見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
以前我同你個妹一樣 16歲發現有情緒病 每日煙酒唔停 當屋企酒店 翻去訓完攞完錢就走 搞到同屋企關係差到仆街
但有日我老豆叫我同佢飲 當然心諗有免費酒唔通唔飲咩屌
飲到咁上下佢好認真咁同我講左句:
囡阿 我地都擔心你 你得閒翻黎屋企啦 唔係屋企訓都好 比我地見下你啦
哇屌個下個心up到仆街 心諗你連唔洗我翻黎訓都講得出
自此之後我就點玩都好 都翻去食個飯先去玩 玩完翻去訓
但講真個句 有情緒病好辛苦 有時做錯野自己真係會當無錯 用所有理由合理化件事
希望樓主可以好好睇住你妹妹
做得好,有時唔使講大道理反而講下真心話仲好,雖則一個人成長真係靠自己修為。

我細個中學群班黑底,成班撚屌偷野打交索野俾人塔番差館,屋企人點屌都係當耳邊風,係直至某個時間忽然醒覺呢種生活唔會出久,之後高中先博命讀書好彩讀三大考到牌,家陣人到中年回望,後生仔女反叛冇問題,但你要真心話到俾佢知人會老,靠惡靠MK過唔到一世,唯有識多兩隻字其他人先專重你。
巴打,你試下揾個friend溝你啊妹,睇下睇work唔work
愛情令人盲目
我咁成日畀人哦,唔知諗法一唔一樣。
畀D空間佢,佢想講就會講,你問佢除左畀壓力之外,都會可能都會反感。

我建議就唔好問幾時 點做 點樣果種問題。一個迷茫嘅人你催佢,佢都係答唔到你。

我家姐都係咁樣關心我,真係超煩。好彩佢嫁左出去,畀返D空間大家。有時有趣嘅事,都會忍唔住同家姐分享。

BTW,我到依家都好怕同佢分享工作壓力之類。一講過畀佢聽佢就瘋狂問幾時做決定,答完一次又再問

唔知我係咪諗野太負面,我會覺得佢係想攞光環,其實係唔係關心我唔係重點。 佢係想係關心我嘅同時,換緊D自己想要嘅野?

雖然我冇你地咁複雜,但希望都差唔多啦。但我冇太大行為問題,除左夜訓同瘋狂打飛機之外
有呢個呀哥好幸福 佢有一日一定會醒覺同多謝你
返咗嚟就好,樓主繼續加油!
唔好俾錢佢?
好羨慕你妹妹有個咁好嘅啊哥
我係做妹嗰邊,啊哥唔可以話差但有時想傾下心事佢都俾唔到咩回應我,真係好sad
始終同屋企相關嘅事以為啊哥可以解下我心結
佢又唔多講自己諗法,偶然會覺得係咪放晒喺心唔想俾人知,有日r佢講下平時靜靜哋一個人會諗啲咩,佢答我冇咩,睇上去又唔似講大話

傾得心事嘅朋友得一個,但今次件事我地睇法唔一樣同啊哥講又冇用,件事同啊媽嘈咗十幾廿次諗法都夾唔埋所以長期冷戰緊,啊爸多嘢做唔想令佢擔心太多
好無助,好想揾個可以從我角度睇嘅人傾下
巴打 做人啊哥個種心情我都明白
如果我啊妹係咁我都一定好心動
幫唔到你啲咩
但希望可以幫你打下氣
同啊妹早日覺醒 唔好再傷害自己
巴打 做人啊哥個種心情我都明白
如果我啊妹係咁我都一定好心痛
幫唔到你啲咩
但希望可以幫你打下氣
同啊妹早日覺醒 唔好再傷害自己
呢位哥哥
佢呢種情況 暫時黎講 無得救
現階段 只可以同佢傾 叫佢唔好掂毒品
掂左毒品返唔到轉頭
叫佢比條底線自己
問下佢 仲想唔想返學 同佢講 唔想返都要頂到 中6畢業
佢呢種人要奶過野先會成長
只要唔掂毒品 其他野遲下再追
常蛾整moon?
Lm
靚唔靚?最緊要識mark 定條毒撚埋單
個人經歷 我啊哥都試過
答案係 用好撚多愛愛佢
唔係唔理佢 但係係咁話好掛住佢
全家人都擔心 不過唔緊要
同佢講希望佢玩得開心 小心啲就ok 你信佢會識諗
問下洗唔洗接佢

問到有時佢會反屌你 好難頂 但頂一排好快就會乖
因為佢feel到真係有人好愛佢 佢就會愛惜自己 覺得自己有價值 如果唔係 愈鬧愈不滿 佢就愈覺得自己冇價值

好多時會咁係 因為唔識諗 覺得自己對老豆老母段婚姻有責任 佢都係過來人 你諗到咩想開解佢都可以照whatsapp佢/照講 佢藍剔你 哦你 其實都係睇左/聽左
加油
應該已經冇咗個處
睇個post睇到喊,好似睇到細個既自己 同屋企人年齡差好多其實真係好多野唔敢講好迷失,但愈大經歷過生離死別就會明白愛要及時,而家唔講唔同佢地溝通老左一定後悔,好後悔十年前點解我唔識咁諗⋯

樓主加油!妹妹一定知道你既用心,佢知你地好愛佢,只係有時”哦”得太密/講大道理呢啲,佢可能覺得好煩同時唔識表達自己,真係要經歷一啲野佢先會醒覺。有一個咁錫自己既哥哥佢一定好驕傲!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞