[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
英國著就唔好香港買Harrison
傻左先會響香港買
講返正題
11-12oz應該岩
平就hfw,貴就H&S

我畀唔到建議,因倫敦5度時,我就咁Heattech一件出後花園都得
20度直頭Tee算
其實冬天我係北部都係heat tech打底加大褸,手拎西裝褸
但點解香港買=傻?
太貴不了
同一塊野響香港買要兩倍幾價錢
同意
因為香港有萬年巴打無乜野都唔會考慮佢地d布
怕凍試hfw classic II 11-12oz
怕熱試dugdale spectrum 9oz
兩個都幾好,中間價位
如果淨係想整2套裇衫西褲返工交替著
有無師兄有推介 今日去打探下
黎緊會去AC整件linen safari jacket
想墜同挺身d
巴打有無布推介
貪平整完出黎最後都係自己後悔 一係就唔好整 著G2000 一係預多d就搵間好d既整其實返工衫日日著 一日貼住你個身12個鐘 咁都唔捨得對自己好d
因為褸少著 咁學個位巴打話齋不如整裇衫褲
都想了解下整大約預幾錢左右 想去你地既心水鋪睇睇

https://www.facebook.com/1768482370105045/posts/2473288246291117/?sfnsn=mo

非打手 但上過去啲Facebook睇過 都有好多唔同鋪頭
80’s 不了
千零蚊一係造一條褲
一係造兩件裇衫
千幾蚊 唔好話我地d心水鋪 得罪講句你想買2件恤衫加條羊毛西褲 去G2000都係啱啱好

同埋你諗清楚你係想整西褲定想整chino 你po條link上黎係80bespoke整chino 整chino我不如去腸仔包度整 反正價錢都一樣80bespoke真係狗都唔吊
睇左裇衫 價錢都幾唔同 有間叫shirtable 做$880/3件 但睇其他鋪又$700-800先做到一件

想整西褲 咁岩見到個間80bespoke有package先放上黎 呢間好差?
腸仔包係邊到 新手唔熟
$800-1000/3件之流都唔會係咩靚料,七百至八百一件物料個cost可能係前者嘅幾倍。
另外,chino唔係西褲 wo。
Solbiati 可以一戰
我知呀 chino係smart casual啲

師兄有無推介?
search過一間好似好出名叫cuffs?
師兄睇開個d都係狗也不屌d鋪去腸仔包R記平平地整條chino玩下都可以既但係個人認為chino返工都係太過casual
腸仔包姐係邊間

因為個啲都係google會彈出黎recommend

裇衫 西褲呢?有無建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞