見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
Ptgf
如果係我 我會嘗試下同佢一齊玩/玩得癲過佢
可能要點美極
想洗公廁?~
社工.
小朋友算吧啦 想搵人x愛咋
我細妹中三 就俾人搞大咗個肚...

因為我細妹本身好MK 我又要番學 根本冇時間管佢既生活

其實我地屋企從細到大都係咁

阿爸阿媽番工 放假就係屋企休息 基本上我地兩兄妹只要唔變壞就唔會去管我地

但係我細妹呢件事太大獲 阿媽激到想辭職留係屋企 管我細妹

大概係3~4個月前 我細妹佢玩game識到一個男人

然後果個男人咁岩又住係我地附近

年紀應該有3X歲 而且離過婚 聽講離婚係因為經常飲醉酒發酒癲

佢地好似係網上傾咗2~3個禮拜就見面了

而且第一日見面就上佢屋企啪啪啪了

之後每個假日 佢地都會見面上佢度啪啪啪

就係咁一直持續了3個月左右

我細妹就同果個男人說講 她已經3個月冇黎m

果個男人一開始話佢會負責 會黎我地屋企提親

估唔到講完呢句話 第二天就人間蒸發 手機都打不通 一直熄機

直到我細妹前日同我阿爸阿媽講呢件事

我爸媽前日夜晚12點 就衝去果個男人屋企撞門

要果個男人講清楚 而且準備告佢 果個男人話佢消失果兩個禮拜 係同朋友出國玩

咁岩今日番黎 準備要打俾我細妹 我地就衝咗過黎

我爸媽根本唔信 而且果個男人睇落窮酸樣 又住公屋 邊有錢出國玩

我細妹就一直喊一直喊

果晚我阿媽俾咗枝驗孕棒俾我細妹用 真係大咗肚

琴晚我知道咗件事之後 請咗一日假 同我細妹傾下

我細妹就話果個男人對佢好好 點點點咁

我根本就聽唔入耳 我就話 對你好 只不過係想呃你隻豬

一講完呢句 我細妹就喊 然後將枱面部iPhone掟落地 成個moon爆咗

所以我想下各位巴打

知唔知邊度整番個moon好

THX
長兄為父 個妹知唔知你錫佢先?
如果唔知就好明顯你依個毒撚唔識做人大佬
垃圾想法~

父母離婚無人想 對細路黎講
最重要係show到父母對自己既愛係無變

你無辦法控制到佢出去做咩 群咩人
屋企人既責任係俾依靠佢

可能佢出去做埋啲犯法野俾人拉左
你保釋佢 幫佢處理官司 唔多講說話
佢自己承受返責任
好彩既佢會有分數 唔會做呢啲野

可能佢俾人中出飛有左
你幫佢落仔又好
當另一個細佬妹養又好
佢知道自己係媽媽 焗住成長
呢世做個讀唔成書既mk妹都要養家育兒
除非你地家教出事 教個會虐兒既出黎

只要你講清楚發生呢啲worst case會點
佢會點、你地會點處理
有正常智力既人都會就住玩

得罪講句
無幾多對父母好彩可以望子成龍
更多既都係生個廢柴
但無論佢變成點 佢都係你愛既家人
只要有家人既支持
廢廢地都可以平安快樂咁過一生

希望能幫到你
個名
搵個連登仔溝咗你個妹
不過其實樓主呀妹酗酒
兩溝會有危險 佢老母錯唔晒
所以佢想食藥醫病就只能二選一
一係就趁佢朝早清醒就叫佢食左先(其實suppose夜晚食)
試下唔好下下叫佢讀書 讀書唔係最重要 身體健康先最重要 一個有情緒病嘅人最唔想就係有人比壓力佢 佢出去做part time揾到少少錢 面對社會學下待人處事已經好好 要佢讀書佢都唔會讀得上 睇下幾多學生哥跳樓 香港有夜校 要讀書將來都有得讀 但係最重要係身體健康
點玩
中出?3P?
有無衰11 督條仔出黎
放心 女既多數無事

其實你都做唔到啲咩
真係要等佢自己領悟
大啲佢就知
有時心諗啲MK到左大個係點生存
你話,你想自殘個陣,得,叫我,我陪你一齊殘。都常都會勾起佢一啲自愧,如果佢大你,你就自殘左先,話俾佢知,你真係敢做。
陪佢多啲,應該係細個需要人愛護但咁岩屋企問題無人提供到愛,未自己搵朋友去愛護

不過再愛護佢之前,要鞭策返佢先
零用錢轉工資制,有返學先有,日薪制,有獎有罰
將本身既零用除返返學日數,少過一半就扣,返夠9成就獎,唔會再有老馮既零用錢
咁做目的唔係真係想佢返學,只係消耗佢精力,等佢出少啲夜街,就算佢返學日日瞓,都好過佢係屋企瞓
點氹到佢肯就你諗,總之自殘就一定唔可以屈服,比佢覺得自殘有用,佢就一世都咁黎威脅你

一星期搵一日叫佢放學後一家出街食飯
知佢唔夠錢洗就私底下補貼少少比佢
你去玩都叫埋佢去,肯去又補貼少少比佢,順便介紹埋啲fd 比佢識
以前你唔關心佢,宜家講道理無用,慳返啖氣

唔知有冇用,但見你好想拉返起個妹就幫手諗下
趁個妹仲細仲拉得起,唔好放棄
過多兩年個妹比人中出即飛,大住肚仲難拉
陪你個妹提早約覆診期睇醫生同拎過d藥啦
同醫生提議下搵社工同社康護士上門跟
可能好d

自己好難搞

希望幫到你
抑鬱都要收埋啲藥真係有問題...
醫生開得藥 就證明有必要食藥 唔應該斷藥嘅情況底下斷藥 可以好危險
你阿妹會send啲自殘嘅說話出嚟 係因為佢知道當佢咁講 大家都會怕佢由得佢
而大家亦都會因為佢抑鬱俾多啲佢冇嘅關愛佢

夜翻飲酒食煙俾人搞 我自己覺得好大嘅原因係因為有朋輩佢覺得當中有愛 覺得同嗰啲人相處好舒服
後生女比較短視 只會睇到好表面嘅嘢

作為阿哥 我勸你唔好用一個長輩嘅身份同佢講野 因為用長輩嘅身份唔會聽到你想聽嘅嘢 佢亦唔會鍾意俾人管住嘅感覺
亦唔好攞道德觀去綁架佢思想 例如 阿媽其實好辛苦 呢類 佢會聽完好反感
仲有 中四呢個年紀開始食抑鬱藥 同時 又飲酒食煙扑嘢 佢過完呢一個叛逆 到大概20歲左右 身體一定會好差好差 未夠16歲仆本身就對身體有影響 食煙飲酒 仲要連埋抑鬱藥其實好有衝突

[member]好似好自把自為咁講咗好多嘢 但我以前同你阿妹真係好似
抑鬱食藥夜返飲酒 屋企單親家庭 同埋阿媽有情緒病壓力大成日亂鬧人所以關係好差
細細個就扑嘢飲酒再加埋成日日夜顛倒 而家20幾歲女 身體有好多好多毛病 連正常運動都成困難面色長期蒼白
唯一我好少少嘅地方係識嘅朋友好 男朋友好 學校好支持關心 所以未到超級叛逆嗰時冇食煙
我都有個呀哥 我估佢心底裏其實都想我好 但屋企得佢一個男人 佢都覺得好大壓力 以前佢已經放棄咗我 唔會管 因為屋企都比好大壓力佢
有時候都會對我發脾氣 嗰陣時對我發嘅脾氣講嘅說話 點樣打我法 我肯定記足一世俾佢知道你永遠係佢身後 你同父母唔同情況會好好多[/member]
呢d腦荀未生成既mk妹
奶穫大既就識諗架啦
好彩既咪可能俾班fd出賣下,
唔好彩既可能吸毒,有賭癮,俾人搞到大肚
當折墮到一個點就會識醒架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞