[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
岩岩check翻 係拎簽證果日既三個月內要出發, 然後入境日本果日開始計逗留一年
加油啊
比多個建議你
自己搵工前去左hello work先
就算唔想做佢地推薦既工都會學下你面試基本對答
即係假設我八月三十號拎簽證
最遲要十一月底要出發?

有冇話中途有得出出入入咁?
即係個一年內會間唔中有d時間會番下香港咁
加油吧!
29/5 京都 雲
今日訓醒就念住起身出發去整電話卡啦!目的地係京都駅旁既ヨドバシ(一間類似賣電器既旗艦店!)目標係line mobile既sim卡,因為SNS免流量👍🏻

步行10分鐘左右到左円町駅,等緊車既時候仲係覺得好唔真實,原來我真係黎左日本
搭幾個站就到左京都駅,例牌都要影下個京都塔既
行一個街口,就到左ヨドバシ,辦手機sim卡既地方係地下B1F (呢度同小去日本既朋友科普下,地面果層係1F,呢度無G樓嫁)

過到去櫃面附近,職員就好熱情咁招我埋去,點知發現我唔識日文,佢地就好為難 又搵左個唔識講英文既黎講英文(不過都好過區役所果個小小)跟著佢發現我無住民票!

無錯!我琴日係區役所唔記得申請埋住民票丫! 係日本住民票有好多作用 例如借錢/開戶/申請電話咁。佢見我無住民票,就叫我去申請左先、仲話比我知邊度有得申請(有好多地方都有得申請住民票,唔洗翻區公所) (成個溝通過程用左半個鐘有多)

但係搭左車出黎緊係買下家品先翻去啦,係度我就忍唔住要安利下呢棟野比大家。

京都駅旁既ヨドバシ有八層+兩層地底,全棟都有免費wifi覆蓋,仲唔洗隔段時間重連。地面果層外圍一排食肆,咩都有。1-4層都係ヨドバシ賣電器,有興趣既朋友可以行下,我記得有得退稅🤔 5-6層賣衫 7層有間ニトリ專賣傢私家品,價格唔算太貴 主要係基本生活要用既都買到。7樓仲有間超級市場,住附近可以買餸,路過又可以買野食,熟食款式都幾多。8層係食肆,都幾多種類既野食。但價錢略貴
連稅咁就差唔多千円

食既時候隔離台挑戰限時20分鐘食雙倍份量既唔知咩餐。上到黎堆肉成座山咁高,睇佢食左陣應該食唔晒。 因為真係係正隔離台 無影相。

食完買左堆家品就翻去放低野先再去申請住民票。
翻到去執左陣屋企 望一望鐘就四點、先醒起睇下住民票果度幾點收,好 夜晚七點半,但都要出門口 因為唔知要搞幾耐。

搭巴士去到四條駅,搵左陣去到果度,望一望又一堆表係台,好彩今次好易搵 得一個寫住民票。但係唔係好識填 上網搵左陣填完比表佢,毫無意外又係唔識外語,不過今次溝通算順利,佢問左我申請目的係咩就叫我等陣。一陣之後,交300円拎票,翻去京都駅。

結果!結果!結果!去到辦卡果度 佢仲開緊丫 但係同我講line今日過左服務時間 要我聽日去

無可奈何再買d家品翻去,晚飯又係蕎麦

隻杯好似之前台灣見過,但係台灣果隻再可愛d

夜小小去另一間24既小超市?便利店?搵到盒特價品
175円,肉質好結實下,好似食緊紅肉,又無咩油脂所以無咩鮮味 勝在夠平🙊

一夜無話
多謝巴打支持同分享
了解!
拎左簽證佢會比份野你,有講短期出境再入既野,份野我無帶😂😂😂 不過係無問題 但係要搞d野咁
另外,後日生日,有無巴打知京都生日有無地方有d特別野可以玩?
或者集思廣益 果日做咩好
留名
希望讀埋個n3下年報
巴打加油諗住搵咩工?
唔識日文都申請到wh既咩
same 日本wh visa
早你一個星期到
整哂啲在留卡電話銀行之後hea 緊
未正式開始揾工
去得
但係申請到咩?
後生去追夢果然有勇氣
京都好近喎巴打,我都係hea左1個月先搵工
但唔知係咪搵親都伏工,忙到痴線
lm

加油呀
加油!
留名及支持
除左酒店,餐廳真係9成唔識外語
加油!
未知 巴打有咩介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞