見住啊妹咁 做啊哥又乜都幫唔上忙

301 回覆
1115 Like 42 Dislike
考慮下搵社工幫手,外展社工有時都有作用
放心,你個妹好快變成公廁
你個妹唔知驚
搵心理輔導
另外你同佢傾計試下比佢講下佢既野,唔好一開始就反對或話佢錯
比機會佢講心聲
大個左會明嫁喇
可能佢都係想搵人愛
明啊 睇住自己個妹咁樣 自己又咩都做唔到
一定係好辛苦的
不過好多巴打都講得啱 其實真係無咩可以做到

唯一做到嘅就係俾多啲Support
俾佢知道 無論發生咩事 屋企人都會係度

希望佢知道屋企人真係好愛佢
大左肚比人拋棄左就會番黎
依啲年少輕狂無人幫到佢
大個仆街先識後悔
起碼係女仔 是但搵個人買單啦
祝佢搵個主好人家好過啦下次投
唔好繼續害人
介紹比畀哥哥識
有冇諗過帶佢去跑步游水?
已完
其實幫唔到
家庭問題 離婚 對小朋友影響好大
睇錯咩射左落佢度
你同佢講你係佢大佬
就算有咩事你都仲係我細妹
有事可以搵我

除咗慢慢開解都唔知點啦
教佢點玩得叻 d , 點保護自己。人成長過程係咁,只係港爸媽同學校都完全避開晒呢 d topic 唔教。卑d 處景題佢諗下會點做,之後有咩後果。到佢真係預倒就識保護自己。
你試下同佢去吃喝玩樂下 唔好再煩佢問佢關心佢 解除咗佢對你煩既印象 令佢覺得你係朋友唔係社工 佢e.g. 請佢飲下酒吹下水
樓主啊 我都係父母離婚 明白冇左一邊既督促加另一邊既縱容會點 細佬都有被寵壞 不過你啊妹比我細佬犀利
橫掂依個階段你改變唔到佢 不如嘗試令佢對你既印象好啲 先至再嘗試勸佢
始終 朋輩影響絕對會壓住晒屋企每句 你首先要俾佢一種感覺係你唔會對佢施加壓力 你地越強加對佢既期望 佢越對你地反感 甚至特登唔做你地既要求
要知道 佢如果已經唔想聽你地講野 你地囉嗦多一千句都係廢話黎 反而有反效果
所以關係第一 影響第二
至於點提升佢對你既印象 從而開始真心聽你講嘢 要你自己做啦
我自己覺得可以從生活上既關心開始 例如食飯夾野俾佢 買衫首飾電線尿袋生活用品諸如此類俾佢啊
冇試過既話可以做下 與其靜係比錢佢
加油啦
我由細到大屋企都係家嘈屋閉,由細到大都係被灌輸負能量,嗰種感受我都明白....
阿哥你有冇試過同佢分享一下自己既軟弱
好多時自曝自棄既人都會覺得大家、呢個世界冇人明白佢既感受
反而係放縱之間會感受到純粹既快樂,係呢種表面既快感上會有一絲溫暖
分享自己以前既感受,但唔好用教導者或者開導者口吻,等佢願意坐低聽你講野,俾佢明白俾過去傷害既人唔止佢一個
親生老豆離左婚就唔係父親?唔係父愛?我唔明你意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞