[英文grammar] 入黎砌下老母個老母

456 回覆
657 Like 1 Dislike
想問下D雙重否定句
有時睇戲 雙重否定句會係加強否定既語氣
但照道理唔會負負得正咩
求指教

即係ain't no body got time for it依種?

係下同埋 i don't see nothing嗰啲
我個人就死都唔會用 陣間人地讀過數學
諗住負負得正 誤會咗意思點算

係啊
但佢意思都冇變
可唔可以講下

雙重否定句,其實可以當中文咁唸。中文都唔點用(你幾何會講:「我都唔係唔得閒既」),其實英文都唔會點用,應該只係口語會用。(睇左過百篇英文正式報紙,都無見過用),所以你完全唔用係無問題。無必要係度花心思唸
ain't nobody got time for it 其實係一個meme(即係“梗”/“潮文”),所以都唔係常見。
而加強語氣呢味野,你一聽就知佢想講咩啦

不過好有興趣想學多D的巴絲打可以google 下。麻麻地想學,真係可以skip 左佢,完全唔用。

Agger
lm
皮已正 留名學野
其實present perfect tense and past participle有咩分別

都想知咁多tense其實點用?
Ps 小學 中學發夢

唔係樓主:
其實各位巴絲打可以先google下,唔明再來問。(我睇哂所有post, 9成問題都可以靠google)
grammar 書我高度推介:longman grammar in use essential紅色封面(最basic)
intermediate藍色(中間)
advance 綠色(最難)

個幾個tense 點用(present,past,present participle,past participle),真係睇上面的書有解

利伸DSE 4,現在積極操英文考IELTS,試下考7.5(reading 5**,4,5,4)

我都想考7.5 之前考過7
u grad前會考
writing speaking好弱
留名跟進
開左個新

[NEW] [英文grammar] 入黎砌下老母個老母 (2)
https://lihkg.com/thread/120376/page/1?ref=ios
開左個新

[NEW] [英文grammar] 入黎砌下老母個老母 (2)
https://lihkg.com/thread/120376/page/1?ref=ios

Pish

毒撚開post冇人理
有冇讀英文或者BA嘅巴絲講一講其實讀啲咩 17 DSE撚好迷茫

英文要讀Literature 同linguistics
然後瘋狂寫essay

最憎寫野

瘋狂寫essay

寫寫下就會慣
仲有其他野讀嘅 例如有d courses 係比你作野
(即係瘋狂寫essay)
但最主要都係lit同ling

利申:唔知其他U係咪咁
DSE加油

最後我有填英文系 希望有U讀啦

絲讀邊間?定紅巴嚟

三大 勿相認 department好細
真絲 英文系邊有男仔

幫手推一推 我繼續造紙

幫手推一推 我繼續造紙

Pish
開左個新

Sorry 小弟英文真係有啲差 想問個比較低質嘅問題
其實加油係英文應該點講 想係自然 日常生活上用嘅

其實好多表達方式
少少例子:
1) 個人做得唔錯(偏向指比之前好)你想佢繼續好 可以講Keep it up!
2) 比梗賽: Go! / Go! Go! Go! / Come on!! / Come on! You can do it!
3) 叫人振作、加油: Cheer up!
按錯負皮
學英文之前, 係唔係要學好母語先?
同 訓練表達能力?

申利 廢青加毒撚
想問下D雙重否定句
有時睇戲 雙重否定句會係加強否定既語氣
但照道理唔會負負得正咩
求指教

即係ain't no body got time for it依種?

係下同埋 i don't see nothing嗰啲
我個人就死都唔會用 陣間人地讀過數學
諗住負負得正 誤會咗意思點算

係啊
但佢意思都冇變
可唔可以講下

雙重否定句,其實可以當中文咁唸。中文都唔點用(你幾何會講:「我都唔係唔得閒既」),其實英文都唔會點用,應該只係口語會用。(睇左過百篇英文正式報紙,都無見過用),所以你完全唔用係無問題。無必要係度花心思唸
ain't nobody got time for it 其實係一個meme(即係“梗”/“潮文”),所以都唔係常見。
而加強語氣呢味野,你一聽就知佢想講咩啦

不過好有興趣想學多D的巴絲打可以google 下。麻麻地想學,真係可以skip 左佢,完全唔用。

Agger

雙重否定有兩個可能
1)負負得正
I don't see nothing =I see something
2)負負得負
I don't see nothing =I see nothing

2)係啲無學識既人先用,如les miserable:
"I never did no wrong" Fantine
Lm
留名
正呀
留名學英文
黎緊要考IELTS
希望呢度學完野會考好d
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞