[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
佢地大約幾錢人工到?
我想起果邊開鋪賣野食
酒店果個 25萬yen
其他唔知 夠錢去吃喝玩樂 生存到
我諗生存到應該唔難,但想落地生根有頭家有將來,我諗會唔會好難
要有頭家就睇你溝唔溝到當地人或者有冇當地人溝你架姐
我諗要識女仔拍拖唔會話好難,難就難在如果想同佢有將來果d實際問題點解決
其實有無機會由WH轉Working visa?
例如做吉野家/超市執貨果種non-skill work
有, 有公司肯請你 , 肯幫你搞就得

btw 日本尤其是東京大阪呢 D 地區要生活真係唔容易
工作壓力生活壓力大到仆街 ,
做老闆可能會好少少, 去打工就真係勸大家諗清楚
問多一樣,日文n3-n4 (未考)去日本wh係咪去東京大阪比較好?
去九州/東北會唔會有D作死(工作方面)
我覺得考既話起碼n2先有用
利申n1加準備出發
n3以下根本就支持唔到日常生活中嘅usage
n2先叫做勉勉強強ok

香港公司請日文average都講緊有冇n2啦
語言學校最長讀幾耐?
札幌市佢點會傅30度啊?
樓上無上水成大半個月... 係唔係已經返左香港?
佢預先交左一年租
係個邊慳D洗唔返工都捱到幾個月既應該
睇你n3係高分pass定低空飛過啦
我覺得n3高分同n2僅pass其實差唔多

同埋去到果邊日文會進步得好快,
所以又唔駛話冇n2就日常生活不能自理咁嘅
樓主死撚左🤔
我諗就算讀都係幾個鐘一日果d(唔知有冇,但咁又唔知要讀到幾時)係香港返學返到好厭惡
呢d工出唔出到working visa都好難講
正如我出po講中國人係日本做呢d工一樣
好多係留學生part time做
而非working visa做
樓主由出19年第一期成績之前潛水
潛到我今晚都出發都仲未上水
2年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞