《香港傭兵》(26)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔止一隻...面前仲有一大隻!

海賊又好巧妙咁兜一兜!片一片!

嘩屌!呢一片差啲就飛落海!

揸大飛又唔使下下都最後一刻先嚟片嘅...

我都係揸穩啲船邊...

唔係一陣真係拋咗落海,睇佢哋都唔會停低等我上返船...一定係要我自己游上岸㗎啦...

我就揸住船邊實一實!(差啲俾我揸到爛...)
越嚟越近...雖然唔算話真係燈火通明...但明顯真係越嚟越多燈光...越嚟越近!

近到大飛都開始減速...

近到打橫隻大飛...片住埋岸!

當隻大飛一貼埋碼頭邊...綽姿就一手捉起目標人物!

「呀!做咩吖?」目標人物驚到掙扎!

「唔好亂郁!」綽姿大聲喝!「再亂郁就Dom你落海!」
目標人物立即驚驚收晒聲!

然後綽姿就捉實目標人物一跳!就跳上碼頭!

我都跟住綽姿一跳!跳到目標人物身邊!捉一捉實佢!

你唔好話...我都真係幾驚佢會跌落海...

唔使講啦...萬一目標人物跌落海...一定係我落去執返佢上嚟㗎啦...

“吱!吱~”海賊立即將隻大飛駛走!

嗯?走㗎喇?真係淨係負責揸船㗎咋?
「車呢?」綽姿捉實目標人物問一問。

『呃...係...係喺...』我左望望...右望望...指一指馬路嗰邊...『嗰邊嗰邊...』

其實我有夜盲症...夜晚唔係好認得方向...

「行!」綽姿就捉實目標人物,行向我指嘅方向。

我哋三個就行到嚟馬路旁邊...終於見返我今日晏晝揸過嚟嗰㗎白色共享私家車!(我幾驚唔知咩原因唔見咗...我對共享呢個概念都唔係咁放心...)

行到埋車旁,綽姿就一手拉開車門!(輕手啲啦...唔知會唔會爛...)再一手Dom目標人物上車!

「呀!」目標人物慘叫一聲!瞓喺凳上!

唔好對佢咁粗魯啦...好慘㗎真係...
「快啲上車。」綽姿邊打開前客座車門邊講。

『哦哦...』又我揸吖?

我都坐返上駕駛座...

“吱!吱~”撻返著架車...

『我哋要去邊?』係咯...其實我都仲未知要去邊...

綽姿一邊留意住倒後鏡...鏡中仲瞓喺凳上嘅目標人物...一邊開著車上嘅導航系統...
綽姿全神貫注咁留意住目標人物...喺塊LCD顯示板上撳撳撳撳撳...

我一直都留意住...留意住綽姿輸入嘅地方...係...

「跟住導航行。」綽姿輸入好地方之後,都仲係留意住倒後鏡中仲瞓喺凳上嘅目標人物。

而導引線亦都喺地圖之中出現!

咦喂...唔係投射喺擋風玻璃嗰隻嘅?

唔係真係得啲超級跑車同豪華房車先有呢種技術呀化?!

真係一分錢...一分貨...
「快啲開車...時間無多。」綽姿仲係一邊留意倒後鏡中仲瞓喺凳上嘅目標人物,一邊向我發出命令。

『了解。』開車囉...

“吱...吱~”

喺精神化期間,揸車並唔算太難。

難就難在...要睇住幅地圖上嘅導引線嚟揸...
「開快啲。」綽姿仲係一邊留意倒後鏡中仲瞓喺凳上嘅目標人物,一邊催促我。

『係。』你真係講就易...

大姐吖...我無牌駕駛㗎...

一陣開得太快,超咗速俾警察截停,我點解釋吖?

定係你想我拒捕,踩盡油逃走吖?

GTA吖?咁易逃到吖?

今晚出完

三句預告

“吱!吱~”一邊望住地圖,一邊揸車。

駛過荃灣區之後,路面上越嚟越多車。

我仲見到對面線有一隊銀色巨型貨車駛過。
其實唔難
飛揚好弱㗎
好似開始領悟到
乜嘢係'只是你的溫柔讓我害怕'
個海賊真係負責揸船就走架喇
妹妹仔
致命溫柔
唔做多 唔做少 做完收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞