獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
人生第一次一個人去旅行 去完番黎實在太回味 亦覺得自己已經愛上左獨遊 決定重新打過個遊記 當紀錄一下 同鼓勵下心郁郁想獨遊既人 之前開左個live post但成日玩得太攰冇update https://lihkg.com/thread/92748/page/1

今個旅程1月24號出發 2月6號走 主要係英國同荷蘭 發生左好多冇諗過亦都有好驚險既事 希望大家睇完有咩諗法都留個言話我知啦

講下個契機點解我會去依個trip啦 事原係我係一個足球迷 由2006年開始鍾意Liverpool(希望唔會因為你地係其他隊球迷而唔想睇落去啦 ) 一直都話要去Anfield睇一次波 直至2015年既時候係有機會去既 但個旅伴又縮縮地沙 果時既我又淆底一條女去所以就擱置左 (雖然12年已經去過歐洲玩左40日 但果時有朋友陪) 然後果一年球季完左Gerrard就離開左Liverpool 我已經好dum春 再係舊年聽到佢退休 我真好後悔
作為一個利撚 睇唔到Gerrard係Anfield踢一場波一定係我臨死前諗番既一個遺憾 就係咁 我唔想再比自己後悔 好驚睇唔到一場係利既Lallana (我而家好鍾意既一個Liverpool球員) 所以比一個獨遊開既女性朋友鼓勵下 由有依個念頭到買機票 只係用左一個星期既時間 而出發既日期係一個半月後 有時 人只要一d既衝動同勇氣 就可以做d你從來都唔敢做既野

由於一個人 所以只係book哂hostel機票波飛車飛就行喇 行程係邊去邊諗既
24.1-31.1 Liverpool 期間會睇兩場波 同去下Liverpool以外既地方
1.2-6.2 Amsterdam 揀荷蘭係因為離境稅平過英國 本身係德國同荷蘭揀 兩到都未去過 但因為驚難民又驚強姦又驚恐襲 所以最後揀左荷蘭走
多圖
其實成個trip我冇咩點plan 淨係知自己邊日要睇波 每一朝就用一個app叫citymaps2go睇下有咩景點有咩餐廳咁 個app仲有offline功能 比左錢可以無限down地圖 同埋佢會有d list排下景點同餐廳 有埋user既comment 雖然同google map好似 但我幾鍾意佢既版面 d高分既餐廳都幾唔伏 之前係日本都係跟依個app去食 好多意想不到地好味既隱世餐廳

至於事前既準備 都係買左兩件厚d既底衫(睇過冇落雪所以冇準備應付雪既野 我朋友而家係德國 佢冇準備話凍到仆街 ) 旅行風筒(因為好多時hostel果d都借哂 女仔長頭髮冇得吹頭係好麻煩 ) 最重要係電話卡 鴨記$220 3hk既14日歐洲無限上網 無限上網真係好緊要 一個人有咩事都起碼可以搵到人幫手

洗費應該都係好多人想知既 因為我番黎答第一個問題係 好唔好玩 第二個就係洗左幾錢 其實我唔係好鍾意依個問題 因為一個旅行除左好唔好玩仲有好多野問 我話洗左10k你係咪就會去少兩次日本去下我去既地方丫 又唔會喎 如果我答100k 你係咪就覺得歐洲好遙不可及依世都唔去丫 又唔係喎 唔係唔比問洗幾錢 只係有更多野可以問多過錢姐 所以為左吸引你地睇我個遊記 我會最後先講個洗費

今次係我第一次寫遊記 成日不知不覺就打左好多廢話 可能會將d無聊野放大 你地想知既野又輕輕帶過 如果你地有咩意見就留個comment話我知啦 我打左兩日到既野架咋 平時睇故覺得人出故好慢 但原來5分鐘睇完既野 可能用左兩個鐘打出黎 自己唔打過真係唔知 希望我可以每日都打到一日既行程啦
多圖

都未開始邊有圖
留名
留名
廢話完畢 正式開始 
Day1 (24.1)
搭9個鐘飛機 Dubai轉機等兩鐘 再搭多8個鐘到Manchester 地勤見我一個人 就調左我去坐最後兩人位 同左個潔癖外國呀伯坐 佢坐窗口位 係咁投訴d餐具好污糟又行出行入好撚煩 搞到我都冇咩點訓 早知同佢掉位

餐餐都有個鳩飽 又硬又難食

Dubai轉機兩個零鐘

行下duty free玩下電話又上機喇
佢地見我一個人 要守下我d袋同埋係咁E守下身 所有單拖既人都會比佢地叫埋一邊 一pairpair就冇事直行

依程機唔係好full 三人位我同個鬼妹中間吉左個位 所以訓都訓得舒服d 仲訓到miss左一餐 不過唔緊要啦 唔夠訓但keep住食野真係好辛苦
Lm跟進
7點幾落機搵火車搭 Man d火車線好難明 好彩見到個車長gut個頭出黎 問佢佢話會到我個站 所以就仆上車喇 我發覺 係外國 只要你肯開口問 d人都會好有禮貌咁答你 唔似香港 即使我比人問路 我有時都會西口西面咁答
點解我用電腦up直相會打橫既 平時電話唔會架

落機冇手拎相機影相 所以暫時睇到既都係iphone影既

去到車站諗住求其買d野食 見到得burgerking係知咩黎就買左個包 都成4.2鎊仲要唔係餐 後尾有d巴打話去超市d meal deal仲抵 唔知3 4鎊就有份三文治加野飲加零食 沿途行去hostel見到好多露宿者 多到每個街口都有一個 記得上次黎英國都唔覺眼 去到hostel都9點幾 因為上機前都係訓得4個鐘 (最後一刻先執行李同backup電話相機搞到成點先訓) 再加上係飛機又唔係好訓到 所以都唔係好有jetlag問題 執下野沖個涼就訓喇
好睇,追緊
我都好想獨遊,但無可能了
有錢女
好睇,追緊

點解呀 近近地去轉雲南果d都可以一個人去丫
有錢女

NONO 其實洗左好少錢
好睇,追緊

結左婚,個女先四個月
老婆點會放人
多字走圖
好睇,追緊

結左婚,個女先四個月
老婆點會放人

咁真係要等女女大d先了
我都係去完依個trip
想將生仔大計推遲幾年
睇多d個世界先
多字走圖

可唔可以教我點打番直d相
我用電腦up 所有打直既相都打橫
我轉90度再up 佢就向另一個方向打橫
好睇,追緊

結左婚,個女先四個月
老婆點會放人

咁真係要等女女大d先了
我都係去完依個trip
想將生仔大計推遲幾年
睇多d個世界先

打算個女大個d帶佢去南美
絲打老公又比你自己去?
絲打老公又比你自己去?

我有個女同事而家一個人係南美
玩兩個月 好正
我未結婚呀
只係之前覺得30歲前一定要生仔
而家去完就覺得自己見識都好重要
絲打老公又比你自己去?

我有個女同事而家一個人係南美
玩兩個月 好正
我未結婚呀
只係之前覺得30歲前一定要生仔
而家去完就覺得自己見識都好重要

好好彩生女之前都去左唔少地方
唔係就仆街
Day 2 (25.1)
住dorm基本上係唔洗教鬧鐘既 因為總有一d人係好早起身 而女人係好麻煩既動物 一定會出出入入仲要好嘈 其實除左飛ams果日要5點起身教過鬧鐘之外 我每一日都係比d roommate嘈醒
今日係去利市既大喜日子 2012年黎果時想即日買火車飛由London去Bath 印象中好似成百鎊 結果冇去到 經驗話比我知d火車飛好海鮮所以一早上網買定 12點出發

起身食個hostel早餐 好多人覺得好鳩屎 但我好鍾意食 食完搵下Liverpool既景點就去火車站喇

間hostel其實幾靚

今日好好天 亦都係我係英國8日最好天既一日

好後悔唔買早d既火車 哂左個太陽 果時諗住落機應該好攰會訓到仆街點知冇 一個鐘唔洗就去到Liverpool 果邊可以用trainline個app掃個barcode就出入閘 鄉下妹大發現 一出站 已經見到座古老建築(St George’s Hall)

當年同利市緣慳一面 而家終於黎到 好想即刻放低行李出去周圍行
有錢女

NONO 其實洗左好少錢

入場睇利有無識靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞