[人性魔幻] [結局]《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》【肆】

444 回覆
78 Like 5 Dislike
聽日, 大結局
感謝大家一路支持, 希望大家享受呢個故事
攰既, 抖抖。
辛苦既, 搵人呻下。
眼訓既, 訓佢老母訓飽佢為止。

來日方長, 不屈不撤。

「不....這不會是終盤。

對抗惡魔的路, 還長著呢。」

「打倒惡魔...係所有人既事, 唔應該由一個人黎。」

香港加油
嘩你講咩呀你好似唔錯
我寫都係
當年, 有人走得太前
依加, 佢地唔能夠再係我地身邊
其實作為作者我都係..
開門, 速龍隊
聽日大結局

一如以往

只有見到全文完三個字先係全文完

多謝大家陪沈醫生, 千雪, 所有角色同我既呢五個月

作為邊寫邊諗既作者, 我估唔到個故最後會發展成咁, 但係我鐘意
作為香港人, 我更加估唔到依加香港會變成咁

無論之後點, 我地繼續一齊走落去\
好沉重...
幾個月前,完全冇諗過6月會變到咁...
然後香港淪陷時 先會有人想起佢
有人會挺身而出 有人會坐享其成
有人係不惜一切 有人係政治潔癖
然後香港淪陷時 抗爭者唔再起身

無力感唔係來自改變唔到政權 係改變唔到香港人 到最後只有自己堅持抗爭嘅無奈、不安同孤獨

《職 業 魔 法 師:駐急症室解咒師與女助手》

大結局

連串混亂, 需要時間去平息, 更重要的是心靈上的沉澱。這段日子, 魔法上的對撼, 物理上的交戰, 雖累, 雖痛, 但也不及心靈上的疲倦。

而最好的方法, 有時會是過回平常的生活。

「阿然, 更表黎左啦。」距離聖約翰座堂之戰, 完美終盤計劃的一個月後, 在醫生宿舍中, 千雪收起動物領養網頁的分頁打開暗網中的電郵, 「嗯, 同之前一樣。」

「你真係唔使再抖下?」我把玩著新的陀錶, 七顆星的周邊多了個香檳金色的圈, 不只是我, 千雪的也有, 但是北斗會館並沒有等級之分, 所以這些有甚麼用? 會長說是類似勳章這樣的象徵, 有了這金圈也行事上也會有諸多方便甚至特權之類...

「人工有冇加?」

「冇。」

「圖書館借書上限有冇加?」

「都冇。」

「挑! 有咩用啊咁?!」我向正幫晴晴做功課的會長吼道, 而且我說, 你根本沒有上學吧, 為甚麼....算了算了, 不想深究。

不過這金勳圈留著也沒壞處。

千雪經歷過這樣多, 想必一定也累透了吧, 我把目光移向掛在門背康台長送給她的斗篷, 又看看她洗傷口換出的紗布, 心中又是一陣悸動, 一定很痛吧。

「唔使啦~」千雪把更表列印出, 施法將其釘到水松板上, 「我好悶啊。」

「未好返晒你唔使指意四圍去,你之前你仲話要去滑水?! 傻左?! 而且我覺得你幾開心呀?」我看看旁邊的大富翁, 被千雪捉住我玩了兩天還沒分出勝負,現在被一塊畫板蓋著, 千雪這是「儲存進度」, 這女孩執著起來還真夠可怕...

「都係返急症室有意思D。」她突然一臉認真的說道, 「而且....我地仲有職責未完。」

對...職責未完。

正式再次回到急症室前, 我們去了那個不喜歡的地方。

山洞中的五行山魔法師監獄永遠都像被夜幕濃罩著, 抬頭看甚至能看到星空? 不, 這兒的人不會看到星空, 甚至連星辰也不願映照他們吧, 那些星, 其實是黑曜石的反光。穿過鑲著黑曜石的混凝土我們來到了入口。

「沈醫生....你地係又黎探白錦雲?」梳平頭的獄警道。

「......」千雪沒說話。

「唔係, 今日唔係。」我代她答道, 「係黎探施子雄。」

「施隊長..嗯, 依加唔再係隊長, 佢係五行山最深處, 你地要等陣。」

其實施子雄已經完全喪失了魔法能力了吧。

「好。」

「唔..唔該。」千雪幫我補上一句。

五行山監獄其實是相當安靜的地方, 甚至比北斗會館中的圖書館還要靜, 我與千雪坐在會面室的一角, 幾乎能聽到對方的心跳, 這種環境下要逃跑的話..基本上你一跑就所有人都聽到腳步聲。

「千雪, 點解你個時唔避開, 萬一你有咩事我點算?」我道。

千雪把頭靠到我膊上使我一陣酸麻。

說的, 自然是Jean前來助攻前, 千雪使出了一線乖離後筋疲力竭, 卻不讓開打算犧牲自己的那一事。

「...學你囉。」

「我? 我冇...」

「反正--」千雪打斷我, 「如果換著係阿然既話, 你都會咁做。」

我會嗎?

「我唔會。」我低頭道, 也許千雪會, 甚至之前的施子雄也可能會, 但我是不會。

「阿然...」

「因為, 我死左既話, 你都會死, 千雪....我冇你想像中咁偉大, 你比我強, 比我偉大, 你先係最強既解咒師。」

「...我知道你係咩人, 咁就夠。」千雪倚著我道。

肩膊上傳來的溫暖流到了胸口中, 好暖, 好暖。

鋼門後傳來腳步聲, 每移一步, 便伴著一下腳鐐在地上拖動發出「沙啦」聲, 聲音漸漸接近, 接著鋼門打開, 施子雄出現在門後。

「五分鐘。」獄警道, 角落的沙漏翻傳, 沙粒馬上從小孔中下飛墜, 獄警站在一旁看著我們。

「.......」

「.......」

「.......」

沒人打破沉默呢。

「你黎想點。」施子雄終於道, 聲音有點沙啞, 臉也有點瘦削。

「你呢排..過成點?」我試探性的問道。

「唔好兜圈。」他卻一下子看穿了我的意圖。

「呼...」我呼一口氣道, 「好, 我黎只有一個問題。」

「.....」低著頭的施子雄, 雙眼稍翻向上望向我, 從這角度看他的下巴更為尖削。

「邊個, 先係真正既幕後黑手。」

施子雄笑道:「你講咩呀, 阿然。」

裝傻嗎?

「伐魔隊隊長施子雄雖然精通各種魔法, 法力高強....但係唔包括傳送魔法。」

傳送魔法是結界師的專長, 會長也是有來自先代的法力才能展開夠令幾人通過的傳送門...但是, 施子雄本身並不會使用傳送魔法。

「......」

「仲有, 賦魔咒術又係乜野黎, 呢兩種魔法都唔係你既風格, 你亦唔識!」

「無咩黑手, 所有野都係我做。」

「講大話!」

「你話係咩就咩, 我無野講。」

「你...」

「我無野講。」

「我..」

「我無野講。」

「屌!」我罵一句粗口拍桌道, 「你....」

「阿然, 算啦。」千雪拉住我, 以防我把已經變成了普通人的施子雄撕開兩半。

「嗄..」我坐下, 脫下口罩拿起桌角的水喝一口, 「你已經輸左, 點解唔幫下我地? 我知道你都係為左香港好。」

「有時知得太多, 唔係一種幸福黎。」施子雄道, 「殺生天尊事件到此為止, 冇咩黑手, 所有事都係我施子雄做, 唔好再查落去.....唔好再有第二個古Sir.」

不, 絕對有黑幕, 那個瑪那傳送門相當詭異, 明明以傳送門把遠方瑪那傳來作觀察是獵戶座天文台的秘術, 但卻被局外人的施子雄用作為自己供給無限魔力, 這當中一定有隱情。

「沙沙沙......咚。」沙漏停下。

「夠鐘, 沈醫生, 呢邊請。」獄警先打開我們這邊的大門。

「解咒師就留係急症室, 仲有人需要你地去救。」施子雄在我們消失在門後前的一瞬間道。

哼, 不用你說。

算了, 把古Sir的調查筆記和我們的報告通通交上去, 接下來就是伐魔隊與那些調查人員的工作。

即使把他困在這兒一世, 施子雄也不會放棄吧。

「你約左可柔幾點?」我重新帶上口罩, 「唔好遲到。」

「唔會啦, 話晒我地依加都係有車階級, 嘻嘻。」千雪掏出車匙按下, 幾步之外在圍村士多旁的T廠的電動車發出嗶嗶兩下解鎖。

「技術上黎講, 架車係北斗會館借俾我地用, 我地唔係有車階級...遲下搵曉兒睇下有冇Freelance接...」

「係係, 靠晒你啦阿然~嘻嘻。」

車子寧靜的向前滑出, 使我不禁暗自佩服科學的進步其實不會比魔法差, 那麼香港人呢?
「......就係咁樣, 個日千雪約左可柔佢地去玩, 玩埋個日, 就係時候返返去我地既崗位。」

這些事, 我決定在稍後的日子, 靜靜的向她說。

「成件事, 我唔敢肯定全部都係施子雄既錯..正如佢所講, 可恨之人自有可憐之處, 如果當日佢諗歪左, 我地有同佢傾下, 唔好成日當佢係超人, 而真係當返佢係一個人, 會唔會就唔會發生之後既事?」

沈靜妍之墓--- 我再次站到其之前。

「家姐....我唔知自己有冇做錯, 施子雄既初心或者都係岩...當時你既初心都係岩, 但正所謂心魔就係由我地既初心成形時, 就會一齊出現。」

墓前的白花在夕陽晚風中搖曳著, 沙沙的聲音似乎是我姐姐在回應我, 我卻沒法聽清說話中的片言隻語。

「心魔係我地每個人既詛咒...可柔又好, 小玉又好,施子雄又好, 千雪都好, 甚至係我, 都避唔開, 即使再高超既解咒師, 都唔可能解除心魔,可以解開心魔既只有自己。 如果當日我有早D勸你, 唔係因為你係做家姐就咩都要自己背負晒, 或者..依加你仲係我身邊。對抗心魔, 最重要既係身邊陪伴既人....對唔住, 我太遲先理解到呢一點。」

這份遺憾, 將會是我一生的詛咒。

但我身上的詛咒..不只一個, 但是以千雪與康台長的說話, 這可是世界上最甜蜜的詛咒呢。

「鈴鈴鈴鈴~」電話響起。

「阿然? 我到左啦。」我抹去眼角的淚光,千雪的聲音從耳邊從來, 「你係邊?」

「嗯, 依加落黎。」

這個幸運的詛咒, 我願意背負一生。

「都差唔多講晒俾你聽...下次再見啦, 家姐。」

我把手上的醫生袍往旁一揮, 晚風把白袍吹到空中發出噗噗的聲音, 左手一穿右手一搭, 醫生袍利落的罩到身上, 我一如以往的拉上黑色口罩, 向自己身上施一個盲點咒然後輕輕躍起, 從斜坡上輕輕滑向山頂的停車場。

完美著地, 正在迎風揚起的醫生袍垂下, 我拉開車門坐到副駕駛座:「千雪。」

「嗯? 做咩?」

車子駛出, 往瑪嘉烈醫院駕去。

「無, 叫下你啫。」

「..嘻。」千雪的笑容是世界上最好看的。

「記得返到醫院...」

「要叫你沈醫生啦嘛, 係啦沈醫生, 知道沈醫生。」她吐吐舌頭踏下油門, 找天約Jean與古太晴晴她出來食個晚飯之類吧。

窗外風景往後飛馳, 千雪載著我, 但看樣子比我還要高興, 偶爾從窗外看到了貨櫃碼頭的夜景, 以及在對岸的維港夜景, 這曾經的維多利亞城...真美。

不理是不是魔法師, 都在自己的職業上盡自己的責任, 獵戶座天文台繼續觀察著魔法活動, 北斗會館管理著魔法一側的大小事, 結界師守護邊界, 而我與千雪--

「師兄, 千雪!」

一回到七號房, 鍾鈴已經準備好開診。

「我地返黎啦~」千雪輕輕摟住鐘鈴高興的道。

「嗯..呢度交俾我地。」

交給我們吧。

交給我們這些還活著的人吧。

回頭一看, 急症室中一如以往地坐滿了來求診的病人, 有些是濫用急症室的傢伙, 有些是真正需要救治的人, 但是當中並不只有普通病人, 還會有如我姐姐一樣受魔法所害之人。只要有人需要解咒, 這兒就會有我在, 這不只是職業, 更是責任--

因為, 我-沈默然與白千雪, 是職業解咒師。

《職業魔法師:駐急症室解咒師與女助手》
-完-

在我看到那嘔心的一幕前, 我完全沉迷在千雪的笑臉上。

「喵喵~」她把手伸到那隻港短貓的鼻尖上, 貓兒輕輕嗅她的指尖輕輕喵一聲, 卻馬上轉頭走開。

「下....」她的笑臉變成了失落。

「你睇養黎做咩呀, 佢地都唔理你。」

「唔呀! 你話左可以養架!」

身在領養中心的我們在大堂與一堆貓狗兔亂七八糟的坐在一起, 這都是一些年紀較大的寵物, 夠難令人領養, 所以都在這兒陪來訪者希望能有人接回家中。

「係.係, 我又唔會反口既。」

「白千雪小姐。」招待處叫千雪的名字, 接下來的我們就是進玻璃房中, 與那些年紀較少的奶貓玩玩看, 那一隻有緣便帶回醫生宿舍吧。

「唔該~~」看千雪這高興的樣子, 總覺得做這麼多功夫值的, 那些窗網我可是剪了半天焊了半天, 千雪還說不準用結界, 一定要物理窗網。

千雪一跳一蹦的走向走廊, 我注意到我們才一走, 櫃檯職員露出好像剛剛睡醒了一樣的表情。

是我多心?

千雪叩門, 接著推門進來,房中空無一人, 只有一隻黑白色的禮服色貓兒在地上。

「貓貓, Halo~~得你既?阿然, 你都摸下? 佢好得意呀!」

「係係...好得意..」我隨便的掃牠背脊幾下。

對啊? 應該有職員為我們介紹不同的待領養動物。

突然, 大門輕輕掩上。

不對勁!

「千雪!」

我拉後千雪, 眼前的貓往空中「躍起」, 但是後腳沒有離地, 而是貓身變長, 毛髮褪去, 貓眼變成人眼, 最後變成一個身西裝的男人!!

太!! 嘔!! 心!! 了!! 我剛剛摸的是一個大叔?! 赤裸裸的大叔?!

「沈默然, 白千雪。」他拉拉身上的西裝, 「我姓賈, 之前應該見過面, 係牧野行動既簡介會上....咁講, 我係代表政府同魔法界接觸既人, 今日黎係想搵你地幫手。」

「咩..咩事..?」千雪驚魂未定, 可愛的貓咪突然變成大叔, 我差點就叫出了!

「活佛即將係香港出世, 我地需要你兩個。」

活佛?!

我護住千雪在身後, 警剔的問道:「你口中既我地..係邊個。」

賈先生露出神秘的笑容, 沒有回答。

-全故完-

之後係故後感
可愛的貓咪突然變成大叔

多謝大家支持~!!

作為一個作者, 有人睇我先有存在意義, 寫呢個故比我想像中難, 不但長過末日故, 而且要做資料搜集, 加上要設定好魔法世界既世界觀, 實在唔係好似平時咁一邊寫一邊諗。

故事起源, 在於之前我去左一次急症室, 因為末日故連載個時, 手指發炎郁唔到, 坐係急症室無野做, 最好就係胡思亂想--

「病人去醫院可以睇醫生, 咁樣如果中左D咩降頭呀, 詛咒呀咁既人, 去醫院可以去睇咩科?」

馬上, 整個FF成為呢個故既奇點, 整個魔法宇宙係我腦海中爆發, 獵戶座天文台, 北斗會館, 魔法師.....種種概念由腦中爆開, 坐係膠椅上既我抬頭一睇--

一個帶黑口罩著醫生袍既瘦削男人同身後活潑既女助手係我腦海中投射到視野中, 說係個一瞬間, 解咒師呢個故就完全成形。再加上我由小學開始就諗好晒既一大套設定:虛魂, 魂俱, 魔偶, 封神....ETC, 一切元素互相呼應, 魔法師們既故事就由此展開, 當然大部分陳年幻想都係呢個世界觀既「歷史」黎, 本身既FF係晚清背景黎...

一路發展, 故事亦漸漸成形, 亦顯示出我被唔同作品既影響漸深, 到左後期我刻意去壓制, 情況有所改善, 我自己都滿意。

我鐘意寫配角, 我希望筆下角色有血有肉, 老實講你話呢個故想講既係邊個呢? 我會話首先係白千雪, 其次係施子雄, 最後先係沈默然, 而大家一路都睇都知道成個故係掛羊頭賣狗肉, 魔幻只係背景同舞台, 但係當中講左咩, 探討左D咩, 我唔係度講明啦, 大家都會明, 大家都會解讀左出黎, 故事係要讀者自己去感受的。

寫既時候, 我真係估唔到個故會發展到咁, 甚至因為角色既自把自為而要改劇情, 係原本故事中, 溫可柔係會死, 佢係西九龍中會因為救大家姐而死, 但後來種種發展同大家對佢既支持, 角色既飯盒就收返唔派俾佢, 請大家期待佢係下一個故既大活躍。

而且, 我都估唔到香港會變成咁, 係故後感既最後等我公器私用一下, 無錯, 香港好似無出路, 我地無似無希望咁, 但係記住: 魔法係真實存在, 一早講過, 多人去相信一件事, 一個概念, 一個夢想, 個樣野就會成真。

我地唔係魔法師, 我地無瑪那。

但係, 我地係香港人, 我地有所有支持我地既同路人, 所有人去相信一件事, 去堅持一件事, 就會好似魔法一樣成真。

夜愈黑, 燈愈光, 有人就有燈, 有燈就有人, 香港人堅持落去!

天佑吾城。

吾名為VantaBlack
我地下一個故再見

下面有FB LINK同IG LINK, 紙言一兩日會補更所有文。

有野可以繼續係呢個POST留言, 一個個回, 多謝支持

FB: https://www.facebook.com/vantablackstory/
IG: https://www.instagram.com/vantablackstory/

寫於2019年6月30日, 第三位同伴離去之夜, 天上無光, 地上有光
達蘭薩拉, 香港人大概很少聽過這名字吧...甚至連魔法師的曉兒第一次聽到時也要Google一下所在何方。

達蘭薩拉是藏文, 換一個名字就易理解-- 西藏流亡政府。

「現時世界上有兩個活佛。」康台長向曉兒說明道, 「第一位係由西藏大喇嘛認證既吉尼瑪。」

「吉尼瑪...」

「第二位, 係由政府認定既官方活佛, 至於呢位活佛係真係假, 大家心知肚明, 佢既名係傑布。」

「係, 記住左。」

出發前, 專業的曉兒自然做好了所有功課。

但作為北斗會館的密使親訪達蘭薩拉,在華實并備的會客室中聽到了那消息時, 還是驚呆了五分鐘之久。

「活佛已經完寂。」大吹仲道, 吹仲是藏術, 意指護法, 曾經負責活佛轉世的確認, 「臨別前, 已經亦告知左轉世既地點。」

「..係邊度..?」

曉兒希望自己別猜對。

「香港。」

「咁..咁即係..」

「依加世上有幾多個活佛已經唔重要, 重要係新既活佛會落入個班人身上, 定返返去我地既手上?」大吹仲眼中閃動智慧和慈悲, 「所有勢力都會去香港,奪取活佛, 呢場戰爭已經無可避免,香港既魔法師...你地即將要選擇自己會企邊一邊。」

曉兒心中, 想起了一個能幫上忙的醫生與其女助手。

全文完

一篇文完三次是常識吧
大家, 我地聽日知道邊度見
想嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞