見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
近期啊妹成日夜返,有時甚至唔返。睇佢IG又成日同朋友出去飲酒,中四咋佢,學又唔返,同老豆老母又嘈交唉到底佢想點,呢排仲要去返工,時間日夜顛倒晒。

有時做啊哥好想幫到忙,但佢真係十問九唔應,同佢傾只會答 嗯/哦/好,對住個個都係咁。全家人已經冇人敢罵佢,一話佢又要自殘。之前屋企人試過cut佢電話號碼,因為有定冇都好,打佢電話又唔會通,WhatsApp又唔會應,但之後佢就send啲話會自殘既說話出來要脅大家。比錢佢用,希望佢可以似返個正常學生咁返學,週末先出下街,但佢就日頭成日扮病,夜晚就出去。

有親戚話一開始我地全家已經寵壞咗佢,但事實係我地真係唔知點面對。爸爸媽媽喺五年前離咗婚,自此之後媽媽一直灌輸一啲負面訊息落啊妹度,果陣佢仲細小五,我以為佢會一直冇事。點知一年前,佢中三果陣,有自殘傾向,後來入咗院之後又見心理醫生先知原來佢有情緒病。我地全家都唔知點面對。

啊妹對老豆印象由離婚開始轉壞,所以一直都冇好過,加上佢哋每次溝通都只係講錢。至於啊妺對媽咪既關係係由好轉壞近呢一年,屋企冇咗個男人督促啊妺,自然個角色落咗去媽咪到。成日囉嗦佢都只係為佢好,但佢永遠覺得好煩,加上有時候媽咪返工啲壓力都會射咗落我哋度,我理解到,但啊妹多數會頂嘴頂返轉頭。

自問曾幾何時我都沉淪過一段時間喺屋企人離婚嗰陣,但之後都好快振作返。我成日都希望可以用一個朋友嘅語氣同態度去同佢溝通而唔係阿哥,但就好似永遠都唔work已經好有耐性去同佢解釋中學既美好,啊哥上到大專有幾懷念,又同佢解釋佢而家仲細,返part time真係唔趕以後仲有大把時間可以返,又勸佢唔好飲酒食煙但始終兩樣都做齊好多嘢嘗試站於一個過來人嘅角度去同佢傾,二唔係直接ban佢嘅諗法,但就好似永遠叫唔醒佢一樣

包括自己在內,大家都開始出現放棄,唔係放棄佢,只係放棄咗同佢對抗,由佢做佢自己想做嘅事,可能佢會覺得好啲,或者某一日會真係翻返嚟呢個屋企投入返,而唔係而家好似當係洒店咁,冇錢就返,唔想返就唔翻。

過兩日要intern,離開香港10日。呢段時間真係好唔放心啊妹,更加唔放心我阿媽自己一個handle,始終屋企冇咗唯一一個男人。不如大家話俾我聽,到底我仲可以點做或者呢個屋企可以點做
(sorry第一次開po,打到1999,真係走投無路先上嚟問各位巴絲意見)
居然唔係問整moon
我都想係咁雖然唔知咩係moon
Mk 臭西妹, 被玩厭之後就會從良
佢呢個歲數係反叛期 同埋家庭因素係最大影響青少年成長 呢點相信樓主都知道

如果你勸又勸過 用過來人身分同佢解釋又試過佢又唔聽

我諗唯一真係代入佢個角色先會明白點解佢會變成咁
其實佢已經俾人玩過了
雖然屋企人唔知,但佢仲肯同我講
我都唔想放棄佢住至少佢仲當我係阿哥
其實有嘗試代入過,但之後經驗多既自己同自己講嗰條路一定會後悔,所以先想勸佢唔好再錯落去
當然實有人會講,由佢仆街死喇痛過就知驚,不過作為爸爸媽媽既寶貝女,啊哥既細妹,又點忍心見到佢受傷
佢唔仆過街都唔會知屋企人既好
無㗎喎 忠言永遠都係逆耳
由一點幾坐到而家都仲等緊佢返嚟
雖然佢已經同左老母講今晚唔返
但我都私下搵過佢,叫佢早啲返,不過始終都係零回應
成長背景其實對人既影響可以好大
加上你啊妹有情緒病,都有機會影響到佢既行為
佢之前睇醫生之後 係邊種情緒病?有冇覆診同食藥?

同埋啊妹都係青春期,開始有自己既諗法,唔會想再跟住屋企人既建議,朋輩先係佢依賴既對象,所以有時屋企人「哦」佢,佢會反感。
btw巴打你幾多歲?同啊妹年紀相差多唔多?
醫生診斷左佢有抑鬱症,佢有定期每隔兩三個月就返去醫院複診一次。藥醫院有開俾佢,但之前佢試過,一次過食好多,後尾係屋企暈咗。自此之後阿媽開始收起啲藥,阿妹有同我反映過話,冇咗啲藥好難控制情緒,但大佬你咁做又好難怪我阿媽
我20喇,同啊妹差4年
介紹黎砌下
個次點解佢會食咁多?覺得自己依賴啲藥?
但佢依加啊媽收起啲藥 佢係咪就冇再食到?

其實巴打你同啊妹都唔算相差得遠,不過有時可能因為大家經歷緊既stage唔同,同埋語氣、用詞上太說教既話,都會令佢覺得有距離感,唔想溝通
唔係講晦氣說話,但呢個年紀既𡃁仔𡃁妹,你越叫佢唔好,佢就越要做,親人講咩鬧咩都冇用,到佢仆番次街就自然會明。其實成長就係咁,仆晒街流晒血喊住行完自己揀既路,先會學識點做人。
佢果次又係自殘所以先一次過啪咁多粒藥
冇食喇已經
我已經盡量冇用一個阿哥嘅語氣去同佢溝通,希望可以站於朋友嘅角度去勸佢
我明,真係明
但忍唔忍心又係另外一回事
辛苦巴打咁有心,好可惜佢暫時係唔會聽
我係中3,4個陣都係好似你細妹咁
唔聽屋企人講,夜晚死都要出去搵所謂既朋友
咁當然好好彩既係無比佢地害過or呃過
只係浪費左好多不必要既時間。
依家佢唔聽你教,點講都無用
食煙飲酒都還好,唔好搞出人命就得
有時你愈講佢只會愈收埋
你希望佢身邊d朋友唔係咩大奸大惡既人就得
叫伯母喊下,你又喊下
佢可以會心軟既
食煙飲酒都算,呃過都算
只希望佢係出面唔好有咩事,唔係的話啊媽只會更難過
媽咪成日都話,佢自己冇乜朋友,唯一有嘅就係我哋兩個,萬一我哋有咩事,佢就咩都冇。呢句說話我聽過好多次,但每次都咁心酸。屋企原本有一個結咗婚20幾年嘅老公陪佢行,計埋相識就30幾年,但始終都係話冇就冇。
打溫情牌
係佢面前喊哂口咁 講到你有幾擔心佢
喊過喇,都係無動於衷
其實都知你為佢做佐好多野,而且夾係屋企人中間都唔係咁好受

巴打唔介意既話,可以tg詳傾,睇下可以點處理
https://t.me/justtellmeee
Tg已回,btw thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞