[驟雨清風] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (26)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
多腳汗係咪唔適宜著
買過好伏, 啲皮好垃圾
著隱形襪
買噴霧襪
其實係有嘅,不過香港可能無入啫,例如Kiwi嘅 tan就好淺色,whrisky咁淺色,無色都OK嘅,#8就唔好了。
鹿骨就作用有限,我又唔會話無用,不過無都無乜所謂。
852 tailor house掂唔掂?

見T記Summer Sale去咗睇 得9折 VIP冇extra折 所以冇分別
不了
Oh, 仲諗住問你邊度有咁低嘅船襪😅
Btw, 夏天唔著襪嘅話出汗你會點處理?返到屋企會唔會用嘢抹吓入面?
我都係多腳汗⋯
止汗劑?
我著u 記啲襪都無咩點露
Alden 唔買shell 好似無咁開心
請問各位巴打每次擦鞋會唔會搵清潔劑去蠟?

我每次都係用renovateur 當清潔,之後落鞋乳,最後上蠟,硬係覺得啲乳俾蠟阻左,入唔到皮
用hair dryer吹
巴打有冇試過著晒兩對上腳感受下

同一個碼 同一個last嘅比較之下
suede嗰底勁軟 唔會甩踭 前掌似著襪 啲腳指有得郁下郁下唔會頂
cordovan shell唔係unlined full contruction之下都啱腳型嘅 第一下著上腳嘅感覺就係好硬 前後啲皮都勁硬 嗰底又硬 最重要係超級甩踭 我試US7D Staff話個情況已經會好過US6.5E(前掌緊啲後踭更甩)

我都諗緊colour 8定suede (tan or dark brown)
Shoe tree都會吸一吸汗架應該
Falke Step invisible socks唔會露
Suede買返CJ咪得
Uniqlo low-cut socks 又平又索汗
唔著襪出咗汗隻腳好容易啜住啲皮
感覺好唔舒服
我淨係試過cordovan 又無咩甩踭係前面有少少緊 下次試下suede
fits like a glove
買咗 Suede cavendish 又係好舒服
cj 修長啲 我自己唔會著西裝 Alden 岩我多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞