[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
話說琴日問完好多野
今日終於可以收早少少去學野
咁岩就見到DB 做6件shirt有個8折
請問DB宜加係咪大概預$500 budget 一件?
認真係因為新手見到出面個價錢差距都幾大下 講緊係例如shirtable 880/3件咁樣 有時新手真係未必有咁講究 不過宜加知道佢係好cheap quality
我既first impression入黎呢個po都係以為大家討論係high end啲quality

利申新手 長知識
其實通常平價野最唔值,尤其是男裝野
差不多
我好認同巴打嗰句“做到要求就算”

宜家仲係二十頭,問開身邊嘅朋友覺得一套西裝大約幾錢,佢地都係話二千鬆啲。當我話一套可以著翻5年左右嘅西裝(SuitSupply)係最少3xxx,好多時佢地都唔明白多嗰一千蚊嘅分别喺邊。

呢個好明顯係一大堆uneducated consumer所造成嘅現象,佢地唔知道fused/half-canvassed/full-canvassed嘅分别喺邊到,唔知道唔同嘅布係點,甚至唔知點先叫一套好睇嘅西裝。當連呢啲我地覺得係基本嘅概念都唔知,佢地點會覺得呢個extra $1000係值得洗?

就算唔計construction車工呢啲quality嘅嘢,淨係睇style,數下街上有幾多人著住黑色西裝都知冇乜人識呢啲嘢。衣著始終都係一個social construct,即係一樣深受社會常態影響嘅嘢。當後生仔嘅老豆、老闆、同事都係著緊skinny lapel, box cut, baggy trousers, 大陸懶佬鞋,佢地唔會認為咁樣著係有啲咩問題/唔好睇。所以就算係由啲鬼五馬六嘅鋪造出嚟嘅奇怪衫,佢地都睇唔出/唔覺有問題,因為可惜地,社會常態係咁。

當然仲有社會整體即食消費文化,主張quantity over quality,引致消費者唔傾向invest落一套西裝著幾年,寧願買完一套二千蚊g2000著完一年買過套。

揾到呢個post,入到嚟都仲skip #1做伸手黨係抵屌嘅,但呢個post我都大膽估計唔係mainstream。其他人,真係好難講,因為男裝喺香港唔係主流concern。唯有睇下有冇啲accessible啲嘅渠道,例如youtube。

利申:成個衣櫃都冇呢到啲大神嘅一套新手一名,慢慢改進中
朝早搭轉地鐵都睇到個主流係點
其實中環落個班都有好多著得好睇
當然中環gym既西裝我覺得水準最高
香港人就係太在意咩係「主流」先搞到依家咁
想問下坐低個陣春袋對落個位受力好大
Keep住會裂開 呢個情況條褲有冇得救?
上次補完又裂
開渠啲個滾囉
上次搵完天倫 試多次先
Thanks
有時著件tobacco irish linen返工都覺得自己幾異類 都係盡量放假先著衣家

整多d先有得襯架嘛
Tobacco linen 嘅咩先?
「與別不同的靚」係一件好事黎
Jacket
LH 打鞋頭鐵+鞋掌幾錢?
順便想問埋有冇人知佢新返批Berwick longwing 幾錢
見hoax 賣2299 但又唔鐘意狗牙底
開深D個浪?
牛巴你乜鄉下呀?估死人咩
速成打太快
請問DB有無做女裝?
如果6-7千budget,女裝有無介紹?
鞋頭鐵$280
鐵+掌$480
有做,見過女賓
通常幾耐拎得
幾年前係有得補打好似300 有找
但要等幾個禮拜
不恥下問 嚟緊想整人生第一條bespoke羊毛褲
Fresco Lite會唔會係好嘅選擇?

難得DB有9折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞