獨女英國荷蘭深度遊 總結篇 驚險 奇情 多圖多字

305 回覆
62 Like 9 Dislike
絲打我係Manchester 同你住同一間hostel 喎
不過遲你兩日
我去既地方又係同你一樣
Manchester > Liverpool > Netherlands

咁橋,如果你果時有睇Live post可能可以一齊玩

最衰果陣冇
Btw Lm等睇 Amsterdam
我自己係荷蘭exchange都仲未有時間去Amsterdam 行下
Lm Amsterdam
絲打你篇遊記好好睇
Day 6 (29.1)

接住落嚟既3日,都係比較鳩流流,原本Chester係喺行程當中嘅,行完市中心可以去埋Cheshire Oaks Designer Outlet,果到係全英國最大嘅outlet,但由於本人對名牌冇咩興趣,所以都係選擇留番喺利市算了

依到嘅天氣仲善變過女人嘅情緒,一早可以係大藍天,轉個頭陰到個天好似要跌落嚟咁

早餐食番個傳統英式All day breakfast,大份到可以兩個人食

今次利市之行,本來我係打算每朝都去佢地個練習場等佢地,但上網睇過話好多時比賽前一日後一日都唔會練習,經我鐵板神算計過,今日係最大機會捕到佢地嘅,於是食飽早餐我就搭巴士去Melwood

巴士上,依個BB係咁喊,但佢父母完全冇理過佢,正當我俾佢嘈到好炆之際,佢就訓著咗,我成日都唔明,點解BB要tum佢訓,任何生物眼訓就會訓架啦,偏偏人類又抱又un又唱歌先訓得到,原來,只係香港BB係咁...

沿途行去嘅時候,一d聲都聽唔到,以為要失望而回,點知去到出入口附近,開始聽到d波聲人聲

成個練習場都圍實哂,因為怕俾對手知道佢地點練波點排陣

幾經辛苦,搵到個窿,終於見到d熟悉嘅面孔

牆上都寫明唔可以影相,但我都偷偷地影咗幾張

睇睇下,有一對父子都嚟咗,個爸爸仲俾咗佢仔仔之前嚟嘅時候同d球星嘅合照我睇,其實,兩父子鍾意同一隊波都幾開心

大概睇咗一個鐘到,練習完畢,所以我地就行去閘口,諗住睇下可唔可以影相攞簽名

但原來,由於條馬路太窄,停車影相搞到成日阻到附近居民嘅交通,半年前到,已經唔比d球星停車 唔怪得冇咩人嚟啦

結果,我只係可以同車入面嘅佢地揮下手,有d車窗暗到入面係邊個都唔知

但總算了咗件心事,睇完就行去搭巴士番去喇,中途遇到對老夫婦喺出面裝下裝下,我就同佢地講話走哂lu,之後傾下計,原來佢地好多年前試過揸車嚟果陣俾人邀請入去睇,依d機會真係可遇不可求呀

一天只做一件事,所以之後都係無所事事,我快快手講下做咗咩啦

完咗我就番hostel睇直播波,睇完就自己一個出咗去食晚餐

星期日唔知點解冇咩人食,仲好,靜靜地嘆下依個咁好味既burger

好鍾意佢地食完會問下你好唔好食呀,覺得點呀咁,而d食客亦都會好唔吝嗇地讚美一番,唔係話虛偽定浮誇,但如果真係好食讚美下人又唔駛死嘅,作為一個煮嘢食嘅人,得到人欣賞先係不斷進步嘅動力

仲記得之前睇過一條片,係有條友喺架車到用大聲公向d路人讚美搞到d人好開心,喺依個人人都係判官嘅社會,讚美真係一件好奢侈嘅事,其實放鬆下,幾細嘅嘢都可以讚,即使係細到一條呔一個髮型一個唇色,讚下人,人地又開心,見到人開心自己又開心,冇咩需要怕醜嘅
絲打你篇遊記好好睇

多謝你呀,第一次打遊記未係好定到個方向係點寫,硬係覺得人地果D好好睇,自己果個好悶咁
垃圾利留名
我都想年底去睇利, 但未出賽程唔敢confirm...
Day 7 (30.1)

由於聽日有比賽,今日係最後機會行Stadium Tour,前一晚search完先發現個tour因為裝修而比平時行少D嘢嘅,但冇辦法啦,無理由唔行架

去到原來都幾多人,買完飛等夠鐘就開始行喇

今次tour有一半嘅景點都係臨時嘅,安慰自己咁諗,可以行工地依D機會冇咩幾可架

連Dressing room都係臨時

單拖去旅行最大挑戰係叫鬼佬幫你影相,我已經搵個心口掛住部相機嘅人,但都係伏嚟,我都坐正喺中間啦,點解都可以影到咩埋一邊

雖然係利迷,但都要講句個tour係搵笨嘅,全程走馬看花,連停低影下相嘅時間都冇乜

新Main Stand,係幾大幾靚嘅,但就係因為未裝修好,所以同This Is Anfield塊牌緣慳一面

凍到連個tour guide都快快手講完收工

入場費包埋行museum,但其實我只係個齋睇波嘅利迷,入面講既歷史真係冇咩興趣,好努力睇左陣直至見到又攞歐聯打飛機果下真係想快D走

同場加映謝生嘅個人展

夜晚做毒撚好頹地自己一個睇住JamieOliver食叮叮,點知中途加入4個毒撚,展開咗3個鐘嘅吹水之旅

就係依3個鐘,令我對人生嘅諗法有好大改變,下回再講,湊貓先
垃圾利留名
我都想年底去睇利, 但未出賽程唔敢confirm...

近近地3月5去睇班名宿先
好掛住Luis Garcia
樓主有冇買番件波衫
個陣撞正sportsdirect sale
買左件獌
連印字同章都係48
lm nice
樓主有冇買番件波衫
買左件獌
連印字同章都係48

冇呀 今季買左件喇
反而係果邊買左好多條頸巾
淨係買紀念品都買左成千蚊
樓主有冇買番件波衫
買左件獌
連印字同章都係48

冇呀 今季買左件喇

好鍾意d比賽日頸巾
但佢地見遊客就抬高個價
一落metrolink都係5鎊一條
去到球場門口就8鎊
留名
好睇呀!留多次名先
lm support
樓主有冇買番件波衫
買左件獌
連印字同章都係48

冇呀 今季買左件喇

好鍾意d比賽日頸巾
但佢地見遊客就抬高個價
一落metrolink都係5鎊一條
去到球場門口就8鎊

屌 利球場周圍全部10鎊
黎緊都準備英國深遊一個月
諗住去睇場阿仙奴
姦想絲打用左幾錢

你google search英超波飛就有
但真係唔平 我睇場對車2600
同日有個巴打去anfield門口R飛
40鎊就買到人地張季票

我roommate果朝都係球場official買到又係40鎊
我係唔想山長水遠去到搏有冇飛先捱貴飛
正常係好多人買左全年入場然後唔得閒或者想賺下錢放比我地 八達通咁do入場 睇完約番個地方交收

已經係利市接近一個月
暫時睇足主場兩場對車同熱
黎緊都準備英國深遊一個月
諗住去睇場阿仙奴
姦想絲打用左幾錢

你google search英超波飛就有
但真係唔平 我睇場對車2600
同日有個巴打去anfield門口R飛
40鎊就買到人地張季票

我roommate果朝都係球場official買到又係40鎊
我係唔想山長水遠去到搏有冇飛先捱貴飛
正常係好多人買左全年入場然後唔得閒或者想賺下錢放比我地 八達通咁do入場 睇完約番個地方交收

已經係利市接近一個月
暫時睇足主場兩場對車同熱

熱果場一定好撚正
咁岩依期差唔多場場主場
話說絲打個早餐幾錢?個邊食嘢貴唔貴?
好鍾意絲打篇遊記,好期待荷蘭果part
黎緊會去
話說絲打個早餐幾錢?個邊食嘢貴唔貴?

另外叫多杯latte 12鎊到 飽到夜晚
好鍾意絲打篇遊記,好期待荷蘭果part
黎緊會去

多謝
依兩日會多d時間
希望快d打到荷蘭
好好睇 睇完好想快d去歐洲玩
btw想問下絲打係咪hostelworld到book hostel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞