[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
樓主喺度消失咗
我未死呢兩日好累無出post 一陣出啦
30/5 京都 陰
因為昨日申請唔到,佢幫我約左十二點再去,咁我十點起身沖涼出發。結果又係同一個姐姐service我,其他同事都笑佢咁,睇黎真係唔中意同唔識講日文既人做生意

經過一輪講解(佢開頭瘋狂用手機翻譯,好唔想同我講野咁,但佢打字太慢啦,之後就用日文同我講,見我唔明先用手機翻譯。)簡完plan要簽約啦,發現一定要填電話(巴打話因為我簡有通話功能既plan)問我係咪讀書,填學校/公司電話都得,我兩樣都唔係 唯有填朋友個電話。(好彩都叫有個識既人係大阪,唔係就玩完)講解完一輪,iphone開通要注意既地方 就趕左我走。開頭以為會幫我換埋卡 結果就咁對比我就算。

搞左差唔多都9個字,行左陣街,又無野買 最後決定翻屋企開通電話卡先。中途買左想食好耐既お弁当做午餐。

味道幾好,首先係塊吉列雖然已經唔脆,但係塊肉都唔會乾同硬,生姜燒既部分,醬汁幾好食,但係肉好乾。飯特登押到好實 ,食既時候會一舊舊放到入口,唔會跌到周圍一粒粒,仲有飯有調味過,應該落左醋等佢無咁易變硬?

弁当入面仲有牙籤同濕紙巾好貼心

翻到去,開通完,出去買餸,學下日文,睇套劇又浪費左一日人生

晚飯煲左味噌汁,但係用柴魚做湯底,風味差左d同太多水 落得太小味噌
5/31 京都 陰 / 微雨
大致上搞晒要搞既野,差銀行未搞,念住閒日先去,就決定今日去熟習下屋企附近既環境。咁岩見到行十幾分鍾有商店街,咁就出發啦

沿途路過屋企後方既一段路有一排佛寺,但係唔開放參觀既

影唔到佢地本寺但有幾間幾靚,呢d地方好似係比人供奉先人?等其他巴打解惑

行左十幾分鐘到啦,旁邊行多五分鐘有另一條,今日就行左呢條北野商店街先,睇落都幾肅條,有一半既鋪頭都無開,但係都好長,行左一半仲有咁

呢邊都有家品/百円/超市之類既買 下次可以過黎睇睇

行左出商店街見到間超巨型既建築物,入去睇下先

原來係一間彈珠店,真係超巨型有幾層不特止(地底仲有停車場),一樓都有三個出口,其中一個出去有瓦遮頭既駐輪場咁,有個類似車仔檔咁賣野食(無車、帳幕咁)

離開呢間野旁邊又有間超市,一於入去睇下
呢間有d野都好平,同埋每星期7日每日輪流有一種類既產品9折!行到都有d餓,係度買左盒野翻去食
係度提一提,樓豬超中意食d用粉丫/米丫整既野食 接受餵食

翻屋企食完野,上左陣連登有巴打話搵下業務超市,咁岩屋企行十幾分鐘又有間,就出發啦!

好多野都好平,掃左堆貨就回家食晚飯。

發見65円既一袋方包

晚飯仲係蕎麦 食到悶買左盒太卷送麵食

最後一碗味噌汁,終於飲完一煲 煲得唔太好飲既,下次一定會好飲既!
留名
1/6 京都 雲
今日係樓主既誕生日緊係要大肆興祝下啦去睇戲!

今日十點起身,睇戲之前要食個早餐,早餐係納豆+飯+溫泉蛋

飯係微波飯,納豆現成買,溫泉蛋之前買落既最後一隻。上次黎日本就中意左食納豆,真係好正。將佢搞到起絲就倒落d飯度

食飽飽!戲院係二条駅旁邊,屋企行過去都係十分鐘左右,咁就行過去啦!

去到望左好耐都唔知睇咩戲好,想睇阿拉丁日配版,點知日本7號先上

最後簡左睇さよならくちびる,上網望過簡介係關於音樂。樓豬最中意睇文藝/音樂電影,扮文青

咁下一場係1:50分仲有成個鐘,決定行下先。結果呢橦野,基本上無野行既,30分鐘就行完。

咁之前見過呢邊附近有間ライフ,就去睇下啦

結果Life d野貴到呢...好彩路過見到間叫Coop既唔知咩黎,但見到好多人入去,所以我都去望下

原來都係間超市,我發現呢邊d超市總有d野平過其他超市 同埋呢間野 d熟食真係好香,但係岩岩食完飯決定再去行下。

行到咁上下,係七仔買左兩粒飯團決定翻戲院等入場

星期六都幾多人下,左邊有個休息區,坐30個人都算鬆動,旁邊係賣電影周邊同咖啡糖果,跟著係入口,再過就係candy bar 右上角係box office

有人會問,樓豬唔識日文到底點買飛丫?無錯呢邊係禁機買飛嫁 一句野都唔洗睇!識睇簡單日文就得

聽到職員小姐姐喊mic話我套戲入得場啦 咁我就去買爆谷汽水。望左陣爆谷d限定口味竟然全部賣晒!雖然我唔識叫,但係好想食丫 咁就買左個爆谷餐,似可樂(其他野飲唔識叫,有無巴打教我汽水機既Ice tea既日文)

超超超大桶爆谷我望到呆晒,反而汽水都幾細(m記中杯咁上下)

睇左兩個幾鐘睇完啦,日本睇戲原來會staff cast出晒先開燈,所有人都好乖咁坐係度睇(係香港我都好中意‘聽’片尾,但係見個個走晒,我都唔好意思阻住人做野

毫無疑問,我係聽唔明既!得兩成左右係明,好彩劇情夠簡單,加埋有部分要表達既野係歌度表達左,所以套戲我睇得明

呢度黎個戲院小總結先:
票價1200円,新戲上映既票價,過左首周好似會平d,如果唔係請其他巴打更正我,平過香港,計翻都係80-90蚊左右仲要係兩個幾鐘既戲。

爆谷餐680円,抵到喊,每月既9號仲係爆谷餐特惠日500円咋! 爆谷用蝴蝶豆,我買既焦糖味,混左3次,分別係白豆,微砂糖豆同正常焦糖。食唔出咩油,但係我食晒成桶都唔膩,3個字 幾好食!

設備:
買飛部機程序幾唔錯,簡位禁第一下會放大座位表,唔會成日hi錯位。
CandyBar:好多個櫃位,做野好快手,爆谷又熱又脆。好好笑容(小姐姐好可愛
入場:叫mic好清晰,我日文咁廢都聽得明

整體:十分良好既體驗,我會黎睇蜘蛛俠同超夢反擊戰嫁啦

本日未完 待續
加速!
支持樓主 唔好放棄
幾好睇
LM
樓主日文要惡補下
寫得幾好睇留一留名
慳d使呀 樓主
我仲等緊你更新日常生活嫁
唔好住兩三個月就用曬錢
追晒po留名
樓豬po得幾好 但係有條on9仔句句都疾住人做乜撚野
加油啊,但啲錢睇住洗啊
餐餐全澱粉質咁滯,睇見都辛苦
樓豬學自己煮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞