《香港傭兵》(26)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
喊出嚟
我力盡回來了
今日真係超多人 明顯多過上星期好多
紅海 白花 太古 好多嘢都好感動 感動到喊出嚟
香港繼續加油
今日送走咗兩個人
要留住條命抗爭喔手足
頂唔順真係要瞓
希望今晚平平安安 和平渡過
大家繼續一齊加油
妹妹仔早
高才鳩早
報報早
問妹早
咩咕咪早
各位早晨
香港會唔會係唔使領袖都會成功嘅地方呢
落住雨等文
好快有文 最後校對中
成個禮拜嘅天氣都玩死人

上回講到綽姿沖涼,飛揚就坐喺出面J。
水蒸氣充斥住整間玻璃浴室,綽姿嘅裸體就若隱若現。
好好J呢?
之但係飛揚係一個怕死嘅君子,唔敢J綽姿,就乖乖睇睇今次委託嘅內容。
內容係要去搵一個被黃傘收埋咗嘅女仔。
而呢個女仔,就係之前飛揚喺後巷遇到,被黃傘挾持嘅短髮女。
又會...咁啱嘅...
冇錯喇...飛揚係知道佢哋收埋咗目標人物喺邊...(假設佢哋冇運走目標人物...轉移另一個地方嘅話...)
之但係...點解要搵呢個短髮女呢?
又會係邊個要搵佢出嚟呢?
同黃傘力量有關...尋晚就係愛港愛國...上次就係國安局...
係國安局?
國安局要SPIRIT幫佢哋搵呢個短髮女...
飛揚再睇睇內容仲有啲乜資訊...
之但係除咗張相,就再冇其他關於呢個短髮女嘅資料...
仲諗住今次會寫埋叫咩名...
之但係仲有項紅色字...
『P.S.絕對不能傷害目標人物...確保完好無缺...』
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 14-紅色警戒] PART 03

絕對不能傷害目標人物...確保完好無缺...

就係正正有呢項“P.S.”令我覺得奇怪...點解唔寫埋叫咩名...

講到好似咁嚴重咁...

唔可以傷害目標人物...

點為之傷害先?又點為之完好無缺先?

係唔係即係話就算目標人物反抗,都唔可以武力壓制?

大力啲啲都唔得?

咁好難搞姐...
不過認真諗諗...諗返上次...個短髮女被黃傘嘅馬尾女脅持住,仲係痴痴呆呆咁...一啲反抗嘅舉動都冇...

如果今次都係咁,就易辦事啦~

最大問題都係...黃傘力量班人...

以綽姿所講,逆行者同黃傘力量嘅關係應該都未算太深...

之但係...唔難保喺執行委託期間,會遇上逆行者...

仲好有可能...逆行者幫黃傘守住目標人物...

畢境...逆行者總會針對住我哋嘅委託行事...

萬一真係遇到逆行者...又係唔係真係閃得切?
SPIRIT當中,太多仆街仔...

有幾多個係好人?仲要未死?

難聽啲講...貪生怕死真係會長命啲...

做好人扮英雄都係早逝...

我明白...開始明白...

以前我好憎聽到人講物競天擇弱肉強食適者生存...

因為講親出口嗰啲都係以為自己係天擇強食適者...

事實呢?我Dom鳩你去非洲大草原睇吓你物競生存到幾耐~

你咪又係弱肉,扮咩姐~

講到自己好似好識呢個大自然遊戲規則~看破紅塵~你一落場就收皮啦~
到我而家真係落場...死亡嚟到面前...根本就冇時間再諗乜柒物競生存弱肉天擇適者強食...

真係死咗都唔知咩事...

生命從來都只得一次...就只有呢一次...

每個人都係...

所以...仲有一樣值得注意嘅係...

「點吖?睇咗咁耐,睇成點?」綽姿梳洗完,著返內衣褲,用條白毛巾抹住頭咁由浴室行返出嚟。

『吓吓吓?冇吖冇吖冇吖!我冇睇呀!』都話綽姿會睇到我𥄫佢沖涼㗎啦!

「仲話冇?」綽姿冷眼望住我,「你拎住部電話咁耐,唔係睇緊個委託咩?」

『電...電話...哦!係吖係吖...』原來...原來係講緊我望住部電話...

講清楚啲吖嘛...想嚇鳩死人咩...
「點吖?有啲咩頭緒?」綽姿就行去檯面拎起把...風筒!

時鐘酒店都有風筒咁貼心?!

『呃...冇吖...冇乜頭緒吖...得目標人物張相...乜頭緒都冇...』我係唔會話俾你聽我喺旺角見過佢...

「嗯...都估到...」綽姿拎起把無線風筒...

“飃!”就對住把鏡仔吹頭。

『咁我都梳洗先...』我就行入仲充滿蒸氣嘅浴室...

我更加唔會話俾你聽...黃傘嘅基地喺邊...
我一邊刷牙洗面沖涼,一邊盤算住...

絕對唔可以俾綽姿知道...

目標人物唔可以傷害...但黃傘力量嘅人可以...

黃傘力量嘅人都係人...佢哋都係想反抗呢個橫蠻無理嘅霸權政府姐...

都算係義士吖...係我哋香港缺乏嘅...

我哋而家嘅香港...就只有天門...

黃傘力量羽翼未成...假如俾綽姿知道佢哋嘅基地...假如真係冇逆行者喺裡面...綽姿一定會殺晒阻礙佢執行委託嘅人...

所以...逆行者有參與其中又好冇都好...都唔可以俾綽姿搵到黃傘嘅基地!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞