[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
多謝師兄幫手,今日入手人生第一對CJ,whisky shell harvard
希望快啲好天可以著新鞋

btw 諗緊打唔打鞋頭鐵好 感覺上打左會冇咁casual (純粹自己感覺)
定係打掌好
齋打鐵 打鐵唔係為左formal..係想襟打底就唔洗啦 cj d底靚既
打一票
你D話我越來越唔明,乜x嘢叫「打一票」呀?
打掌一票
代溝
買咗Saphir mirror gloss,刷唔到鏡面,有咩秘訣
唔係買左部靚相機就識影靚相架朋友 基本手法去YouTube 搵呀justin條片學學先啦
我比較關心可以用咩擦多d 以前用過舊tshirt自己唔中意之後轉左用普通藥棉 效果ok但係有時有痴埋d毛
舊tee shirt 冇問題啊 拉得夠直 一定出鏡面
Quite well said 但係重點始終係香港社會一般對西藏質素冇乜要求...
應該咁講,其實度度都係咁,一般大眾點會有閒錢周不時就身痕幾皮野買西裝玩?
或者咁講對比下中環同City of London個norm (係,我知嗰度係倫敦),中環都會見到好多G2000之類或MK西裝,起碼倫敦嗰d似樣少少,say MS (?)

調返轉講當然明唔係人人會去 WWCHAN Armoury or Savile Row 既
冇咩秘訣,都係經驗
講返塊布,Crispire or Finmeresco 都可以考慮

第一次做既就上去DB啦,個人經驗 Ricky真係會幫到你
Finmeresco個價 仲貴過crispaire
無咩問題 覺得用舊T唔順手姐
伍師傅係高質?
Year4 想訂套西裝
Budget 大概3-4千
定都係suitsupply
又係醫生嘅問題
倫敦都好多MK系成衣啦
一樣係199-399 Quid 多人買
人哋問打掌定打鐵,你就答打一票,我估應該係打X你一票囉!
我記起第一次同你開拖,你寫咗成千字文話用手指擦鞋,講極都話手指,手指點擦鞋呀?
最後原來係手指包住舊T恤
都真係好彩你無去教書
謝師兄
唔係造架,ready to wear 嚟⋯ 退咗貨了
出左zone1唔好得幾多
個手感好唔同wo...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞