[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【肆】

444 回覆
78 Like 5 Dislike
pish
我發誓我不是第一次質疑白錦雲與白千雪是否真的是親兄妹, 為甚麼能這樣相反?!

「阿然, 我地依加....」

我道:「唔使啦, 千雪會解決。」

具具是持刀的凶徒, 千雪要對付簡直是遊刃有餘。果然, 千雪魔力湧動, 硬化魔法集中到頸子上, 把手往白錦雲前臂一扣, 即使被拉住的他果然真的向千雪頸上砍去, 但是在集中的硬化魔法下, 沒有得到完全認可的白錦雲手中執的只是有點硬的木刀, 輕輕發出噹一聲便被千雪旋腰轉體摔飛。

「砰!」

距離是3.24米, 平了最低記錄, 千雪放水了呢。

「大佬..你真係, 點解你會變成咁!!」硬化魔法解開, 千雪毫髮未傷。

「嗚....」不, 你先給他回復個十多秒吧。

「大家, 呢邊!」我走到下方小山谷中, 但是這群人質都是狀態最差的, 就與當時的阿納郎一樣連意識都基本要失去, 把他們移動到橋頭島上可不簡單, 「Jean, 咁樣, 你用鐵鏈幫佢地行, 扯線公仔咁, 我係你地既周邊建立移動式要寨.....喂, Jean? Jean?!」

Jean手上的鐵鏈完全垂下, 只是看著執刀的白錦雲跪在地上, 老實說他只有一人, 手上的奏還不能發出全力,我們人數與法力上完全壓制, 實在沒甚麼可怕的。

直至我聽到他在說甚麼。

「完全交身體俾你?」

「大佬, 唔好呀!!」

「你就係咁唔想俾人當工具利用啊?」白錦雲看著Jean, 「我明白..我明白你呢種感受!!」

糟了, 那是靈魂之間的互相認可!!

「奏! 返黎! 返黎呀!!」

沒反應。

「好...我相信你, 我都唔想再做工具, 黎啦!! 名為奏既魂俱!!」木刀開始閃爍腥紅的光芒!!

「你兩個!!過黎!!」

來得及嗎?! 十二魔盾!!

重重魔盾在我們面前展開, 猩紅光芒暴漲, 道道紅光從樹椏間穿透照亮空中的每一點微塵!!

「吾名為白錦雲!」

砍死我你也會死呀?!

「砰!!」

瘋了!

震蕩在前方爆開, 腳下的泥土震動著, 我好像聽到了在颱風夜時樹木被拔起的巨響, 在「兀---」的怪聲下樹海向外爆破, 強力的沖擊波一下子把十二重魔盾的十重擊穿, 這力道甚至被Jean執刀時更強呀?!

白錦雲雙眼放出紅光, 與手上奏的木紋中滲出之光芒一樣, 他一開口, 卻同時傳出他與奏的聲音:「嘿...好..就係呢種感覺!!」

雙重的回音在林間, 山谷間激蕩, Jean卻在魔盾後發呆, 不知道是震驚還是恐懼!!

「阿然! 我地點算?!」

「你俾唔俾我解開契約呀?!」我在吹過來的狂風中吼道。

「唔俾!! 絕對唔俾!!」千雪激動的說道。

「我都估到!!喂! Jean!! 依加重有咩辦法呀!!」

「奏..奏...」Jean卻如個被分手的小女孩一樣不知所措。

不行, 維持防線的話只能由我來做, 只要我在, 白錦雲擊穿防線不是易事, 但是一但他拖到施子雄來到的話就難說了, 既然Jean還在震驚之中, 那麼唯一戰力--

「白錦雲!! 你夠膽就扔左把刀佢, 我地男人老狗隻抽隻!!」

「哼, 小學雞。啊...三百年..始終都係自己揮刀最舒服!!」

這樣下去, 奏會入魔, 那麼便再沒法拉回一線的這一邊了!!

「砰!」「砰!」「砰!」「砰!」

「咚!」「咚!」「咚!」「咚!」

一刀又一刀的揮擊結實地轟向魔盾, 我鼓動魔力抵擋, 每一下揮擊都捲起爆風, 空中的無形屏障都在震盪, Jean抱頭跪下, 雙手掩耳:「奏! 奏! 救命..奏..嗚...」

就如以前奏說一樣, Jean只要有甚麼事的話就會這樣子, 她與其他魔法師一樣, 他們過度依賴魔法, 所以一被我以反瑪那奪去魔法能力便完全沒有抵抗的力量, 而Jean....

完全依賴奏。

「Jean!! 你唔係話要救返奏咩!!佢係你面前啊!!」

「砰!」又是一記斬擊!

「你無左奏就係咁?! 你唔係魂俱使咩!!」

「收聲呀死人沈默然!! 我唔得呀, 我唔得呀!!」她快要哭出來。

「我地兩個難得都解放左, 你地唔出黎同我玩下啊?!」白錦雲手執奏不斷強攻, 受到煉魂術式影響的奏正在暴走, 意識入侵白錦雲的體內!!

「你繼續扑呀廢柴, 喂, 我同你講, 阿奏,你不如唔好叫阿奏, 你索性叫條廢柴啦好啦!」我繼續挑釁。

「嘿啊啊啊啊!!!」二者都開始進入靈魂只按本能的階段, 如狂風暴雨的揮擊劈下, 這樣的話--

--他們就注意不到千雪了。

「你既真正對手--」部分力道甚至透過魔盾傳到我手上, 我雙手甚麼已經發麻! 「---係最強解咒師, 白千雪!!」

千雪從樹影後撲出, 反瑪那濃罩山谷中, 所有魔法無效, 但是對於魂俱來說這只能削弱其威力! 千雪自我強化後舉起倒下樹幹, 直接向白錦雲頭上砸去! 果然, 銀光閃動兩下, 樹幹馬上碎成千片! 但正是這下作掩護--

「嘿啊----」千雪穿過了碎化組成的布幕, 揮出重拳!!

「轟!」白錦雲馬上橫刀防守, 但是千雪馬上變招, 而不是如之前一樣用蠻力硬拼!只見千雪見拳頭無效, 馬上曲肘壓過去, 再順勢轉體扭出以另一隻手揮出鞭錘!三連擊一氣呵成, 即使是開始佔領了白錦雲的奏也被打到重心一偏!

「死妹釘...」

魂俱是有自我意識的物品, 其威力取決於使用者, 由其我放出反瑪那作雙重弱化, 倒不如繼續維持防線, 而作最低限度的支援--

「此乃不夜之天, 艷陽永照於此地此城君臣民, 日輪啊!」

不夜咒再次發動, 與我有深厚默契的千雪自然知道我這個光球-----是水平發射的!!

水平發射的光球馬上失去了與太陽的概念掛勾, 光球飛向白錦雲後立時消失, 但是已經足夠奪去其視野!!

「啊!! 啊呀!!」白錦雲暫時失明, 只能胡亂揮刀。

「點呀, 記唔記得返起有身體係有幾咁麻煩!?」當然我沒有放鬆過魔盾, 馬上奏的意識離開白錦雲的身體, 沒有了身體限制, 自行揮動應敵的奏與千雪鬥得難分難解!!

「千雪..奏..」Jean看著纏鬥的二人, 露出了難以致信的表情。

「Jean, 我知道奏係你屋企, 一路流傳既魂俱。」我仔細地保護著身後的所有人, 當然包括Jean, 「而你亦努力過, 去攞到奏既認同, 不斷練習, 操練, 先成為皇牌, 最強既魂俱使。」

「我..我已經唔再係..」

「你亦知道, 點解你一路以黎都唔識任何男朋友, 你向我表達好意, 只係想講我知, 係咪?」

「我...你..你點知..」

「因為, 奏講過, 佢要守護張氏一族, 換句話說你既血脈流傳落去, 奏就唔會有安息既機會, 要繼續係歷代既族人手中成為魂俱, 你想終結呢個誓言, 所以你已經...咩左。」

指的, 是結紮手術。

Jean絕不會有孩子, 所以奏是她餘生的靈魂伴侶, 真正意義上的靈魂伴侶。

「奏講咁多野俾你知係做咩。」

「因為, 佢話有朝一日, 呢一份心意會成為你既詛咒, 你單方面認為只係你需要奏, 而忘記左奏同樣需要你! 然後一但你無左奏, 你就會變成..依加咁樣! 魂俱無左魂俱使既話只係道具, 只有係你手上既奏先係真正既奏, 你要咁樣收埋自己係魔盾後面到幾時?! 你幾時先肯出去面對返奏?! 」

千雪漸漸落於下風, 果然禁不上消耗戰!

「你睇下千雪, 佢都好痛苦, 但佢已經成長到咁強, 而且仲會繼續, 佢打緊既係佢最重視既大佬, 連寧靜自己條命都唔要, 但都係咁無藥可救既大佬, Jean, 只有人同物件先會單方面依賴, 你當奏係物件, 定係同伴, 點解佢要同我講咁多, 就係怕有一日佢唔係度, 無人點醒你! 呢個咒, 只有你先可以解!」

我催動魔力, 對千雪施而強化魔法, 使她能集中力量和思緒對付相性上最為不佳的魂俱。

「嗚..嗚..阿然..」

千雪禁不起消耗線, 要放棄防線嗎?

這時, Jean大吼一聲, 沖出魔盾的保護範圍。
HKBN
比HKBN gank
喂, 我同你講, 阿奏,你不如唔好叫阿奏, 你索性叫條廢柴啦好啦!
奏打鳩千雪
diu!
阿奏佢係我喺呢個故入面繼會長之後最鐘意嘅角色
見到啲錯別字好想捉

利申:強逼症
大家明天見
斷腳都去
正集中精神與千雪纏鬥的奏...或是說白錦雲, 沒有注意到從我這邊突然殺出的Jean, 即使魔法能力甚差, Jean還是撞中了!

擒抱!漂亮!

Jean一把抱住白錦雲, 千雪也看準勢頭補上一記飛蹬, 手執正暴走的奏也沒法對抗兩女的重擊, 白錦雲的笑容被揍至扭曲, 接著轟然向後飛去!

「奏, 唔好留手!!」白錦雲大吼, 手上的刀鳴起尖嘯, 一團劍氣包裹著他, 踩地借力反撲! 接著他身影恍動, 在密林間流下一道星痕! 血紅的刀跡畫過空中, 斬向Jean!

不要緊, 以前的千雪也許不行, 但是現在的她---

「一線乖離!」

千雪手印互錯, 在她身前的風景馬上破碎, 空間的本身結構被她的魔力撕碎, 不是以屏障或物質抵擋攻擊, 而是直接令「空間」本身碎裂, 精準時機的一線乖離甚至連核爆的一瞬間也能擋下!

沒想到, 借北斗會館魔力庫的環形鏡迷宮被千雪改良後的這式一線乖離, 千雪也能使用的如此準確!

空間是絕不能破裂, 世界馬上就會將其修正, 但即使無敵只有一秒, 時機用得好就是無敵的一秒!

「嗡---啪啦!」

破碎的風景馬上歸位, 但是白錦雲的必殺一擊已經被千雪漂亮地擋下!

「....」有點感動, 千雪超越我可能就是從這一瞬間開始。

當初那個哭哭啼啼的她, 已經變成雙目如雷, 英氣地守在我們最前方的白千雪了。爆風吹動裙垂發出噗噗的聲音, 成為我們前方最堅固的盾, 最強解咒師, 白千雪。

「估唔到..」說話的不知是奏還是白錦雲, 感覺二人正在融合一樣。

「夠啦! 奏!!」

千雪魔力與體力消耗也不少,要不是Jean剛剛一下擒抱, 她也沒法集中精神使出一線乖離, 但正當她準備再上前阻止自己哥哥, 不理會自己正禁不起消耗在短兵相接中漸落於下風的事實時, Jean擋了在二人之間。

「之後就係你啊, Jean.」 白錦雲口中兩把聲音同時響起, 「好, 我俾你一個痛快。」

「Jean, 你做咩呀!」千雪不解地想拉開她, 她卻死死的站在原地不動。

「千雪, 辛苦晒你..」Jean道, 「但係, 我想親自同奏傾下。」

「.......」千雪望向我, 我向她點點頭, 她輕拍Jean兩下以示鼓勵, 還順便在她身上施加了兩重簡單防禦魔法, 有甚麼事我們也能在她被奏一刀兩斷前救下。

「阿然..」

「做得好,千雪, 你已經做得好好。」

「但係..點解大佬咁要咁堅持..」

「當一個人被理想說服既話先係最麻煩, 施子雄佢唔係為左自身利益而做出咁多咁恐怖既事, 所以更易說服人向佢倒戈, 呢種倒戈唔係反瑪那..或者任何解咒方法可以解開, 我地之間唔係利益既衝突, 而係理想既衝突....唔係咁易解決。不過啦, 我唔覺得你個垃圾大佬會有咁深層既思考, 只係單純唔想返監獄。」

即使是他, 也沒法對抗人生而自由, 人生而追求自由的本能。

「咁Jean同奏..」

「奏依加咁係被邪術影響, 千雪, 每個人都有正, 同邪既一樣, 除左少數真正既聖人, 或者魔人, 先會係完全既善或者邪, 奏依加只係被人擊發起邪既一面, 或者我地可以解開, 但係Jean最後總會有機會直面奏既憤怒.....靈魂同靈魂之間就係咁, 其中一個走歪, 就會有其他靈魂去提醒佢, 作為佢既道標, 就好似我地拉返可柔返黎咁, 好似你拉返我返黎咁, 相信Jean啦。」

那時我還不知道自己是多天真。

「萬一..萬一...」

「而且, 我都有個萬不得而時既辦法。」我向千雪道。

風在密林之間吹動, 沙沙的樹影在不夜咒的照射下如巨獸一樣在夜幕間恍動, 獵戶座天文台最強魂俱使, 曾經斬盡無數妖物邪靈的Jean直面自己昔日的戰友-「奏」。

「奏..」她把法器鐵鏈扔下, 「可唔可以變成人形一次, 我地傾下?」

「張映城, 我同你之間無野可以傾!!」奏借白錦雲之口吼道, 「能夠親自揮刀, 實在太舒暢! 呢個人樂意借佢既身體俾我, 魂俱使, 魂俱使..實在笑死人, 愚不可及!只要我可以完全話事, 我就係最強!」

「奏...」

「嘿..嘿...唔使扮可憐, 你既廢話講完既話, 我就大發慈悲送你一程!」

Jean卻閉上眼:「如果咁樣, 之前既你可以返黎既話, 你就殺。」

這女人, 果然會這樣做!!

「千雪! 係依加!!」

留下幻影欺騙奏與白錦雲, 在陰影間走到三人旁邊的我與千雪躍出, 手中的反瑪那就好像之前一樣凝結成球, 對準奏的刀身--

「嘿..哈!!」

勁風捲起, 我與千雪的反瑪那球同時擊中了奏, 一切魔法都被抹殺, 接著我與千雪為防它身上還有被扭曲了的現實, 同時舉起手背--

二重奏: 萬咒寂靜的休止符!!

兩道金光閃爍, 密林間又回歸平靜。

「你傻架?」我一指彈向Jean的額頭, 「你真係覺我佢唔會斬你?睇戲睇上腦呀你。」

「我...我...」

現在所有魔咒, 詛咒, 扭曲的現實都被破除, 煉魂的話對靈魂一定會有所傷害, 我與千雪強力的反瑪那也會使其元氣重創, 但是只要這樣的話奏身上被洗腦, 狂化之類甚麼亂七八糟的東西都應該..

「解咒師...」白錦雲道, 不, 這是..奏?!不, 不是理應出現, 原來的奏!

魔盾!

「砰!」

事出突然! 即使我擋下了斬擊, 我們三人都被同時震飛! 重力,減.....

「噗!」 來不及硬著陸。

「嗚....」我呻吟, 不知那兒撞地, 痛楚擴散到全身....

「所有魔法都消失晒.....不愧係沈醫生同白千雪。」奏道, 「但係, 你地以為我係被洗腦, 煉魂之類個D...我並唔係。」

「點..點可能..」千雪難以置信。

白錦雲手上的木刀, 已然消失, 相反一個身影出現在他身邊, 身上穿著的是一身白衣, 如騎士一樣的優雅和高貴, 但是眉目中卻帶著怒氣, 瞪向我們的奏道:「我個時被施隊長封印住, 一開始我同你地一樣, 都係反對佢既做法, 但係..後來我都已經明白到, 施隊長, 施子雄, 殺生天尊..先係我地需要既人。」

「奏...你..」

「我係張家手中, 流傳左三百年, 係唔同人既手中同身邊, 我見過比你地加埋仲要多野, 香港需要施隊長, 如果唔係, 獵戶座天文台, 北斗會館...都會毀滅, 唔係..毀滅既係全香港。」

「點會..我地有伐魔隊, 獵巫者, 死神隊, 大結界....」千雪反駁道。

「唔係, 我唔係指物理上既毀滅, 物理上既毀滅, 可以靠人力, 物力, 魔法去重建, 去復元......但係我講緊既係核心價值, 人文價值, 制度, 道德上種種既滅絕, 呢D野破壞左之後, 就無辦法再還原, 北斗會館只會成為中華魔法聯會之下, 其中一個小小分支, 而唔再係世界五大魔法都市, 更加唔係當初既維多利亞城。」

「準備大屠殺既人, 有咩資格講咩道德, 咩制度!」Jean不服輸, 「我唔知道你地想點樣, 但係我唔接受要血洗一切! 奏! 返黎啦!」

「...正係因為你咁樣, 我先要搵一個新既使役者, 相比起整個香港, 由開埠開始, 百幾年以黎建立既基業, 殺個百幾二百人, 算得上係咩, 少少既代價, 就可以拯返如守護一切!」

「要犧牲既..」

奏卻瞬間接話:「...算得上係咩正義。沈醫生, 呢個只係你既幻想, 作為魔法師, 都應該知道...萬物皆有代價。」

.....如果這一切是正確的話, 我的良知就不會這樣抗拒!

三十年前, 禁宮之前的坦克車大屠殺開啟了他們口中和諧的時代, 一聲不發地抹殺掉反對聲音與少數異見, 以鋼鐵碾壓血肉之軀, 接著是良知, 然後是道德, 價值觀, 自由.......不就是他們口中, 以「小風波」中的屠城, 換取三十年的發展, 崛起, 和諧!

這一切, 正確?! 這些所謂的繁榮穩定, 建立在少數人肝腦塗地上的偉業, 是正確嗎?!

不! 每年亮起的點點燭光, 吶喊之聲, 都在告訴我們, 這不正確!

施子雄他們, 正漸漸變成自己本來想對抗之物。
六月九日, 特殊停文, 共赴最後集結
垃圾
我攞奏我使炒?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞