[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike

記住買張電話卡先,申請SIM卡要有日本電話號碼 , 膠到哭
有通話同SMS功能先至要日本號碼去開通
純data嗰啲,一般都係搵wifi去電話公司個網activate就用到
n1 n2都難處理日本人啲麻煩嘢,又要敬語又謙讓語,同埋本身日本人排外,你唔係精通日文都幾難搵到啲下欄嘢做。
現實啲講掃地都唔會請一個少少日文都唔知嘅外國人
喺大國藥妝番工真係除左同店長講野&一開始面試研修要用下之外 基本上你真係完全唔會講到日文咁濟(極小日本客)

利申 做緊
但無通話搵工好煩
個陣搵工約面試都係電話傾
樓主上網搵吓你住果面
有冇業務超市
野食可以平好多

同埋記得買架平平地嘅單車
京都坐車230yen一次好貴
加油
大阪呀,過開黎可以約食飯
Btw巴打語言學校都唔讀下先呀
上年做左一星期同店長嘈交走人
之後做ツルハ做左大半年好輕鬆
我呢邊都唔算特別辛苦 最正就係收尾2個鐘 2000yen/hour
可以去,但返工就u諗u啦
香港啲本地出世嘅南亞佬唔識中文都難搵工到仆街
上面兩句係聽到客講,定係同事講

同事講就真係咪撚返呢份工
客講就當佢無文化
睇到you are finished 笑左 (你玩完了)

巴打介唔介意做個朋友
以前我都去過一年可以私底分享下
留名
過幾日飛嚟京都影相
唔好咁嚇9樓豬啦
呢d仆街無分國籍所以一切都係睇際遇
好彩既都會有好照顧你既同事上司
不過遇到仆街都可能係好事,太舒服既話一年後可能會日文零進步咁打包返香港
我都認同呢個巴打所講仆街無分國籍睇際遇
然後做錯野咪屌你錯果樣野,工作上出錯係抵屌
直接講帰れ帰れ真係好無品
始終香港好難先體驗到呢啲生活
但行李又多般黎般去好似好煩,
加上目前係大阪sharehouse 又住得幾開心 (有2個瑞典妹同1個日本妹,重點係無大陸人)
sharehouse有冇話要簽幾耐約呀
最短都要住一個月
之後幾時走都得
不過要早一個月通知
係咪全包呀?
今晚難波好似有個細攪既night market
得閒可以望兩眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞