[英文grammar] 入黎砌下老母個老母

456 回覆
657 Like 1 Dislike
Bro應該真係讀law
咩叫contract
Bro應該真係讀law
咩叫contract

嘩搵啲咁嘅野黎搞 依啲可以講到好複雜架喎
有性趣嘅話我遲下時間許可可以獨立開個post講
strong post leave name
lm
lm
殘忍嘅溫馨提示 過多幾粒鐘大家就要返工返學啦

16: Feeling BLUE

'Have the blues' and 'feel blue'
= Feel depressed or sad
E.g. 'I have the blues on Monday' or 'I feel blue on Monday.'
= I feel sad on Monday

'Have the blues'中的blues是名詞
'Feel blue'中的則是形容詞
藍色在英文中多代表憂愁

'Monday blues (morning blues)' 星期一憂鬱
= the sad feeling that you've got an entire work week (work day) ahead of you. (那種有整個工作周(天)在你面前的憂鬱)
可唔可以考下pp tense點用
學到野
Lm
其實小弟係想讀語文嘅 我想問吓大學語文係咪都係讀呢啲?係嘅話我會超有興趣 同埋想問吓有冇多啲書推介
請恕小弟愚味

大學語文包括好多範疇grammar只係一少部分仲有linguistics phonology phonetics pragmatics 個啲
但大學程度嘅grammar堂唔會好似樓主咁拎啲字出黎探討而係大包圍咁教成個grammar system進階過中學好多學到好多野
利申讀英文但自問英文好一般入黎學下野

多謝解答
Lm
留名
有冇讀英文或者BA嘅巴絲講一講其實讀啲咩 17 DSE撚好迷茫

英文要讀Literature 同linguistics
然後瘋狂寫essay

最憎寫野
留名
hi Brett 好鐘意你隊band
有一個問題想問,例如
Retired judge Woo Kwok-hing might once have been the go-to person to head a public commission and investigation, but no one seriously he could make it as a chief executive.
想問下but之前既comma加同唔加有無意思上既分別?

呢個唔係rule咩
Sub +v , but sub +v?
留名學英文
留明
有冇讀英文或者BA嘅巴絲講一講其實讀啲咩 17 DSE撚好迷茫

英文要讀Literature 同linguistics
然後瘋狂寫essay

最憎寫野

瘋狂寫essay
就嚟u grad 想將英文砍掉重練 想問下有咩書推介? 宜家睇緊果3本grammar in use 但覺得d解釋唔係幾夠
lm
留明
有時想表達意思但用字好小學雞
中文都係咁,但睇人地用簡單既字就表達到意思而且睇落唔悶仲好流暢
可能自己表達能力廢
hi Brett 好鐘意你隊band

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞