[不定期]傻仔樓豬唔識日文,一個去日本工作假期,生活日常

532 回覆
175 Like 27 Dislike
IT狗日日講英文
同同事講日文佢哋都係回英文
肯定是我太屎
咁唔係叫好多工都唔洗cv 啦,係你個份唔洗姐
呢樣真 邊有人真係去HOLIDAY
啲バイト十份有九份都唔使CV
人哋學生哥都走去做 冇經驗有乜寫
所以米問你係唔係walk in 個種apply
如果網上apply 又話者打電話去apply
佢地都有電子牌履歷書要填,打電話去問基本上問要帶乜 其中一樣都係履歷書

同埋人地cv 又唔係得經驗要寫,仲有個人資料,資格, 特長,自己pr個堆
冇話我係
所以係睇樓豬搵咩工
上面有人話好多工唔洗寫cv
你唔係咁你又話好多工唔洗cv

但除左你自己個份又up唔出咩バイト係可以唔洗履歷書,好心你就乜撚害樓豬啦
https://townwork.net/tokyo/prc_0087/
 餵到埋口啦好未
係呀,所以我一開始都有問佢係唔係through咩 agent
其實樓豬話帶咗20萬yen,又無話得20萬yen生活
屋租又交晒一年,正常無錢嘅都住share house啦

樓豬唔好為咗心急搵工而俾人呃
上fb d wh group睇下
間唔中就有啲人去做pt執房,執完又無錢收

可以去區役所睇下,間唔中有啲免費日文班同埋外國人交流會
去識下人學下嘢,可能又會多啲機會
一樣岩岩入左第一期
有機會交流下
好心唔好乜都唔知就9up
見吉野家嗰啲填表入房傾幾句就問幾時返得工啦
嗱咁你問題啦 揀工就努力啲啦
根本份份都要寫,講緊做人,唔係做狗

藥妝店個啲直頭係現場填
就算係fb或者背包客揾華人工,都講明要帶
我估樓豬一開波應該都係係呢啲地方揾,或者去hellowork
明晒公就我贏字就你輸
你地討論得咁激烈
但主角一直都無上黎
是但做左個test, apply 一份so called 唔洗履歷書,再好人啲,加埋外國人歡迎既job (townwork 可以cancel job apply)

佢既reply email

【場所】大阪証券取引所ビル11階 
  ※11階に受付の内線がございますので採用担当をお呼び出しください。
【持ち物】筆記用具、身分を証明できるもの(マイナンバー以外の氏名・生年月日・現住所の確認の為)、登録用写真1枚(縦4センチ×横3センチ程度)、職務経歴書
1. 唔明有乜問題 如果你連cv履歴書同職務経歴書都未識分我都冇乜好講
2. 我冇興趣同你考究嗰度幾千份工邊份要交啲乜
3. 陣間搵到份唔使嘅你又話比狗做 無謂
唔會再回你你堅持覺得全部工都要cv咁唔阻你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞