[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
T記個女人成日西面
完完全全係HOAX幫MK仔會講既野 叫佢收皮
個肥女人次次係到都西口西面 佢唔係到買都買得身心舒暢啲
特別係loafer,係咁叫人拎細半個碼,仲話自己著會再拎窄d
結果又交左學費
肥女人 不了 反而班男sales好好人又幫得手
利申非gay
其實loafer對於size同個last適唔適合自己更需要準確
冇錯 每次買都係揾男sales 最重要係 佢地肯講你知每對鞋分別係邊 你會感受到嗰幾千蚊包埋service
但係個肥女人就好似佢係老細我地需要求佢賣俾我咁既口面

去既話一定要揾男sales
佢係店長
佢講過啦 2年前去佢已經話自己最大 我心諗 身形最大就有佢份
做店長做得特別西面 特別冇service 真心唔知咩management skill

BTW T記係邊個集團旗下? 會唔會中資架
多幾件依啲不可一世既豬扒真心難頂 明明只係去買野都要受氣 仲要自問有禮貌真係想買先入去禮貌地問 唔係入去搞搞震 入到去比條肥西撚 真心燥 諗起都燥
斯斯文文嗰個都好好j
其中一個似微辣阿軒
本身買對belgian 佢又話可以再細,結果好彩我冇理佢
去A記搵下啲笑容滿面嘅姐姐好過
個個都樣靚聲甜
已follow IG
個人經驗:

T記:似阿軒個位男sales態度幾好同knowledgable,另外高大個位同肥女就一般般啦,個肥女我多數會直接無視

A記:我覺得咁多間最好,態度,服務,knowledge 一流,主動但唔hard sell,我會形容係menswear界既 benchmark (當然靚女sales會加分 )

LH:Wayne service OK既,但對鞋knowledge一般,無改過既廠既stock last 扮custom last (或者根本係有心or marketing trick 都唔定),其他staff 態度直情係差,serve又唔serve,問又唔識答,淨係企喺度on99 一次之後就冇再去
但公道講,打掌打鐵手工就幾好

H記:去過美麗華同希慎,staff既product knowledge同LH都係麻麻,都係要自己睇路,但service好過LH,同鋪面舒服d (ps. 見過之前某d款賣得平過LH)

Overall: A>T(both good service and reliable advise)>>H>LH (自己睇路)

正 講得中肯
個位阿姐係幾串咀,最記得佢講黎得"呢度買鞋,唔會志在0個9折平幾百蚊啦。" 我亦有講過係Mr P 買到對Edward Green 好平,佢話人地頂爛市,同廠投訴過好幾次。

不過吹多幾句,其實佢都OK,對D product 幾熟又唔hard sell。本身份人係串嘴冇計。
如果知道要行得耐,我都唔會著loafer, 堅會腳板痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞