見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
個人意見:佢想要既係私人空間同得到其他人既關注。
唔好send任何問題俾佢,唔好問太多,直接d搞重點。
例如佢去飲酒溝仔
你直接d對佢講飲咩酒無咁易醉,出去爆房記得帶套etc
雖然正常人睇到會覺得我on99,但對抑鬱症既人來講直接既愛勝過間接既關心。行動比語言更有效。
始終你阿媽俾左太多負面能量佢,成間屋對佢來講都係負能力,佢自然唔想返。
有錢就裝修下間野換左環境咁對你阿妹情況有幫助。
抑鬱症靠兩三個月見一見同食藥係唔會好 如果你經際負擔得起 帶佢睇心理治癒啦
世界唔係只係得一條路
點解一定要佢讀書 享受中學生活
就係依種強迫性好心 令你唔會理解到佢
收皮啦 紅字根本係垃圾
扮乜撚嘢明
專登打錯啫

講故係咪唔應該問故
你呢個情況, 你阿妹一定會出事, 不過你都實勸唔到。

你唯一的辦法就係同佢講, 佢衰就衰梗, 不過唔好衰d冇彎轉的野, 例如大肚, 犯法咁。

咁第時佢後悔, 重新泥過都易好多。
理閪得佢
講中少少咪哭曪 但個問題根本冇解決過 有撚用
樓主可以試下寫信,我以前都有段時間係咁,覺得個個朋友都係咁架啦,做乜屋企人咩都要管住曬呢?
但家姐之後寫左封信比我,發現其實文字嘅威力比想像中大。
面對面有時唔想講…會用手機打字講,但有時睇到部電話以經睇都唔想睇,見到你個名都知你想話我咁。
但見到親筆寫嘅信,會覺得好似個人面對面同你講野咁,特別窩心。
樓主可以慢慢組織下想講乜,屋企人只係想關懷佢,令屋企人好擔心你之類。
用詞唔好好似鬧佢咁就得
我諗最重要係俾佢知道你仲好關心佢
Give her time.
比呢個post佢睇
叫佢扑野記得帶套,你無咩可以做
無架啦
咁多年都幫唔上忙
你諗住上一上連登就會突然幫得上?
咪玩啦哥仔
等到做舅父先算
爸爸媽媽喺五年前離咗婚,自此之後媽媽一直灌輸一啲負面訊息落啊妹度,果陣佢仲細小五,我以為佢會一直冇事。點知一年前,佢中三果陣,有自殘傾向,後來入咗院之後又見心理醫生先知原來佢有情緒病。我地全家都唔知點面對。

你老母攞嚟架,灌灌灌而家咪開心。個女唔撚理佢又唔理老豆。抵撚死,同細路講嘢唔理後果,最撚憎你老母依啲仆街
冇方法,大個左自然會識諗

利申:讀唔成書,細個同屋企人關係好差,最後發現最關心自己既始終都係屋企人
我係過來人, 又係小六果陣正式離婚
之前老豆有2奶家暴老母係睇戲會見到果D打到爆缸呀,扮放火呀
但最令我辛苦既係, 我老豆當我公主咁鍚
咁我老母有陣時當我係情敵咁對付下都唔係咩平常事
加埋我老母又係重男輕女, 所以佢地離婚前後對住我老母都幾大壓力
不過未到你呀妹要食藥果個程度
但一直都無人知我情緒出出地事
初期有試過明示暗示咁表達有問題但唔知咩問題
但係我唔係被重視既細路,
所以佢對我既做法就係: 唔準,唔可以,唔好阻住我搵食,
唔係因為你地我當年一早就走左
老母個重心永遠係大佬細佬度
屋企無事我就係全家最唔聽話果個, 佢仲週圍同人唱我衰格
(雖然其實係親戚間我出名孝順, 好保護我老母)
有咩事要搵人搞就: 大佬細個慘, 成日俾衰老豆人打, 咩都唔識
細路年紀細, 咩都唔識, 呢度你最叻, 你搞!
慢慢就覺得班大人都自身難保跟本無人幫到我
呀哥就只係呀哥, 唔係大人 (雖然我大佬都真係唔係咩好野)
然後更加封閉自己,
不過當年我未畢業之前, 答應過一個人(舅母, 個人好豪爽果隻)
玩還玩, 但絶對唔可以係出面過夜, 同埋18歲前唔可以俾仔食
我全部都做齊晒
所以呢位哥哥, 你要做既唔係困住佢, 而係俾佢做佢想做既野,
但係SET條底線俾佢, 俾佢對自己負返D責任,
同埋呢個情況, 太多關心只會令人心煩,
因為個心都已經唔想係呢度,
呢D關心感覺只會似係用鎖鏈綁住我咁
關人可以, 但係適可而止, 而你講話你個妹有藥要食既
請俾返佢食
如果代入呀妹到諗,啊哥所謂既勸,所謂既"過來人" 其實關人L事,你覺得自己宜加條路OK唔代表我要跟你行,你覺得讀書好唔代表我都要讀.
真係想用朋友角度去同佢相處,不如諗下你會點對你D朋友,當佢地做壞事做好事,做朋友都會撐,都會勸既,但勸唔到你會唔會"放棄"你朋友?
其實講到尾咁大個人有乜咁好擔心,去浦去玩反叛都係必經,只要你比佢知道屋企人永遠愛佢支持佢,總會識返屋企
我全部都做齊晒, 二十歲前無出面過夜前亦無俾仔食
所以呢位哥哥, 你要做既唔係困住佢, 而係俾佢做佢想做既野,
但係SET條底線俾佢, 俾佢對自己負返D責任,
同埋呢個情況, 太多關心只會令人心煩,
因為個心都已經唔想係呢度,
呢D關心感覺只會似係用鎖鏈綁住我咁
可以, 但係適可而止, 而你講話你個妹有藥要食既
請俾返佢食
要經歷下先會成長 到大個少少 就知邊啲係豬朋狗友 到時候就會變好 睇佢造化
明白,睇住阿妹咁真係好心痛

寧願做免費sp,不如做雞有錢收
我覺得其實佢而家咁樣某程度上係一種逃避,巴打你可以做嘅就係時刻提點佢唔好行差踏錯。 譬如提醒飲酒唔好飲咁多、做愛要套等等。

但係有時如果有機會兩兄妹可以傾計嘅話,不妨同佢講啲佢啱聽嘅說話,例如係「我知你已經好辛苦,你已經好叻㗎啦」、 問佢日常生活係點,等佢知道佢都有個人可以傾訴,有咩事都有哥哥做後盾。

你平時生活上有啲嘢都可以同佢分享,唔好俾去嗰啲冷淡回應打沉,繼續都要咁做,慢慢佢都會放低戒心。

大家講吓笑嘻嘻哈哈就會好似朋友咁。到時關係會好好多

樓主要加油呀!
你都還好仲有懷疑既空間,
我大佬一對我好果陣就係想問我借錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞