見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
交你個妹比金鐘毒撚
等毒撚們感化佢
佢始終要壞
日子始終要過
佢命黎
你幫唔到
你唯一希望佢唔好掂毒
比個阿妹我照顧
屌我以為係自己開post我妹同你一模一樣 點都唔聽 唔識教 唔知點令佢行翻正途 我妹仲要中二已經逃學 好灰
做父母真係唔應該將自己負面情緒轉移去子女身上
成年人有自己諗法、自己生活,聽完可以自己處理
但成長期間發生將d負面野同仔女講,佢地係被迫全部食晒,
融入晒落自己度
只問由細到大都好乖,但十幾歲果時父母離婚,
兩邊都多次捉住我,一半解釋、一半數落對方咁講發生咩事
我真係晚晚都係千萬個唔願意返屋企面對,日日放學夾硬搵地方去
我都仲話已經大少少可以有咁夜得咁夜返黎逃避,
但你阿妹果時仲讀緊小學應該真係避都冇得避

「家庭」呢樣野由歸宿變左做陰影之後,真係唔係話對佢好啲就返到轉頭
無辦法放開去信人既性格,到而家我都係搣唔甩
同埋果時三日唔埋兩日俾人捉住黎傾偈又無次係好野,
導致我到而家都仲係好怕要同人坐低慢慢傾
我諗最好唔好比任何壓力佢,順其自然,但等佢明白你地永遠企佢果邊
就算出事都唔會責怪佢啦
明白
冇人俾自己呻既感覺都真係會好差
你今次經歷件事係關於D咩架?
你好,這是《自殺.自療.互助舍》,你可以嘗試致電香港撒瑪利亞防止自殺會24小時熱線2389-2222,或致電自殺危機諮詢專線2319-1177(由專業社工接聽,服務時間是星期一至五09:00-13:00及14:00-18:00;星期六09:00-1300及14:00-17:00;星期日 09:00-13:00),他們可以給你一些支援的。你也可以進入www.help4suicide.com.hk網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

《自殺.自療.互助舍》
細妹佢咁做,好聽d叫搵返「自我」,搵緊某樣野佢可以依賴,可以信任;樓主可以做既係,對於抑鬱症病人,盡量佢有需要果陣就陪佢,比佢自己知道佢唔係自己一個人。抑鬱症講緊既係病人心理上有一個缺口,不停釋放負能量然後慢慢吞噬病人(我諗過來人應該明講咩)

樓主父母離婚時,細妹有無講過自己有咩感受?喊住口叫爸媽唔好離婚?如果有,小朋友其實好多時因為呢件事而自責,然後覺得自己對父母黎講「唔重要」因為佢地點都係離婚。

其實佢肯出去搵朋友,先得果16歲,就由佢啦。 抑鬱症最擔心係自殺風險,所以佢仲有動力出去玩係好事黎。
多謝每一位留言既巴絲打 吸收咗好多大家既意見
雖然未必每一位都有回覆 但大家既字樓豬有睇曬
再一次多謝大家,無以為報
比人中出即飛都唔知衰就冇人幫到佢
夜晚出去應該有take 野, 因為無藥食, 出去take 野無晒唔開心既事要諗先係佢想要既野
比錢佢洗 大到佢驚
加多句 唔理玩乜 唔好出人命同掂毒
垃圾父母
如果我係你 我會收埋啲藥
然後每晚俾佢需要嘅藥佢
我妹都有情緒病 屋企都係咁樣做緊

可能佢有啲日子會唔肯翻屋企會miss左嗰日嘅藥
但咁做都好多完全唔食/一次過食好多呀
自己親身經歷 我小學時期 兩老離婚
搞到我媽想跳樓 導致抑鬱入埋青山
我個時對我老豆印象都好差
仲要成日驚一提老豆
我老母就跳樓

我都有兩個哥哥 不過大我十歲
以大哥就覺得長兄為夫咁教
係管得我好嚴 所以小學尾到中學時期我同成家人關係係冇好 真係一日一小吵 三日一大吵 會吵到打架
但係我慶幸有班好既朋友 可以講心事 如果唔係一定係酒煙毒冇走雞 先冇學壞

不過有時真係要睇人既本質 因為我有朋友父母都係小學時候離婚,之後佢係變得好墜落,同你好妹情況好似,真係要睇佢啲朋友係咪好,如果唔係好難搞,同輩既影響好大。

你只望佢唔好出咩事
或者唔好對佢用得太硬既方法
多啲關心
情緒病患者係最需要陪伴同關心
有你呢個哥哥真係好
去到依個地步通常用時間先可以解決
慢慢佢就會意識到自己條路有幾難行
試下買啲CBD油比佢放鬆下, 冇藥既副作用但某程度上比藥更有效。
唔得roll枝joint比佢
你老母都on9嘅 有病點可以唔食藥 要睇住佢晚晚食添啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞