[英文grammar] 入黎砌下老母個老母

456 回覆
657 Like 1 Dislike
樓主可唔可以教下我用咩方法學英文
而家睇緊BBC 同 The Standard學下生字
vocab有進步但係writing時用唔翻出黎
感覺成個sentence structure好小學雞 有無tips教下我 thanks

DSE jj?

非也非也 我只係一隻迷失於英文遊戲中的小羔羊
感覺成個sentence structure好小學雞 有無tips教下我 thanks

以前跟過個鬼佬補習老師 佢話開本
notebook
見到咩生字 就抄低 返屋企查字典 抄低個meaning再作句子 得閒作下文要用返出嚟
但係都唔入腦 好快唔記得
sentence structure就好難練 真係要睇多d寫多d
寫多d complex sentence好似睇落會pro d
利申 亂up

DSE jj?

要睇你作咩文
即係假如你去睇natgeo
之後話寫卡通片影評唔識用返啲係natgeo學嘅字出黎
咁正常架喎

我以前會睇自己有興趣嘅野,wiki又好、新聞、雜誌
之後迫自己用啲字黎作文

學英文咩方法最有效就因人而異
我本身好八卦 咩都想知
所以成日睇Wiki 港美英政府官網 新聞 natgeo 書
成日上網同人吹水
聽歌 翻譯歌詞 寫/睇影評 睇戲 睇字典
總之迫自己咩方面都要接觸英文

notebook
見到咩生字 就抄低 返屋企查字典 抄低個meaning再作句子 得閒作下文要用返出嚟
sentence structure就好難練 真係要睇多d寫多d
寫多d complex sentence好似睇落會pro d
利申 亂up

我係抄低啲字 睇晒佢地用法 之後就會入左腦 作文特登用返出黎會有成功感

notebook
利申 亂up

我有抄notes 每日會翻睇背一次 D字都算入到腦 但硬係output唔到
sentence structure而家練緊將一段文字paraphrase,保留原意之餘又可以試下唔同句子pattern, 但到真係寫文用自己idea時就硬係stuck左係度 雖然都勉強表達到個意思 但俾人感覺好cloudy唔夠compelling
留名
留名
留明
強帖留名
我本身上腦得幾快 所以出到貨
見以前有幾個同學係一開始對住grammar書夾硬用啲野黎作文
冇錯係好生硬好奇怪
但係寫完再睇點樣可以寫得自然啲 點都好過用都用唔出

不過其實唔洗太追求complex
有長有短先好

DSE jj?

要睇你作咩文
即係假如你去睇natgeo
之後話寫卡通片影評唔識用返啲係natgeo學嘅字出黎
咁正常架喎

我以前會睇自己有興趣嘅野,wiki又好、新聞、雜誌
之後迫自己用啲字黎作文

學英文咩方法最有效就因人而異
我本身好八卦 咩都想知
所以成日睇Wiki 港美英政府官網 新聞 natgeo 書
成日上網同人吹水
聽歌 翻譯歌詞 寫/睇影評 睇戲 睇字典
總之迫自己咩方面都要接觸英文

可能我本身無巴打你咁好學咩都接觸 所以搞到進度好慢
其實我有試過用eng sub睇戲 但個劇程去得太快 有D字又唔識
搞到要成日pause 睇到好無癮

其實我有試過用eng sub睇戲 但個劇程去得太快 有D字又唔識

如果冇字幕你聽唔聽到大概?

另外睇戲都要留意下
有時劇情需要,可能年代地區背景不同,用詞、語氣之類可能唔太文雅啊、唔夠現代咁。例如啲黑幫片可能會比較多黑道用語。

聽歌係幾好,比較短,但係唔係好care grammar
lm
屌!!!我訓唔著但係專心唔到grammar野

如果冇字幕你聽唔聽到大概?

另外睇戲都要留意下
有時劇情需要,可能年代地區背景不同,用詞、語氣之類可能唔太文雅啊、唔夠現代咁。例如啲黑幫片可能會比較多黑道用語。

聽歌係幾好,比較短,但係唔係好care grammar

其實都聽得明 但只要一聽到有唔識o既字例如地方名or人名 就開始跟唔到個flow
BTW我呢邊快巴打你一個鐘

其實都聽得明 但只要一聽到有唔識o既字例如地方名or人名 就開始跟唔到個flow
BTW我呢邊快巴打你一個鐘

德國jj ?

啲地方名、人名大概記得個音 繼續睇就得 唔好深究 咁就跟到個flow
唔用字幕好啲 你睇字幕都要時間
好易甩
女仔字
女仔字

男、女字我都寫到
女仔字

男、女字我都寫到

你一定係女
女仔字

男、女字我都寫到

你一定係女

做咩姐你
lm
留名
學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞