[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
有冇師兄有留意LH “house style”果條褲?

問過佢開價$1980 呢個價錢應該夠去bespoke?
Ohh自膠 我唔喺香港住,所以唔識😅
我諗住一陣去買對襪著,希望冇咁刮啦
咁搵Cobbler叫佢慢慢唔好用鐵撐都得的
好呀,唔該巴打! 試多幾次如果都係刮就去整,因為驚係腳脹咗所以刮,驚整咗到時會鬆⋯ thanks!
以你經驗,如果腳脹/腫會唔會令到刮腳?
我通常係會頂住D骨同關節位
新手一問 freshgrad返工唔想再著住套唔岩身既西裝西褲番工 拎千幾蚊budget買唔買到套入門西裝 睇另一個post話連登有啲推介幾好
其實褸少著 主要想整2套裇衫西裝番工
唔洗好似宜加傻仔咁條褲又闊腳又唔岩著
千幾蚊 G2000都買唔到啦 玩咩
雖則話靚既西裝可以著好耐 但freshgrad就扔幾千蚊出黎好肉赤 平啲入手
如果唔係點洗著褸的話 建議預多少少budget去造返幾件好D既恤衫同褲就算
我都係freshgrad 啱啱開始返工
上星期忍痛扔咗12k係DB整咗套Zegna
好期待
日日著要對自己好啲
著出嚟人地望到都舒服啲
其實主要係裇衫西褲 唔洗見客都好少要著褸
大約預幾錢左右
新手一問 freshgrad返工唔想再著住套唔岩身既西裝西褲番工 拎千幾蚊budget買唔買到套入門西裝 睇另一個post話連登有啲推介幾好
千幾蚊 G2000都買唔到啦 玩咩
雖則話靚既西裝可以著好耐 但freshgrad就扔幾千蚊出黎好肉赤 平啲入手
我都係freshgrad 啱啱開始返工
上星期忍痛扔咗12k係DB整咗套Zegna
好期待
日日著要對自己好啲
著出嚟人地望到都舒服啲

呢個真呀 成日覺得自己好似好頹咁 所以想著返型仔啲
係你既話 俾錢個下會好肉痛呀 咁大個仔都無買過咁貴既野
想問下Loro Piana 呢本The Reason Super 130's 質素如何?
日日著同一套唔係咁好喎
用平啲嘅布造兩套大約6k應該好啲
我自己本身有套
所以諗住每個星期交換著
冬天諗住整多套flannel
隔日著會襟d d纖維要休息
都得
12k我會去整套drapers ascot
有zegna情義結
第一套整咗佢先
下次再研究其他
fg個個人工唔同無得比既
我第一套suit係一個月人工25%左右
比你參考下
係!我腳爭都有刮
係長度唔夠,定係磨Heel Cup?
長度無得搞,後面磨同刮撐大可能有幫助

我隻腳太瘦就未試過,九成時間都係踭扣唔實;
反而係因Ankel低,關口一高就會刮到甩皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞