[英文grammar] 入黎砌下老母個老母

456 回覆
657 Like 1 Dislike
巴打我想問你教呢d grammar 係唔係用係American eng 都得?

書寫上照計就係冇乜大分別嘅
講就唔同
上左大專好少用fun/funny呢個字

咁吹水都會用下嘅
我搵下啲其他字講

例如?

有冇建議?依度好互動的
唔識分幾時用a, 幾時加s
例如: [蘋果]對[人]有益
[蘋果]應該用an apple 定apples?
[人]應該用a person 定people?

謝謝
高質po
修定版 之前用字不當

5: Go from strength to strength

'To go from strength to strength'即不斷漸漸地強大起來(本身已經很好,但更上一層樓)

用法不複雜,可當成'to gradually become more successful'使用。

<em>

The animal rights groups have gone from strength to strength since the large-scale social protest in May.
那些動物權益組織由五月那大型抗議開始越來越成功

</em>

這與以下這句並無分別:

<em>

The animal rights groups have gradually become more successful sin the large-scale social protest in May.

</em>
[/quote]

咁吹水都會用下嘅
我搵下啲其他字講

例如?

有冇建議?依度好互動的

hilarious 可唔可以?
巴打ielts幾分呀
唔識分幾時用a, 幾時加s
例如: [蘋果]對[人]有益
[蘋果]應該用an apple 定apples?
[人]應該用a person 定people?

謝謝

6. 幾時要加'S'

上面第二篇講altogether嘅有略略講過

「蘋果對人有益」,直譯即:

'Apples are good for people's health.'

Apple要加s因為這句指的不是指定的一個蘋果,而是所以蘋果都對人體有益處。
用people不用a person是與蘋果加s的道理一樣,句子是在說一個對所有人都是正確的事實,不只是對單一人士。

那麼何時使用apple和person?
1: 就是在指定、單一的情況
由於是指定的,要用'the'
E.g.
'The apple is rotten.' (那一個蘋果是腐爛的)
'I saw the exact person I met in town again' (我再次看到那個我在城內遇見的人)

2: 指明數量
E.g.
'Please give him an apple.'
'There's a person under the bridge.'

3: 不肯定是哪一個人或哪一件指定物品
E.g.
'He was hit by a person.'(你只知道他被一個人打,並不知道那人是女是男、身分是甚麼)
'He ate an apple.' (你只知道他吃了個蘋果,不知是哪一個)

但通常這樣寫便可以了:

'Apples are good for health.'

屌,係所有蘋果唔係所以蘋果
巴打ielts幾分呀

唔係好高
留定名先 學下野
我啲Grammar好撚廢 好驚到時考IELTS會仆街
留定名先 學下野

幾時考
留定名先 學下野

幾時考

6月 但要去到5月先有多啲時間溫
留名
本身英文唔差 但考完dse少左接觸英文退步曬

咁吹水都會用下嘅
我搵下啲其他字講

例如?

有冇建議?依度好互動的

hilarious 可唔可以?

一陣講下hilarious同ridiculous
可唔可以講下
of, to, with, for, would & could點用
成日撈亂
留定名先 學下野

幾時考

讀梗書?
加油 格離有個post有人一齊溫IELTS你可以睇下
留定名先 學下野

幾時考

讀梗書?

係啊 打算求個6.5就算
留名
本身英文唔差 但考完dse少左接觸英文退步曬

理解
我其實係去年嘅DSEJJ
留定名先 學下野

幾時考

讀梗書?

係啊 打算求個6.5就算

6.5好多野都夠做啦
電子狗表示支持
電子狗表示支持

Hi
支持巴打 訓醒再睇
支持學術野
下個禮拜有interview 留個名

(題外話) 本身英文廢 但都爹到兩句
怕到時interview「協」 有冇咩辦法增加自信
有啲攰 尋晚淨係訓左兩三個鐘
依家講啲簡單少少唔洗點解釋嘅野先

7: 常見字 BrE vs AmE
唔係一定嘅其實 不過通常係咁

糖 sweets vs candy

薯條 chips vs French fries

垃圾 rubbish vs trash/garbage

停車場 car park vs parking lot

履歷表 CV vs resumé

地下鐵 underground vs subway

假期 holiday(s) vs vacation

8: 串法 BrE vs AmE

Analyse vs Analyze

Centre vs Center

Defence vs Denfense

Honour vs Honor

Traveller vs Traveler

Skilful vs Skillful

Jewellery vs Jewelry

Fulfil vs Fulfill

Programme vs Program
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞