[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【肆】

444 回覆
78 Like 5 Dislike
呢個無睇
補魔....
自己諗啦
未追孔明加班記
紙言全更新完畢
作者深陷出新故/末日故前傳既矛盾中
新故
新故今星期內出預告, 到時睇下反應係點先
後宮故真係無咩興趣
我寫既點會係一個男主一堆女然後溝唔同女既普通後宮

唔互殺下陷球產下點好玩既呢
好似末日同呢個咁 一個夠架啦
why not both
故呢
未諗好
但就諗好
歡迎Follow FB

https://www.facebook.com/vantablackstory/
「宣告--」

此乃星辰最後的時刻。

「方舟上, 視我地如螻蟻, 稱我地為曱甴, 以高人一等自居既所謂香港人!同我聽住!!」

此乃世界末日。

「我地係一班係之前屠殺式鎮壓中活落黎既人, 我地本來只想和平咁爭取更加公平既方舟分配方式! 換黎既, 只有槍炮子彈!」

人生而平等--

人命不分貴賤--

--他們曾經這樣說過。

「係你地話俾我地知, 和平係無用! 所以, 我地會以一切手段爭取本來應係公平分配既方舟名額!!」

現在以武器屠殺著曾經同為香港人的, 也是他們。

效力方舟計劃過程者, 可以登艦。

出資協助興建方舟者, 可以登艦。

於學術上有卓越成就者, 可以登艦。

屬政府架構骨幹成員者, 可以登艦。

最後, 剩下那少得可憐的位置會以隨機攪珠方式, 分配給不包括於上列者。

「即使世界末日, 我地都唔會坐以待斃--!!方舟上面既人, 聽住...聽好!! 我代表係地表上所有被你地排擠既人向你地宣戰! 我叫做許少傑, 但你地既敵人唔止我一個, 仲有千千萬萬個唔認輸, 唔認命既人!!」

至少在死前, 也要掙扎一下。

「我地將會戰到最後一兵一卒, 如果要死, 我地都要死係求生既戰場上, 而唔係--世界末日!!」

他們的戰鬥, 也許結果早已注定。

那麼, 這場戰鬥....不...這段故事, 有意義嗎?

換一個問法吧。

「當一切必迎來終結, 生命還有沒有意義?」

距離世界末日:397天。

---------------------

《末日下的那些人 前傳: 方舟爭奪戰》
作者:VantaBlack
作者Facebook: https://www.facebook.com/vantablackstory/

2019年9月 末日倒數

hi
你地話俾我地知, 和平係無用

等睇
十月尾啦
原來冇係呢邊POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞