[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
佢唔化妝就咁素顏返工
Ugolini有喎,好硬添
Bolero就算啦,玩人地咩
可能係我立場唔方便講太多。

T記Vicky係好熟行,好幫得手,Chester BB更加係呢度巴打

A記班姐姐萬中無一,係頂級

LH... 大家放心落力屌,唔駛錫住,當朋友咁啦
佢地有幾個老細,有香港人有大陸人
懶嘛,同埋呢對野擒高擒低flexible好多
啫係非集團式經營 係私人生意only?
LH老闆咩樣?係咪成日帶帽留鬆果位?
係 加眼鏡
咁nice就nice嘅,不過都係咁叫我買細
但其實我都唔知係太細定皮太硬,因為我oxford係合得哂,但腳背又痛
對loafers就左右痛
*咁應該係老闆亦係幾nice
t記比好多建議我 個呀姐係串啲 但傾耐左又唔係話好衰 a記入都未入過
成日見肥姐都好落力sell d uncle或者外國人谷9佢地買,but at least she knows what she is selling
Zara Ifc is still undergoing refurbishment. They’re retrofitting the shop with new clothes racks, shelves and updated door jambs. Oh well I suppose I can go to another branch to buy pairs of navy blue and beige chinos.
唔緊要我應該打分店,鋪頭個字好誤導
Should be
我上次買C&J 對Harvard Tan Pebble Grain Loafers,試左對覺得深色,後尾再返貨叫我再去試,我都仲係覺得深色,然後阿姐話呢隻料會越著越淺色,當時我仲以為佢水我買。點知我買左,著左一排,確實多拉扯後塊皮會淺色左。結論係我怪錯佢。

其實係landmark 呢D舖頭,新手要入去睇野確實要D勇氣。T記總體服務係好好,SALES唔大鼻,唔會由頭睇到你落腳,又唔會一路死跟住你。買Alden standard款我都建議去T記買,價錢相當合理 (相對某些開係死角位既"小店",mark up離晒譜、SALES又堅串),又有得上腳,冇必要上網買,除非你買make up款、或者factory second,又或者咁岩BB特價啦。
T記由一開始響安蘭街樓上鋪做,慢慢儲左一班鬼佬同日本客之後先搬去landmark,本身服務同員工水平既水準係依家好多所謂「小店」無辦法比的。

鞋呢家野既知識真係靠睇得多浸出黎,好難一培訓啲員工、俾本天書你背就一野明晒。
新手淨係去過LH
A記係有做西裝個間?
請教H記T記姐係邊間?
師兄,題外一問
對tan pebble grain loafer好唔好襯
我睇過返而覺得太淺色唔知點襯,所以T記減價都冇買到
其實成對鞋都好岩心水,unlined 加 rubber sole 粗著一流
依到嘅A記係The Armoury
H記: Hoxa
T記: Tassels
唔係四個都香港人咩?
我見過其中三個。
店長從前/或者對我唔寸,可能因為她一開始在T記我就識。
我都幾年無入過去,無幫襯費時阻人做生意。
其實幾個老闆都幾好人和幾好傾。
我覺得H記最唔得喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞