[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
大家好,又係我
鑑於上個POST已經比人騎劫左,所以我重新開個POST
回一回帶先

5月27日 香港 雨

係機場等上機,心情好忐忑不安,未出發就落雨係咪暗示緊D乜野
不過我好中意落雨聽到雨聲心情都平靜翻D
上左機之後,機長宣佈延遲一小時起飛! 結果我訓多左一個鍾

5月27日 関西空港 陰
去到日本已經夜晚8點45分啦,入境果度大排長龍,全部都係大陸人入完境已經9點半
本身想搭Haruka出京都,但係賣飛果度收8半,只好去搭巴士啦

2250円,旅遊巴咁,有行李放置既下屠,每個位都算闊落,架車仲有免費WIFI添,可惜無得叉電.車程大約個半鍾左右去到京都駅.

5月27日 京都 陰
因為樓豬係28號開始入住租屋,所以就要搵地方訓一晚啦, 係出發前我就搵左近我聽日拎鎖匙既地方,係間膠囊酒店。因為無BOOK房, 所以搵多左個後備方案,都好近膠囊酒店既まんが喫茶店. 好,出發去酒店啦!
係京都駅搭烏丸線,去到四条駅,落車行5分鍾左右就到左酒店啦!

入到去就講左句準備已久既日文!
我:空室はありましか
店員:はい、ありまし
因為我十分緊張,下一句就唔記得左要講咩,店員見我無反應問我係咪一泊?
跟住我口快快就答左yes!
店員望住我, 就問我 英語?中国語?
跟住我就開始同佢講普通話
望一望名牌+聽口音, 應該係中國人黎
唔理咁多啦順利入住!
望一望key卡, 住4樓,咁我就上去啦

上到去左邊係幾張櫈同吸煙室, 右邊就係呢道門,用匙卡打開門就見到唔比穿室外鞋 ,有個鞋櫃比大家放鞋既,同埋有室內鞋可以借

旁邊就係locker,同共用既洗漱地方同洗手間,所有野都好乾淨,水漬都無,唔知幾耐清潔一次呢? 另外,沖涼既地方係B1F,大澡堂黎.

雖然locker好大,但係係放唔落我個喼既,所以我推埋個喼去訓覺果度(門口又寫著室內鞋都唔比著),因為好多人未訓打開住個膠囊門就無影到全景,唯有淨係睇下我果格

仲有部27吋電視唔記得影,不過都無睇過,雖然好肚餓,但係都係想沖涼先 人竹
落到去B1F望到條樓梯,應該係行番上reception,唔理 去沖涼啦!
去到男澡堂,又有要除鞋(室內鞋都唔比著)跟著又係一堆locker同幾塊鏡,吹風機咁.
設備好齊全,竟然護膚品都有!(定係我見識小?)

入到去 有分開一格格比大家沖涼, 同2個浴池,一個42-44度既熱水, 一個12-3度既冷水池,外面有幅畫教人點沖涼.熱水池池邊仲有個牌用日文寫住溫泉, 有咩功效咁.
一路浸一路聽住古典音樂.
無錯!!!係播古典音樂, 成間野室內都咁古京風, 澡堂竟然播古典音樂. . .
因為時間12點,所以得我同另外一個外國人, 浸左5分鍾之後 我忍唔住呢個迷之尷尬, 終於同佢搭訕(英文)
原來係法國人, 但係住台灣2年, 而家係台灣工作, 黎京都玩3日, 問一問佢竟然中意台灣多d!!!! 話d人友善d d野又好食, 最中意食牛肉麵:3
最後12點半我忍唔住走左, 要出去食野, 真係餓死人
咁夜行左10分鍾都搵唔到拉麵店,最後係すき家解決晚飯.

ネギ玉子牛丼(並盛)¥480
點知突發事件又黎,咩話?食個牛肉飯都觸發到事件?
打隻蛋都可以打爛左,整到成手成枱都係。我對面既日本小哥哥同我都一面呆左望住蛋既殘骸,然後確認過眼神,一齊爆笑,跟著佢仲問我有無事
跟住我就用識得唔多既幾句答左佢:大丈夫です!
佢走既時侯仲同我講掰掰 (利申:非gay)

就係咁樣27號就完左啦, 我今日真係好開心呀,我諗聽日一定會更加開心既姐,係咪呀,哈姆太郎

題外話,酒店3700円一晚(網上予約2700円),1樓有飲料吧同簡餐提供
飲料吧
¥300 一天 提供各種Soft drink
¥500一天 提供各種啤酒 好似有手工啤添
簡餐/早餐 無留意價錢 每日更換菜單既意粉 或 すきや
支持
想睇樓主間屋有幾大
Holiday 的部分永遠係美好既
期待你係working嗰時都上嚟報告下
Lm
巴打,
我都申請左日本WH
而家等result
如果成功左 最快9月中會出發去東京
想stay東京、北海度 + 福岡
巴打有冇話揾咩工?
有d工 好似話有機會會幫你轉工簽
5月28日 京都四条 雨
張床訓得唔係咁舒服,牆又薄連人地轉身都聽到,空氣又唔係幾流通,7點幾就起左身訓唔翻,唯有去沖個涼,出去行下。
晨早流流條街好多野都未開,淨係好多上班族趕住翻工,行左陣搵到一陣拎鎖匙既地方後,去麥當勞啪左個早餐,咖啡同薯餅都正過香港既好多,包又軟熟,蛋又香又滑.但係貴過香港嫁. 價值400円。
慢慢食左成個鍾,又無地方行,唯有翻酒店玩下手機.中途見到幾堆初中生,學校應該係黎京都旅行,幾堆都拎住張遊覽地圖迷路中咁款.跟住見到間和風設計既7-11
但係無入去行,見d初中生影我又影
話咁快就10點啦,拎鎖匙果度開左門,咁我就checkout去拎鎖匙啦,拎住一堆野仲要拎遮真係好麻煩.幾驚辛苦到左啦

結果,竟然無人識講外語,好彩拎鎖匙都唔係咁複雜,都係對下d資料,又比d資料佢咁.最後佢比左3張key卡同3條secom既ic卡我.同我講解secom ic卡點用. 結果完全聽唔明,淨係聽得明叫我插入去.(利申:到e家都唔識用,有無ching教下我)
拎完鎖匙出發翻屋企啦~~~~點去一早上網睇左, 搭市營巴士, 落車行5分鍾左右就到啦, 但係落住雨,同第一次去,行左十幾分鍾

唔識放影片,有無人教我?
執左陣行李,去lawson買左堆家品翻黎再執,再出去買, 來回左2-3次之後, 最後決定去區役所做左住民登記先!
本身念住搭巴士, 結果發現30分鍾一班,區公所收5點, 果陣4點鍾又岩岩走左一班,我決定行過去!!!都係22分鍾路程姐(落住雨QQ)
路過二条城(外圍)

圖中唔係本城,但係落住毛毛雨加埋條護城河都有種朦朧美,城外既松樹,每一針既葉都掛上小小既水珠,十分可愛.
行到成對鞋都濕晒,終於到啦!

係入口望左個牌好耐都唔知邊層係我要去既果層, 唯有去問下詢問處啦!出發前以為政府機構應該識講外語,一句日文都無準備. 結果,詢問處係唔識既, 好彩我拎張在留卡出黎指一指空既地址,佢就叫我去3樓(定4樓?琴日去唔記得左).
上到去又係唔知邊忽先係,唯有又問人,又拎張在留卡出黎問人, 佢問翻我轉頭,聽唔明,第2句先聽得明問我係咪登記, 叫我去4號櫃台.咁就過去啦.
結果見到一堆人填緊表,咁我又去望下D表先. 跟著櫃台小姨姨見我滿面疑惑,招手叫我過去. 結果見我唔識講日文, 佢都一面困難.搵左個好似識講英文既過黎. 結果,仲難明過日文!!!!佢用日文口音講英文, 仲難明過正常既日式外語. . .
幾驚辛苦大家用D唔鹹唔淡既日文(我)英文(佢)終於填完表. 等左一陣到我拎卡, 又係唔識講外語既. 同我講完一輪之後 今次我基本上真係完全聽唔明. 聽得明果2成仲要係叫我買國民健康保(但係我無買).佢見雞同鴨講咁, 就話今日可以走啦, 怕我唔明, 加左句 you are finished. 唔通有咩其他意思!?
翻到去,繼續買家品同執屋啦~~執左全日都未搞掂.唯有求其淥個麵食下(唔記得買廚具,煲自己帶既,好彩淥麵唔洗廚具)

溫泉蛋 100円 4隻 現成
そば(蕎麥麵) 100円 5簇
蔥花(已切花) 100円 1小盒
有そば專用既鰹魚豉油,但係自己懶醒試左啖覺得淡, 走去加小小醬油同酢(醋)再煮,結果太鹹.
食完沖完涼就訓左lu~
おやすみなさい~
多謝先~
200幾呎左右
拍左片,影左次屋企 但係唔識放
到時我實上黎取暖,屌鬼
但係首先要有份工
根據個人經驗應該實成功我個轉得400人唔到申請
留名
樓主加油
未知丫, 我勁垃圾唔識講日文, 等我安置好屋企D野先搵 希望到時...
訓,今日其實係DAY3, 但係得閒再更新:3
諗返起高登又係有個巴打去日本溝女
巴打係上年十月申請個期?
搞咩整到咁遲先出發?

想問下佢出左result 限你3個月內去拎簽證
但有冇話拎完簽證後最遲幾時要出發?
巴打可唔可分享租屋網/中介?
上年十月 限我三個月拎
最後幾日先拎 限我拎到之後5個月內出發 好似係
唔想講咁多 廢事比人話打手😂😂😂
我果間 上個post好多巴打話伏
其實你一上網就搵到 或者去上個post睇下其他巴打推薦

我用leopalace21
樓主都係快d學日文
留名
LM
建議你每一段隔下行
咁個一年係由批簽證個日開始計定由拎簽證個日開始計?

如果我六月批左簽證 我諗住八月尾拎
你話最遲拎左簽證後要五個月內出發
咁我即係可以去到出年一月先出發都ok?
推呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞