見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1114 Like 42 Dislike
我覺得第一件事係你唔好自責先
你阿妹仲trap住咗喺個低谷到, 你唔好浪費時間怪自己

我想知你細妹夜晚出去玩啲咩?
你有無試過投其所好, 帶佢出去玩啲類似既嘢?
有無嘗試過去識吓佢啲frd?
樓主, 望過你個故仔, 替你慘, 但無乜辦法.
你個妹仲係反叛期, 有好多野真係聽唔到, 你可以在傍勸下, 但收唔收到真係睇佢. 有D 人係要大個先開竅, 你要急都急唔黎. 你都要放開D, 大個仔, 做事要冷靜D ...
我係你既話, 都係繼續打下溫情牌 ... 多D 對話, 繼續 keep 住一個你個妹好信任既一個親人角色 ... 有無實質野可以做? 其實真係無 ... 有無稔過寫個 email 或信俾佢, 講下感受? 有D 野當面講較難, 文字可能好D. 加油呀
等佢F-up 個中學生活,有兩種結果;
A)醒覺回頭
B)繼續沉落去
同呀妹講反正你都任人上 不如俾呀哥都上番次
Or叫佢做雞做ptgf 反正都係俾人屌 屌完有錢收幾好呀
一係撈嘢
講到係你個妹既錯咁
根本就係你成家人都唔識教,害左你個妹
時間問題
俾佢撞下板就會生性
用軟功啦,自己都有咁既時期,
嗰陣既自己最怕屋企人反對自己,
你應該凝造一個無壓力既空間比佢。
最重要唔好成日語重心長咁鵝佢,根本唔會聽得入耳,同埋會覺得好煩,屋企令佢唔舒服。

將啲勸告既說話轉換下,例如:
你早啲返屋企 = 得閒返下黎飲靚湯
唔好食咁多煙/飲咁多酒 = 食還食 留返多d錢買衫扮靚啦 依家興乜乜乜(打開下話題)

希望樓主成功
佢有抑鬱架
驗性病先
google幫到你
如果係我 我會話

玩還玩 有兩樣野要守

用套!
同埋唔准掂毒
睇cp?
同出面朋友開心過同屋企人 一係就佢喺外面仆街一係就你哋變好 冇可能拉得返轉頭
做阿哥既你而家先諗無用啦,青少年最重要係有佢心中重要既朋友,男人老土D講叫做好兄弟,然後就係男女朋友最大機會取代呢個位。
睇完你個post,專登借個公廁acc打千字文比你啊樓主

其實咁樣有咩問題?
呢段時間正值反叛期 會有咁既情況唔係小見啦
佢既朋友你識唔識先 唔一定係壞人黎架
飲下酒食下煙好正常姐 我細個都係咁啦
而家咪又係正正常常普通人一個 一個禮拜同班FD飲兩晚酒

其實你同佢講佢根本就聽唔入耳 好似我咁 細個識埋D唔知咩野人
人人同我講佢地點點點架 唔好同佢地玩啦 但果時根本聽唔入耳
因為果時你覺得你既朋友唔係佢地想講咁樣 而自己又唔覺得咁既情況有咩大不了
所以 一係就由佢 一係就等佢醒 主要都會係朋輩影響
你望就望佢識到班人係好架啦 食煙飲酒唔一定係壞人
屋企唔識教
學校教唔到
差人都管唔到
入到嚟就用我地嘅方法教
要俾佢一啲不一樣嘅教育
我都經歷過
其實都真係無咩可以做,過多兩年佢自己醒覺撞晒板識返黎就知你地好
你振作得快可能你擔當緊呀哥既角色

其實屋企人唔識處理真係害死細,無得救。
你識唔識呀妹啲朋友 睇下可唔可以叫佢啲朋友幫下手
Btw 辛苦你啦巴打
咁點同呢,呢種人可以直接放棄
近朱者赤,近墨者黑
你個妹癡啲咩人就好易變成一個點嘅人
丈左肚就會乖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞