[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Carmina自從係網絡上紅左之後皮既質素同qc都好唔穩定,如果官網買大家真係要自己睇路,而yanko 皮差過carmina少少,但係係價錢上都反應左,皮應該穩定d,但qc都係麻麻
都係果句,平野粗著最好買suede,最少唔會因爲皮質問題dum春,貴野既smooth leather同兩三千蚊係有好明顯差距
Saint Crispin’s例外,last靚suede唔差特殊皮靚,smooth calf⋯⋯
同意,俾多少少買carmina/ yanko suede, 質素好過Berwick 多多聲
我都唔明點解SC可以咁
Smooth calf d紋粗到
放Carlos Santos Split Toe Derby
UK5.5 (適合Nike US8-8.5人士)
購自LH 打左鞋頭鐵
全新無著過
$2500
https://t.me/laissezzfaire
呢排買左幾件恤衫

但係明明燙到直一直 擺一陣 D痕出返晒黎
可以點解決? 有噴水先燙
你有冇用鞋墊?
無呀 啱啱好fit
唔知係度問啱唔啱想問各位巴打Formal dressing 係唔係一定要著埋西裝褸?
Yes
唔該曬
應該仲要打埋tie
我會啊多謝巴打提醒!
HR同我講 Smart casual = no tie full suit
我心諗....
其實到大學都好多人係咁睇
香港既smart casual係咁
咁business casual應該係點
我自己business casual會係著no tie full suit
有時smart causal 會唔著褸
Business causal會著
Smart casual咪著下d odd jacket, chino, loafers
我有對berwick 籃色loafer, 次次著個腳踭都甩色
有冇人有相同問題
通常試完第2次身
隔幾耐先拎到成品?
唔問tailor問我地做咩?
想問下大家經驗姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞