見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1114 Like 42 Dislike
被人插緊點回應你
我有一個親戚又係中學成日周圍蒲唔返學,到最後畀人搞大左個肚,個男人初時都話會負責,但到頭來都係唔見人。

不過佢都算係一個盡責嘅人,肯親手照顧返個仔,可以話係回左頭。

而家佢廿四、五歲人,湊住一個五、六歲嘅仔,有份正職,好彩嘅係佢阿爸阿媽都肯落力湊個孫。我成日都覺得係個仔救左個阿媽。

touchwood講句,如果你個妹真係wet到大左肚,其實又唔洗覺得世界末日咁。首先問好佢會唔會生先,佢肯定要生嘅話,你要有心理準備幫手照顧。其次就係如果阿媽有情緒病,通常都會遺傳畀個仔。

其實即使你阿妹真係咁唔好彩做左單親媽媽嘅話,如果個仔係正正常常咁成長,又真係唔係話好差,只係你同你阿媽嘅經濟負擔多左好多。

講左咁多都只係假如,但你個妹做得wet友,你就要有最壞打算,未必係大肚,但你一定要有方法應對
試下一齊陪佢飲酒 聽下佢講自己既野
或者試下你帶佢玩下?一黎去啲你熟既場 二黎你睇住佢
日日都去 玩到佢唔想玩
會試下同屋企既兩老溝通下
有時真係睇唔到幾多 不過會盡下力 始終果個係自己既細妹
收到
不了,佢上一個男朋友對佢又差又令到佢入醫院
全家都幾反感
打少啲
多謝
睇到好心up,自己最親越來越沉淪但係又咩都做唔到
得閒關心下佢 試下搵日同佢去飲野 問下佢依家想點 照咁行落去會曬好多時間同青春 直接揭開你依家對佢既睇法 我諗佢實喊都似 正路佢依家都當你係哥哥 要用認真mode既態度同佢傾 佢點都會聽你講 不過要改就要識過第二d正常d 既朋友 喱樣野難d 最好自己付出多d時間去陪佢先
明白
覺得總會有一日可以打開話匣子 只係唔知要等幾耐
就算等到果日 唔知事實入面變咗幾多嘢
有情緒病既人要留意佢多D
我個表弟有情緒病 果時冇人知
佢日日都收埋自己係房
有一日佢突然去左探婆婆 之後過冇幾耐佢就上左天台
我驚佢bam返我轉頭
有啊
之前話想退學 出去讀IVE 後尾我地勸咗好耐先打消咗個念頭
不過變相而家成日遲到/早退/缺席 好似已經要冧班
最多我幫你照顧佢
多謝
佢同我玩同一樣運動 有嘗試過介紹佢同我班fd一齊練
不過始終練得夜所以佢打消咗個念頭
有食藥就跟緊啲,同埋教曉你媽點處理
一次過亂食多咗要做嘅係帶佢去醫院睇下需唔需要洗胃同病情係咪令佢自殺/殘傾向嚴重咗
呢啲唔係收起啲藥就一了百了嘅事,要專業人士幫手
同埋佢睇開嗰個醫生知唔知發生過呢件事同後續呀媽唔俾佢食藥?
父母離異導致嘅反叛同抑鬱係兩樣嘢嚟,唔係搵個心理醫生/counsellor齋傾就得
你講左好多勸呀,教呀,又話佢既回應係哦,嗯。咁你有冇聽過佢心裏面諗咩?你見佢啲行為睇唔過眼,所以覺得佢唔識,你要教佢。有冇諗過都可能係佢知,但因為某啲原因而唔做?如果係咁既,咁你就唔係要教佢,因為你講既佢已經知,你要知道佢究竟係咩原因而唔肯做/做唔到。抑鬱症既人好無安全感,要取得佢既信任唔係咁易,比多少少耐性。當佢肯信你,就肯同你講多啲,咁就容易揾出背後既原因。就算佢講既野唔啱你聽,都唔好急住評論,反駁。佢要既唔係有人點醒佢,係有人喺佢身邊陪伴佢,接納佢。

我都有類似經歷

我細妹中三 就俾人搞大咗個肚... 因為我細妹本身好MK 我又要番學 根本冇時間管佢既生活 其實我地屋企從細到大都係咁 阿爸阿媽番工 放假就係屋企休息 基本上我地兩兄妹只要唔變壞就唔會去管我地 但係我細妹呢件事太大獲 阿媽激到想辭職留係屋企 管我細妹 大概係3~4個月前 我細妹佢玩game識到一個男人 然後果個男人咁岩又住係我地附近 年紀應該有3X歲 而且離過婚 聽講離婚係因為經常飲醉酒發酒癲 佢地好似係網上傾咗2~3個禮拜就見面了 而且第一日見面就上佢屋企啪啪啪了 之後每個假日 佢地都會見面上佢度啪啪啪 就係咁一直持續了3個月左右 我細妹就同果個男人說講 她已經3個月冇黎m 果個男人一開始話佢會負責 會黎我地屋企提親 估唔到講完呢句話 第二天就人間蒸發 手機都打不通 一直熄機 直到我細妹前日同我阿爸阿媽講呢件事 我爸媽前日夜晚12點 就衝去果個男人屋企撞門 要果個男人講清楚 而且準備告佢 果個男人話佢消失果兩個禮拜 係同朋友出國玩 咁岩今日番黎 準備要打俾我細妹 我地就衝咗過黎 我爸媽根本唔信 而且果個男人睇落窮酸樣 又住公屋 邊有錢出國玩 我細妹就一直喊一直喊 果晚我阿媽俾咗枝驗孕棒俾我細妹用 真係大咗肚 琴晚我知道咗件事之後 請咗一日假 同我細妹傾下 我細妹就話果個男人對佢好好 點點點咁 我根本就聽唔入耳 我就話 對你好 只不過係想呃你隻豬 一講完呢句 我細妹就喊 然後將枱面部iPhone掟落地 成個moon爆咗 所以我想下各位巴打 知唔知邊度整番個moon好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞