[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
我5月底喺大阪京都既感覺就好似今日中午喺香港行一個圈咁曬 你依家可能喺室內吹住冷氣感受唔到
又唔好咁講嘢 我地都想樓主可以留耐啲喺日本個post先繼續有討論既空間
純粹叫你唔好水樓豬就係咁簡單

人地日文又唔識多隻明顯就無可能上乜網物網apply,email又唔識睇電話又唔知人講咩
叫樓豬念定cv 點寫就叫人揾啲唔洗cv 既工
明明唔識日文已經少好多工可以做,仲要叫人係入面再過濾走一堆工

真係唔好再回,怕你又伏9人
可能我岩岩離港個期香港咁岩又熱又濕,黎到個下真係好爽
其實我係大阪同香港都係長期係冷氣房,所以先覺得大阪會再乾啲
大阪係乾過香港 熱就不相伯仲 我去大阪嗰陣同依家喺香港都係31度 啲風吹埋黎係熱既
有無東京人去呀

=============
海外集氣 全球海外城市聲援香港反送中
https://www.facebook.com/globalsolidarityHK/
以下為二十個海外城市的聲援行動,資料會不斷更新

*我們沒有任何一個組織或一個人去統籌這活動, 很多城市是自發集會*
Below are the cities that participate in the June 9 rally, we do not have any main or one chief coordinator! Reporters can contact the volunteers here that run the page and will direct you to specific city coordinator!
============
18) 日本東京

日期:二零一九年六月九號
時間:下午四時至八時 (UTC +9)
活動地點:香港駐東京經濟貿易辦事處

Tokyo, Japan

Date: 9th June, 2019
Time: 4:00PM - 8:0PM (UTC+9)

https://www.facebook.com/events/852756788444563/
我依家仲係澳洲呀,係Brisbane
Lm
海外港人都可以幫手

響應公眾藝術
如有意者,嘗試放下一日行程
在當地張貼大量有關返送中既相or行動LOGO 係 當地遊客區

最緊要係大量,統一,多途人,注目。

https://lihkg.com/thread/1200735/page/1
樓主而家咩情況
想問下帶住日幣去wh , 第一時間去到係咪要存錢係銀行 ? 有d怕丟失
樓主呢
樓主呢
樓主呢
樓主係咪已經洗晒D錢乞緊食?
BTW細佬我都決定左月尾出發
巴打知唔知如果批左有冇期限幾耐之前要出發 ?

另申請時如果仲有半年至一年先30 , 係咪都可以申請 ?
第一期就6月5號去到8月30號內要去拎VISA
拎完之後3個月內要出發

年齡既話我記得佢個網寫計申請個陣個年齡,所以應該無問題
樓主無事嗎
原來樓主已經消失左3個禮拜
無事既話上上水好喎
岩岩去完日本,發覺真係好鐘意日本。可能去旅行關係,淨係見到佢地好的一面。
自己日文淨係識三句,你好,等等,多謝😂。英文又麻麻。起到諗如果自己真係放棄晒所有野黎到日本有無可能落到地生根,同埋可以做到咩工作。
利伸,政府工,唔係克警
我都係打政府工 我諗住儲夠30萬就quit左份工去日本闖一闖

我一路都學緊日文 但好垃圾 試過去果邊行山 搵啲當地行山客r水吹 只能夠基本溝通 傾下邊度旅行同食野好 但我覺得後生唔試一次會後悔

我有幾個朋友係日本打緊工 日文好既做緊酒店前台同藥妝店 日文唔掂既做緊超級市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞