[英文grammar] 入黎砌下老母個老母

456 回覆
657 Like 1 Dislike
留名
留名
留名學英文
好撚正可以學英文
利申 ielts得個6.5仔留名
lm
可唔可以講下can could同will would既分別

呢個真係好有興趣

呢個聽啲外國人講得多
睇多啲外國片就自然識運用
有個語境係度
但點解要用我就答唔出
都係等樓主答

之前好似聽過係 can同will係比較上有可能做到既野
E.g. I can swim. I will go to school tomorrow

但could同would好似係比較上冇咁有可能做到既野
E.g. If i were you, i would do better.
但現實中 邊有可能我會變左做你
呢個係if clause type2 所以係唔太可能做到既野

而If clause第三個type係直程完全冇可能既ff

利申 中學個陣學 唔知有冇錯 有錯歡迎指點指點 小弟都想學英文
留名
其實小弟係想讀語文嘅 我想問吓大學語文係咪都係讀呢啲?係嘅話我會超有興趣 同埋想問吓有冇多啲書推介
請恕小弟愚味

大學語文包括好多範疇grammar只係一少部分仲有linguistics phonology phonetics pragmatics 個啲
但大學程度嘅grammar堂唔會好似樓主咁拎啲字出黎探討而係大包圍咁教成個grammar system進階過中學好多學到好多野
利申讀英文但自問英文好一般入黎學下野

我係完全唔知讀語文有咩讀架
以前in過英文系
Between
我覺得依本野幾好用
Practical English Usage: New International
ISBN-13: 9780194420969
ISBN-10: 0194420965
Author: Michael Swan
Edition: 3rd
Binding: Paperback
Publisher: Oxford University Press
Published: December 2005

巴打係咪根依本書講?

一啲啲
Between
我覺得依本野幾好用
Practical English Usage: New International
Publisher: Oxford University Press

巴打係咪根依本書講?

Between其實遇過本好出名嘅依類型嘅中英工具書
但係老豆傳落黎 好似70s定80s產物 已經搵唔返了
好眼訓...恰多一陣先...依三日都冇點訓
Between
我覺得依本野幾好用

巴打係咪根依本書講?

Between其實遇過本好出嘅依類型嘅中英工具書
但係老豆傳落黎 好似70s定80s產物 已經搵唔返了

成日打錯字
lm
Bret Bret 又係你
留名 學野
You are awesome!!
留名 學野

退休
依幾日交完份仆街功課有時間所以吹下水
留名
留名
留名 學野

退休

乖豬
我覺得你解釋得幾好

樓主language major?
留名 學野

退休

乖豬
我覺得你解釋得幾好

留個靚名

唔係 不過我依科要咬文嚼字

唔係 不過我依科要咬文嚼字

law?
入黎學野 樓豬好勁,解釋得好清楚
雖然小妹英文唔差,讀緊u都有幫人補緊英文,睇完個post都學到好多野
希望樓豬可以一直開呢啲英文post,教下我地

有啲用就好

有其他人識都可以幫手
同埋其實我都有野唔識 可能遲啲問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞