[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【肆】

444 回覆
78 Like 5 Dislike
唔知呢
唉 唔知 可能節奏慢左
仆街得三條友要救人質兼救奏,沈默然仲要唔打得唔可以通知天文台叫全部人過嚟幫拖咩,反正嗰邊都冇人質
戙?(好似係

我其中一個興趣其實係地理, 而西貢作為地理公園更加係我成日研究既地方, 特別係個D島仔, 而西貢對我黎講除左好多奇岩怪石睇外, 更加有歷史, 都市傳說同憶係入面, 所以可能無意間成日寫西貢, 附上地圖俾大家參考返
俾人打緊 沈默然守得得唔得先
THX
係咪節奏太慢 但我想寫多D人物既心路同矛盾同關係咁, 定係我刪晒佢直接開打算? 大家點睇呢D文戲?
我覺得寫得幾好啊
無d背景就打 咁就冇意思啦
樓主跟自己節奏想寫咩就寫咩啦
有心路歷程幾好呀,讀者先可以更加代入到角色背後諗法,而且個故唔係啲正邪鮮明嘅設計,有多啲內心戲好啲anyway,相信你自己,想點寫就點寫
Tombolo
北海漁村?
有下心路歷程係幾好,但好似又婆婆媽媽左一輪咁
樓主你都話過人性魔幻,人性係主,魔幻係次嘛,咁描下心路歷程咪啱
幾鍾意呢個文風
但所有野都好似好順序咁
諗完計劃完先去打 有冇得係打打下先回想番點搵到個營之類
但係呢個主角好似係啲比較「冷」既人
梗係要有劇情編排 唔通下下一開波就打咩
今晚 moment?
初夏的陽光在天空中殘留著, 西方的天空被燒成片片血紅, 相對於戰鬥力甚至在我之上的千雪, 我的專業是防禦, 所以我也如計劃一樣站在撤離路徑上, 一但有甚麼意外我才會前往助拳。

第二波最後的人應該來了吧, 被救出的人。

我在連島沙洲的入口附近, 看似不發一言的在發呆, 事實上卻急如熱鍋上的蟻, 距離第一批離開從橋頭坐離開橋咀島的人已經一小時有多了, 似乎那一批已經是情況最好, 能自己走動的人。

至於從我們發現禁閉營附近用作壓制魔法作用的黑曜石祭壇, 已經是三...不, 四小時前的事了。

「踏..踏..踏踏踏踏...」一聽到腳步聲, 我馬上抬起頭, 只見Jean以鐵鏈纏住二人的腳如外骨骼一樣向前走, 自己肩上抬著一人向我跑來, 後面似乎沒有追兵, 千雪一人打倒的那就是全部了吧。

「Jean!」

「喂.幫手, 好重, 嗄..嗄..」

嗚, 好沉! 重力弱化!

我抬起他, 以反瑪那向三人淹去以防他們身上有任何詛咒或魔法:「千雪呢?」

「驚佢地返黎覆桌, 所以千雪係現場守住剩低個六個人, 我送呢三個人出黎。」

「做得好,千雪佢防禦既話都唔會差。」不, 千雪其實是攻守雙全的解咒師了, 甚至已超越了我。

「嗯, 直昇機?」

「就差呢三個就飛得。」

我們沿著連島沙洲向名為橋頭的孤島跑去, 如非必要, 我希望能在日落前完成所有救援!始終, 我們來這兒是始於會長靜靜的以身外化身秘術聽到奏在這兒的秘密, 我們前來本身有著佔著先機之利, 這就是為甚麼我們闖進禁閉營時入面只有被施子雄用了「賦魔」邪術的人。

始終我們是受過訓練的職業魔法師, 那些二打六根本不成氣侯, 我還沒出手, 千雪已經帶著拳勢咆哮著直接殺進去以反瑪那通通癱瘓掉, 還有空一個個打昏。至於那個築起禁閉營的元素師與結界師, 在我的反瑪那壓制下也完全沒有反擊之力。

這樣的優勢能保持到我們通通救出所有人質嗎?

我與Jean在兩片海水之間的連島沙洲飛奔著, 腳下都是軟泥碎石, 一石被踹飛, 十石激起百片浪, 感覺就好像做壞事的小孩剛巧遇上父母不在似的。

「噗」「噗」「噗」三響, 第二波的最後三人被扔上直昇機, 我向直昇機施放保護咒, 避矢, 淨魔, 魔盾, 魔罩, 魔穹, 辟焰, 破風, 逐水, 護魂......完成。

「走!」

「嗯...」魔偶道, 然後拉起操縱桿起飛。

伏伏伏伏....的聲音遠去, 狂風平息了下來。

「奏呢?」我問道。

Jean搖頭:「無反應, 唔見有。係呀, 天文台個邊通訊已經回復, 所有殺生天尊既爪牙已經全部敗陣, 天文台只有2個人受輕傷。但依加要全力回復100%魔法觀察能力, 依加只能派人去蒙古佬個邊接佢地走, 無人手黎到增據。」

「咁樣睇黎施子雄都唔係個邊。」如果施子雄的話, 天文台也能勉強守下, 但絕不會這樣幾乎無損傷的情況下完結戰鬥。

「對我地黎講, 唔係好消息。」Jean以鐵鏈在樹枝之間飛來飛去, 而我就凝結風在醫生袍下往山下滑翔。

「快D, 速戰速決, 送晒佢地上機後我地留係度, 攞住奏既人一定會出現, 佢同呢個禁閉營一定有關.......」

「隆..」

話音剛落, 島上突然傳來一陣巨響。

接著, 一陣怪風略過我們的臉, 就好像傳得較快的聲音先到, 接著才是風似的。

還是不夠時間嗎!!

還好我與Jean都早已有了心理準備與有經驗, 我們連眼神也不用交換馬上衝刺, 現在可不再是千雪在那頭守住, 我在這邊守住, Jean在兩點之間搬運人質, 有事我們兩個從兩邊向中間增援的時候了!

從橋頭島下山, 正當我們準備穿過連島沙洲時...

「喂, 沙洲呢?!」

眼前只有汪汪海水。

「嘩啦嘩啦」的海水, 與水下的碎石好像在恥笑我的一樣。

糟了, 潮漲!? 為甚麼會是現在?! 平時應該沒這樣快...

突然我抬頭看天, 漸漸變成夜空的穹頂上, 多了一輪圓整的滿月。

「天文大潮!!呀呀呀!!」我抱頭慘叫。

「下?! 依加點呀?!」

「救左佢地再講, 恭喜晒呀, 就黎見返奏啦你。」心情爛透了!

水面在腳下凝結成膜, 我們如那時在赤徑一樣向禁閉營方向突進, 腳下的海已經變成了一片漆黑, 稀疏的星星在頭頂顯現, 卻又被滿月的光芒遮掩!

只計算潮汐漲退, 沒有計算月相, 這是...我的錯!

穿過正被變海灘的連島沙洲, 我停下了腳步, 結出手印--

分開注意力也好, 為了路況也好, 總之用了再說。

「此乃不夜之天, 艷陽永照於此地此城君臣民, 日輪啊!」

魔力消耗, 一個光球沖天而升, 熱風吹起我與Jean的瀏海, 光球懸停在空中, 使我們附近亮如白晝。

「不夜咒?! 你咁咪即係俾..俾佢地知我地係邊!」

「就係要咁!」

結果善後組差點想殺了我, 但他們還是以UFO事件推諉過去了, 還好馬上又有女星出軌, 沒人理會在橋咀島出現的UFO。

光球跟著我們在山野之間遊走, 鐘意我們看到了在小山谷間由泥土蓋起的禁閉營---

「砰!」

互撼的木刀, 與千雪的鐵拳。

「呼--」閃出的火花被爆風吹飛, 木刀上的木紋間閃爍著不祥的紅色光芒, 鮮血一樣的魔力從木紋間滲出, 刀身多了不少花痕, 嗡鳴著的木刀不是如騎士一樣優雅, 而是如野獸一樣, 而執著刀的人是---

「大佬! 我唔可以俾你錯落去!!」

白錦雲。

披頭散髮, 受了點傷但還是熱血沸騰的千雪咬緊牙關, 魔盾生成, 光盾展開, 保護著身後六個最後的人質。

「哈哈哈......」我卻笑了起來。

「嗄?」 剛因為看到奏變成如此而一時沒法說話的Jean被我嚇倒。

「感覺就好似抽中左SSR咁呀? 咦? 你唔知咩叫SSR...你問會長, 原來就係呢種感覺, 哈哈哈!!」

那邊的二人也看到了我們, 我對白錦雲舉起中指!

一秒解決這畜生!

我喝道:「吾名為沈默然!! 此乃奏約解除時刻, 其真名為: 白錦.....」

理你有甚麼蓋世神兵, 只要契約魔法解開, 當年的因果律就會重顯, 他傢伙就會原地實現被燒死的這個下場。

「伏!」白錦雲看準了因為我準備開解契約魔法而陣腳大亂的千雪, 一瞬間在奏的引領下突刺, 把刀架到千雪頸上!!

甚..

「係我燒死前, 我相信我係有時間割斷佢喉嚨。」白錦雲胸有成竹的微笑著說道, 「你試下? 我地最多攬炒。」

竟然還有這一著?!

「你...」我一時間竟然被他要脅到, 「你用自己個妹黎做人質?!」

「有咩緊要得過自己條命。」這傢伙是一個永遠能把笑臉掛著的人, 即使是這種時候,「唔好亂施法呀, 我既好妹妹。」

「大佬你...你..」相比起恐懼, 千雪臉上的表情..我一輩子也不能忘記, 那是對至親者完全失望的表情。我沒見過活潑開朗的千雪展現這種樣子, 其悲痛更我有種陌生感。

「施隊長佢叫我試下呢把野, 睇黎真係好野黎。」手上的奏還在閃爍猩紅血光, 光線在刀身內流動, 如血液一樣脈動, 奏的刀身好像活了過來似。

「佢只係叫你做實驗品!」Jean大吼道, 「奏依加既力量好唔穩定, 你地再施法煉魂, 強行執刀, 係有可能反噬魂俱使!

就好像當年那把兇刀一樣, 反過去侵蝕掉魂俱使的身體。

「我唔理...依加, 我覺得如獲新生..哈哈哈!! 估唔到我地係天文台忙緊個時, 你地黎玩火燒後欄呀!」

「你就係負責呢個禁閉營?!」我喝問道。

「你好想知呀? 呀沈醫生, 呀妹夫, 我做咩要講你知?!」

定身能用嗎? 但不知道他被賦魔後會不會破解掉, 而且只能定他的身, 如果他心中有殺掉千雪的念頭的話, 奏還是但自己強行砍下去。

「返黎! 奏!」

Jean召喚奏, 當然沒有任何回音。

「你地就係唔夠心狠手辣, 做唔到大事, 班幹事既屋企人做左人質, 殺晒咪得囉。只要無左人質, 佢地就無野要驚要顧忌, 咁就唔使提個咩不信任動議, 仲可以用仇恨黎驅動佢地企係你地個邊, 你地差施隊長實在太遠, 太遠! 阿妹, 我一早話左......」 白錦雲望向我道, 「你跟錯條廢柴。」

「你眼中既強大, 就係咁樣?!」千雪眼框滲出淚水。

「施隊長先係做大事既人, 先係可以保護呢個城市既人, 好人係做唔到大事, 做大事就一定要連最污穢既事都做得出。」白錦雲自豪的說, 「我, 其他支持佢用呢D手段拉姓熊條友落台既人都係咁諗, 如果香港無英雄, 我地就需要呢種奸雄, 係得你地偽善撚, 攬住D仁義道德唔撚明。」

把所有人質殺光, 不但令他們不需要受威脅, 還能用仇恨使他們站在我們這邊...有效, 但我們怎能做出這種事!!

「你講既大事就係用自己個妹做人質, 都好勁下呀! 夠膽你放開佢, 我同你單挑!」我挑釁道。

白錦雲卻笑瞇瞇道:「你覺得我會中你挑釁?」

「你無辦法脅持千雪一世, 你一放開, 我就會解開契約, 你準備化灰啦你!」

「我唔需要脅持佢一世, 到施隊長黎到就夠。」

「即使係佢都阻止唔到因果律重現。」

「我知道。」白錦雲還是掛著那些微笑的臉, 「但係, 我肯定我個白痴細妹唔會俾你咁做。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞