獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
荷蘭有邊到好玩?
諗住去

我寫緊果個小鎮極力推介
春夏天會多d野睇
風車村 花market 芝士market
冬天去係鳩柒

好想去風車村

配埋藍天影相一定好靚

今日屎忽痕自己走左去Den Haag行咗一轉
利申:係荷蘭讀書

我之前提識果個澳門女仔去左半日話悶到抽筋

因為我先去左唔夠一個月 所以都唔敢周圍行
但都幾有新鮮感 同埋來回先7歐
所以都不過不失
Day 11 (3.2) Maastricht
今日嘅行程係行山洞,前一日已經買左飛,10.2歐包行山洞加城堡,由於12:30先開始,於是我就早少少起身,食個早餐再周圍行下

路過河邊依間博物館嘅物體,見有間coffee shop,就入去食早餐,食完發現樓下有展覽,順便睇下

除咗相展,仲有d諷刺時事嘅漫畫,張張都好有意思

睇完就過橋去舊城區,條橋側邊有條坑,方便單車友推上去,而我又再一次on99咁行喺果d位,阻住個地球轉

又嚟我在橋上看風景

其實喺Maastricht真係好relax,都無咩諗嘢,連點行都唔洗諗,所以冇咩感想,只有靚相

眼超超的狗

見到個大水車去八下,點知一行近臭到仆街

臨近情人節嘅裝飾

行行下聞到好香,發現一間好正嘅麵包鋪,所以再食多份早餐

行行下又見番琴日條城牆嘅盡頭

然後行行下,又見到條橋,通去琴日見到鴨仔果條河

河嘅另一邊,有個不知明嘅地方,養咗d鹿

得一隻公,佢一食飽就追鳩d乸,可能食飽想扑嘢掛

睇下睇下,都差唔多時間,所以我就慢慢行去集合嘅地方喇,其實唔係好遠,市中心行去4-5個字都到,治途d風景都靚

12:30-13:30 會行個堡
14:00-15:00 會行山洞

佢個tour有分荷蘭文同英文,我就建議大家如果去可以早d買定飛,睇定d時間,因為唔係隨時有英文團

由集合地點望番落去,突然露咗少少藍天

城堡tour比較少人行,我見自己有時間多所以先報埋
個堡個名叫Fort St. Pieter,我好on9地將佢同Saint Petersburg撈埋一齊諗,以為係個好宏偉嘅城堡,點知只係一舊嘢

依舊嘢其實係個保衛城市嘅城堡,入面都係用嚟放炮台同觀察下有冇敵人,都有d似York山頭上面舊嘢嘅用途

個tour guide仲叫我拎碌嘢整郁個炮台,點知真係唔係好洗用力都整得郁

個堡都俾人打到溶溶爛爛

另外仲有d係喺個地底行,講下以前d士兵點溝通點移動咁樣,貶下眼就一個鐘,如果你地係諗住day trip玩依到,可以唔駛報依個tour,淨係行山洞都OK

距離山洞tour有半個鐘時間,果到有間餐廳,個個都會喺果到休息,我口痕就叫咗個rice cake食,又幾好味喎
準備入山洞喇,今次就多人d,但竟然荷蘭文仲多人過英文

依個山洞有成二萬幾條通道,係以前d人發現座山d石幾啱用嚟起嘢,所以個個都嚟掘,掘下掘下就掘咁多條路出嚟,如果冇導遊,一個人喺入面一定仆街死,又冇燈又多路,佢話以前真係有兩個細路喺入面走失咗,之後死咗,佢話正常唔可以生存多過三日,一嚟凍(8-10度,夏天去最好帶件褸)二嚟係果到嘅濕度同空氣都唔適宜長時間逗留,三日係極限

打仗果陣,d人走哂入去避難,得閒冇嘢做,就畫下畫,所以入面好多畫,同好多到此一遊

不過依個呀毛都有d口音,有時都唔係好聽得明佢講咩,同埋佢又有少少老,喺到諗如果佢突然唔記得點行,我地全部人真係GG

入面菜都有得種,又有個小水池,屎坑呀廚房呀都有

臨尾有段路係直行冇分叉路嘅,佢叫我地試下摸黑行,佢會拎走哂d燈,叫邊個驚嘅就跟佢走,我本身想跟嘅,但點知冇人咁做,我廢事柒,就捉住個都係單拖嘅俄羅斯妹一齊行,原來喺完全黑嘅環境,就算知道前面冇嘢擋,十幾步嘅路都可以行好耐,行完就出番去,毛啦啦又好天,就繼續亂行影下相喇

之後又食下嘢,依到d人好鍾意飲d草沉水,原來係mint tea,之後有次飲過一啖,好難飲的

食完行番去市政廳果頭,先醒今日有個market,可惜已經太遲,個個都收緊檔了

行到咁上下,又唔想咁早番Ams,所以就喺河邊坐喺到發呆,欣賞下最後嘅風景

番到Ams 9點幾,去到hostel門口,可怕嘅事情就發生喇...
有冇食草?

冇,一嚟唔食煙,二嚟未對過草,三嚟一個人想試都廢事,四嚟真係完全唔想試
去到hostel門口,發覺條鎖匙插唔入,門口個鎖匙箱都冇咗,我再望下周圍,明明我去啱地址,究竟發生咩事

我第一時間就諗起琴朝city hall d人,但我已經冇時間分析,連喊嘅時間都冇,我d行李喺哂入面,同埋我仲要解決今晚訓邊嘅問題

等我稍為冷靜少少,就開番airbnb個chat box諗住搵個屋主,點知原來佢喺下晝send咗個msg比我,話間嘢火燭,已經唔可以再入去,叫我有咩打俾佢,而個電話number個係咁樣嘅---> (hidden number)

我當堂企咗喺到,條街又黑,連電話都唔知打幾多號,好辛苦搵番之前嘅對話,好彩有提過個號碼(其實真係好辛苦咁搵,因為之前提過唔知點解嚟到荷蘭張卡明明收LTE但好似56k咁慢,我愈心急個電話就愈慢

因為我果張只係上網卡,所以就搵下d路人借電話俾我打,第一個女人竟然話冇帶電話,好似驚我呃佢咁 明明我都拎住部電話叫佢打果個number,anyway我都要繼續搵搵到有人肯借俾我為止

好彩,下個人佢話冇荷蘭number,不過佢咁啱搵朋友,就叫佢拎個電話落嚟借俾我,仲食住風咁聽我講咗十分鐘,真係好感激佢地

終於搵到個仆街屋主,佢話拎哂我d行李,叫我去火車站等佢,等佢果陣,我就搵地方過夜,順便開咗個post [仆街喇 人在荷蘭 Hostel封左 今晚訓邊] https://lihkg.com/thread/106652/page/1(睇番post會感受到我果時幾無助

本身搵到d單人房嘅,但我手腳慢轉個頭又冇咗 幾經辛苦book到間hostel(好糾結架,人生第一次住mixed dorm,好驚d鬼對完草強姦我呀大佬,雖然我唔係咩天姿國色,但鬼佬嘅口味好難講架嘛

等咗陣,個仆街屋主就到喇,我發現d行李原來唔齊,因為我有d擺咗喺枕頭底,有d擺咗喺佢提供果個locker到,佢仲西口西面咁款,話唔係佢執唔撚知,猛話之後入得番去會寄番比我,我信都on99,我一定會嘗試自己解決

之後我仲迫佢幫我拎d嘢去新hostel,當然佢緊係好唔鋸啦,但我睬鳩佢

入到房,見到有一個女仔,都放心d,雖然其餘7個都係男仔 但佢地個個都出哂去玩,所以我沖個涼就訓喇,好彩果晚有班連登仔陪我吹下水,我先冇咁難過
終於有文啦
我黎緊4月都會去AMS呀,頭兩日會同FD去Keukenhof 睇花同Zaanse Schans睇風車 最尾一日得番自己一個重未諗去邊好 樓主有無咩地方推介
6-7月會係愛丁堡讀summer school
之後諗住用半個月-1個月時間遊下英國荷蘭法國(其實仲係無概念去邊)
絲打去啲地方好正
好彩你係荷蘭個到無事
我黎緊4月都會去AMS呀,頭兩日會同FD去Keukenhof 睇花同Zaanse Schans睇風車 最尾一日得番自己一個重未諗去邊好 樓主有無咩地方推介

我本身想去heiniken個museum 但大多人排所以冇去到 如果你去可以上網買定飛 最後我自己去左動物園 一個人鳩行都行到三個鐘 另外ams都好多museum 如果你鍾意睇應該都睇到一日
6-7月會係愛丁堡讀summer school
之後諗住用半個月-1個月時間遊下英國荷蘭法國(其實仲係無概念去邊)
絲打去啲地方好正
好彩你係荷蘭個到無事

愛丁堡真係好正好舒服
成個歐洲大把野玩
留得幾耐得幾耐啦
出左黎做野冇咩機會放咁長假
曼迷留名

羊角村

羊角村

我初頭都有諗過去 但好似好遠 因為我得一日時間 如果即日來回可唔可行?
Day 12 (4.2)
經歷完一個驚險嘅晚上,接住落嚟就要解決問題,一起身就去番間垃圾hostel門口影番張封條,方便報警果時俾d警察睇

當然,我係唔撚識睇架啦,所以就求個路人幫我解下講咩,原來係佢瀨咗消防條例又犯法咁租出去俾人住,之後新聞仲有報tim http://www.dutchnews.nl/news/archives/2017/02/amsterdam-hits-illegal-airbnb-landlord-with-e300000-fine/

我咁都屎忽撞棍撞正個大型掃場行動,仲要淨係掃我果頭,我都冇嘢好講喇

沿途行去警局果時,見到noordermarkt開緊檔,可惜我都冇心機睇,淨係想快d報警希望佢地可以幫我開門

問左幾個人都唔知警局喺邊 行咗好多冤枉路先去到

喺香港都未試過報警,估唔到人生第一次就喺荷蘭,我以為會有報案室之類嘅地方,點知所有嘢都係喺個counter搞掂

幫我錄口供果個係個呀婆嚟,係咁唔俾我講嘢好彩最後佢都明成件事係點,我呃佢話張香港身份證喺入面,諗住佢會幫我開門啦,點知佢話佢地都做唔到d咩,淨係幫我lock咗我個id no,唔俾人盜用,聲稱係全世界都lock咗 心諗,又多樣嘢煩

前後都係用左一個鐘,我d朋友話好快,佢之前試過喺意大利唔見銀包,因為冇人識英文,等咗四粒鐘,都搵唔到個識英文嘅人,於是佢就放棄了

個呀婆毛啦啦塞張咁嘅嘢嚟,如果你地嚟緊會去ams,自己留意下喇

雖然果邊d差佬做嘢都heahea地,一邊食住嘢,又講閒話,中間又聽私人電話,但其實佢地都幾忙幾多嘢做,短短一個鐘都見到唔少人報案,例如有幾個台灣人,佢地on99咁放低個袋影相轉個頭就冇咗,又有個當地人執到個美國佬嘅公事包,又有對西班牙情侶話唔見左銀包,仲有個難民物體入嚟話冇錢搭車即刻俾個呀婆屌走咗

報完個冇撚用嘅案就繼續我嘅旅程,由於個相機叉電喺間仆街hostel入面,之後睇到嘅相都係iphone影,實情係,我連影相都冇咩心機,個腦淨係諗緊星期一去cityhall點做先可以拎得番我嘅嘢

諗唔到去邊,就打算去最出名果個Albert Cuyp Market,由於唔識搭車,我就問下琴晚聯絡過果位巴打,點知佢話多咗張八達通嘅物體,就話拎出嚟俾我喇

其實喺ams搭輕鐵呢,俾一次錢,就可以一個鐘任搭,記得上落車拍卡就得喇,不過呢,佢地d卡成日壞,搞到你轉車果時又要再買過飛,聽聞淨係咁樣,都坤到成百萬定成千萬一年

個巴打比咗張卡我,陪我行咗個圈,食咗個lunch,佢就去做自己嘢喇
講番個market,其實鳩到無輪,又冇咩嘢食,又冇咩特別嘢買,仲衰過花園街,唔明點解search親d blog都會去果到仲講到好多嘢睇咁

鳩形嘅食物就見得多,閪形真係第一次見

同巴打食完嘢,喺maastricht識果個澳門女仔話嚟搵我,所以我就搵間餐廳一邊睇波一邊等佢,我想講,依到d人好似唔鍾意睇波咁,好難先搵到一間有直播,仲要其實係冇人睇緊

等到靚女嚟(叫佢澳門妹好似好怪咁,佢又真係幾靚,就叫佢靚女啦),我地吹咗陣水,就諗住去heineken個museum到玩,點知去到勁多人,落住雨出面都有成幾十人喺到等緊,個職員話最少要等一個鐘,所以我地就收皮喇

如果你地想去,可以上網買定飛,唔好學我地白撞,特別係weekend,例牌多人

我地mimimormor都搞到天黑,諗唔到做咩,靚女話帶我去紅燈區見識下,咁啱巴打話做完嘢,就join埋喇

其實我個腦對紅燈區係有一個畫面嘅,細個唔知係睇書定老師講,紅燈區係好五光十色,一條大路兩邊d櫥窗都有d棵女喺到跳舞,周圍d人都係隊住草,成件事係好華麗嘅,但係現實並唔係咁樣...待續

希望大家唔會嫌冇咩圖啦,果時真係冇心情影相,仲有兩日就打完,如果你地仲追緊,真係好多謝,因為我身邊九成嘅人都嫌多字已經冇再睇 做完嘢今晚再打,等我
Day 12 continue...
上回講到紅燈區,現實係中間有條河,兩邊d路好窄,櫥窗係冇咩嘢嘅,轉入d巷仔,有d一格格好似廁格嘅嘢,好疏落咁會有d著到好性感嘅女人喺入面,但大部分都好撚樣衰或者好撚肥,同我想像中嘅紅燈區完全相反

聽巴打講,喺紅燈區係唔可以影相,如果比間鋪嘅實Q見到,會掟走你個相機電話,警察嚟都唔會幫手

番到嚟聽同事講,話佢果時去燈區,佢朋友試過入果d廁格嘅物體,至於佢嘅朋友係咪佢,我就不得而知喇 佢話果d廁格係逐分鐘收費齋打飛機,做其他嘢會另外收錢,例如揸波,最後佢朋友因為太趕急,連扯旗嘅mood都冇,15分鐘就好似收咗幾舊水定過千 講到尾,紅燈區都只係遊客區

行完個濕鳩紅燈區就同靚女同巴打一齊食飯,之後就番hostel喇,今日同琴日一樣間房d人都出哂去玩,唯獨一個美國仔,佢住喺黃色門入面

我沖完涼出嚟,佢i住個門框,用一個好迷幻嘅眼神望住我,好似想強姦我咁,我問佢係咪想去廁所,佢話唔係,就行番入房,之後間房就充斥住大麻味
Day 13 (5.2)
今日想離開下ams,所以打算去rottendam同delft行下,巴打話佢都得閒,所以我就冇咩做research,由佢帶路喇

由ams去rottendam,搭火車40-70分鐘不等,本身我地想搭快車,問d車站職員,佢話好貴,於是我地就搭慢車喇,好唔好彩,又撞正整路,搭搭下又要轉車,轉轉下可以轉到去機場,最後又要補錢,搭番我地想搭果種車,根本就唔貴,巴打話荷蘭人係好度縮,所以少少嘢都嗌貴

前前後後都唔知有冇搭左兩個鐘,終於到rottendam,都話我同荷蘭八字唔夾架啦,做咩都柒下柒下咁

rottendam嘅建築物全部都好新,完全睇唔出有任何歷史嘅痕跡,因為WWII果陣,rottendam俾人炸到移為平地,所以大部分建築物都係新起,仲起到懶有特色,三尖八角

逃過大難嘅聖羅倫斯教堂

落車行十幾分鐘,就會去到依個market,成舊嘢入面都係賣嘢食,本人表示係成個trip最正嘅market

荷蘭臘腸

如果我再嚟荷蘭,可能我會揀住喺rottendam,一嚟人少d,二嚟起碼依個market大把餐廳,不過最奇怪係,明明有咁多嘢食,d荷蘭人都係會食薯條,依到d人真係好鍾意食薯條

食完就行去隔離個方塊屋睇下喇

竟然有示範單位,入去睇一睇盛惠3歐

其實仲有一部分係hostel,如果大家屎忽痕,可以住番晚
隔離就係另一座古怪建築,鉛筆屋

行番出嚟嘅時候,見到河入面有d嘢出煙又會郁,由於我地太無聊,所以決定追去睇下咩嚟

追咗九條街,終於追到,原來係有班人喺到沉溫泉,叫hottug,但我真係唔敢試,如果彈咗d河水上嚟我應該會崩潰

其實rottendam搭一個鐘車就會去到風車聖地"小孩堤防",不過聽聞冬天去係減一百分,所以都係留番下次春夏天嚟先去啦

睇完就搭車去delft,靚女話同佢個roommate行海牙行到好悶,所以話嚟join我地
delft其實都似ams,都係好多河好多橋,不過就再靜d,同再舊d,但就好細,好快就行完

明明話有個sunday market,但去到又咩都冇

周街都會見到貓,原來荷蘭人係會放養貓

之後都係食飯搭車,聽日就去cityhall打大佬
仲追緊!
仲追緊!

好感動 等我爆seed打埋最後一日先
Live左
仲追緊!

好感動 等我爆seed打埋最後一日先

等你啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞