,周圍行下睇下,行錯路都冇所謂

講番,去到Cavern Club唔算好多人,可能仲早,搵個位係台前坐低就買杯啤酒飲下,一杯正常size嘅啤酒4鎊都唔駛,仲以為會俾人劏,始終都係旅遊聖地嘛,比著香港,名星發跡地仲唔坐地起價

隔左陣就有個呀叔開始唱歌,都係唱下Beatles同d老歌手既歌

大概唱咗兩個鐘到,開始好多人,仲要好多都係呀巫呀叔,Slovenia妹話佢發覺英國好得意,d人晚晚都會出去飲嘢,咩年紀嘅人都係咁

呀叔唱完,就到4個扮Beatles嘅人唱,佢地好投入,當正自己真係Beatles咁

可惜我冇咩聽過佢地d歌,覺得首首都差唔多 反而d呀巫就好high,起第一粒音已經知咩歌

左起:我 法國妹 Slovenia妹 韓妹

聽左一個鐘前後三個鐘我已經好攰好想走,但佢地猛話聽埋先,法國妹就醒,靜雞雞走左,係咪所有法國人都咁我行我素

然後又聽多一個鐘差唔多既歌 ,我已經好眼訓,突然佢地話今日有人生日,就唱左咗首生日歌 原來係韓妹佢地,唔怪得唔俾我走啦,其實都感動既嘅,識得果兩日都咁有心,可能佢地嘅世界真係簡單d,對人好係唔駛原因

臨走有個意大利佬問邊個係birthday girl,仲啜咗我兩邊臉,不過佢好樣衰,未見過咁樣衰嘅鬼佬

經歷咗四個鐘Beatles歌嘅洗禮,終於可以番去訓教,臨入房,韓妹仲不停rap話唔好意思,如果知道我生日一定唔會拒絕我食飯,仲見到我食公仔麵咁頹,話韓國人生日會食好多野,覺得我好慘但其實喺咁既天氣個麵真係好正,最後就邀請我聽日食番餐好,而我終於可以入到房訓教

夜晚太投入係間club冇咩影相 多字少圖tim

好諷刺地 我男朋友係唔睇波既
就算同佢去 佢應該都唔會感受到果種激動

女仔揾利迷男友 唔難既

調轉難揾d. 姐
個閪闊左幾多?
Day 4 (27.1)
今日係冇planning嘅,每日起身都係去hostel附近條Bold Street搵間café食早餐

依到求其一間d咖啡都好好飲,唔明點解d人仲會幫襯costa starbucks果d,食完周圍行下,好多美芝style嘅二手衫鋪

好多都好靚,不過行李冇咩位廢事買,之後就行去Liverpool Cathedral喇,好似話係全英國最大既教堂

外面睇好似好平凡咁,再配埋d鳩天色,點影都好普通
入場係免費嘅,由於係平日冇咩人,我連搵個入口都搵咗好耐,見到有人出入先知邊道係入口

入到去真係好大,中間仲set咗個台,好似會做show咁

我冇信教,所以都係周圍下,係d玻璃窗比較靚囉

同埋佢好多秘道,我都係跟住d人行先敢去,入面實在太靜太暗,唔知點解我覺得好恐怖,佢仲有個鐘樓嘅,類似係全世界最高,不過要比錢我又冇咩興趣就冇去到喇
出番去行兩三個字到,就會去到另一間完全唔同feel既教堂

路過見到,記得係d blog到見過,但唔知咩嚟

又係果隻羊

覺得幾特別

Liverpool Metropolitan Cathedral,佢外面睇一d都唔似教堂

門口位有d介紹座嘢歷史既展版,不過toolongcantread我睇左少少就入去喇,入到去都唔似教堂,圓形設計再加d迷幻藍色燈光

今次真係行左一個圈
見有人祈禱廢事阻住人就走喇
望番出去
留名支持下先,我9月都會去歐遊,睇曼聯
留名支持下先,我9月都會去歐遊,睇曼聯

買咗機票?未出fixture喎
睇mu可以stay係liverpool
leave name
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞