見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
得㗎啦巴打 我預咗
有時睇其他人嘅Po 見到呢啲留言自己都會好火滾
但去到一個地步係感同身受或者發生係自己身上,原來冇嘢比心痛更大感受
Anyway thank you
幫佢搵個連登仔埋單
過來人
我都有個妹,仲相隔9年,代溝更加大。以前會成日蝦佢,佢亦成日同屋企嘈,當時屋企一個更年期一個青春期,火星撞地球咁。

後來有一次家長日我代左呀媽去見老師,我喺佢同老師面前,用佢既角度,講出晒佢面對嘅問題同壓力,我同老師講呢番說話有d冒險,因為大家都知,家庭事同外人講,拿捏得唔好就變成是非。

但因為無一個真正機會可以俾我坐落黎慢慢同佢傾。唯有趁呢個機會去表達自己有幾關心佢,並唔係數臭佢,同時都希望將佢咁多年既心結解開。

果一刻佢喊到停唔到,知道原來呢個世界,仲有人知道佢面對緊目前同將來嘅問題。之後我同佢嘅心結解開左。佢有乜事都會搵我同我傾。有時d嘢唔怕肉麻少少。希望幫到你!
佢俾人中出完就會大住個肚返嚟
過來人
我都有個妹,仲相隔9年,代溝更加大。以前會成日蝦佢,佢亦成日同屋企嘈,當時屋企一個更年期一個青春期,火星撞地球咁。

後來有一次家長日我代左呀媽去見老師,我喺佢同老師面前,用佢既角度,講出晒佢面對嘅問題同壓力,我同老師講呢番說話有d冒險,因為大家都知,家庭事同外人講,拿捏得唔好就變成是非。

但因為無一個真正機會可以俾我坐落黎慢慢同佢傾。唯有趁呢個機會去表達自己有幾關心佢,並唔係數臭佢,同時都希望將佢咁多年既心結解開。

果一刻佢喊到停唔到,知道原來呢個世界,仲有人知道佢面對緊目前同將來嘅問題。之後我同佢嘅心結解開左。佢有乜事都會搵我同我傾。有時d嘢唔怕肉麻少少。希望幫到你!

過來人表示紅字好重要
我明阿妹有時會寧願同朋友講自己諗咩 而唔想同屋企人講 一嚟可能覺得尷尬 二嚟可能覺得年齡爭太遠唔會明佢感受
有啲嘢係要自己經歷同面對
你畀佢知道有人愛佢就好好
而家反而係我同父母嘈得最大獲
風水輪流轉
醫生診斷左佢有抑鬱症,佢有定期每隔兩三個月就返去醫院複診一次。藥醫院有開俾佢,但之前佢試過,一次過食好多,後尾係屋企暈咗。自此之後阿媽開始收起啲藥,阿妹有同我反映過話,冇咗啲藥好難控制情緒,但大佬你咁做又好難怪我阿媽
點教你個妹我未必比到咩良策你 亦唔係怪你呀媽 但你錫你個妹第一件事一定係要佢食番藥 我自己都有過情緒問題 藥物治療係非常重要 你真係對個妹好就帶佢睇番醫生食番藥先
佢唔應你都盡量繼續關心佢
遲早有一日佢係出面撞板
會知道仲有你支持佢 比佢知有回頭路
收到啦唔該,不過真心伯母真係好忙。平時已經要返工養家,依家仲要擔心多個。
唯一可以做嘅就係自己盡量保持樂觀,同麻照顧細嘅嗰個,令佢安心啲。
多謝晒你 很同一個素未謀面嘅人講自己嘅事
唔比零用就死 咁叫佢拿拿林死啦
曾幾何時 自己都講咗一啲偏激嘅說話
如果你有咗唔好諗住拎個肚返嚟
應該唔多唔少對佢都會有啲影響 亦都知道佢應該會擺喺心上面,好後悔自己講過呢啲說話,因為收都收唔番。
我會努力
嗯,我會繼續愛佢。一定唔會放棄
多謝你
嗯,我唔會放棄。
只係近排自己都有啲攰,開始把持唔住,想抖抖
呢啲說話,講咗就真係收唔翻
不過正正因為呢個原因,佢而家開始返part-time
啱啱已經擁抱住佢佢半個鐘頭前返咗嚟
見到佢飲到醉曬,自己個心真係好痛
不過攬住佢,同佢講左一番自己想講嘅說話,見到佢留咗幾滴眼淚出嚟,都覺得今晚嘅等待係有價值。
街外人嘅期望高過屋企人嘛,屋企人對左咁多年,唔係唔知你錫佢。
多謝各位巴絲既意見同回應
啊妹半個鐘之前返咗來,人冇事。亦都落咗床瞓覺
我諗我都可以暫時收工,多謝大家陪左我一晚
其他嘅回應,我瞓醒再覆。晩安
我覺得最大嘅問題唔係家事,而係佢有情緒病你老母唔俾佢食藥

情緒病唔係一種「你向好果方面諗」「諗多啲正面嘢」就會好返嘅病嚟,係一定一定要食藥先會好,佢都有同你呻過食藥好好多,佢咁做唔排除都係要麻醉自己,但我想講你越唔俾佢食情況只會越嚟越危險,當佢到某一日割得界手都冇用果陣就會做啲再危險嘅行為去傷害自己

去到呢一點已經唔係傾可以解決到

利伸:康復咗嘅情緒病患者,雖然我唔太關屋企事,但過來人會或多或少理解到情緒病個現況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞