(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
樓主呃我既
不過健康平安就好,文慢慢黎啦
有文未
樓主係咪發生咗啲咩事
文呢
等緊你出文呀樓主
樓主去左邊
出住先。打緊。
呢個短故,一晚內會完。
大家睇住先
「Christy同Kelvin分咗手啊。」

「哦。係咩」

「但佢地分手原因係有第三者。個第三者仲係要Kitty啊。佢地同莊嘅莊員啊。」
Koey好激動咁對我說。

「哦。」我無直視Koey反而一直望住電話咁回答佢。

Koey係我room mate。
可能你會覺得我反應好冷淡,但我唔會怪Koey有呢個反應,佢只係一個讀咗4年大學仲未出過pool嘅女仔,對愛情仲係有憧景都係正常不過嘅事。

只係我住咗hall呢幾年,所有荒唐嘅事我都司空見慣了。

我一直都無牽涉係太多hall感情關係上,可能因為頭2年我都有拍拖,所以真正嘅hall life我都無正式咁完全體驗過。

估唔到喺我最後一年嘅hall life,我體驗到了。

係我year 3嘅時候,我同拍咗3年拖嘅男朋友正式分手。

我成個人都變到好迷失,好無方向感。
好似漂浮咗係海中心,好想伸手去捉緊哪怕係一條海草都捉唔住。

我開始唔返學,斷哂所有社交活動。每日只係匿埋係房喊,傷春悲秋咁過日子。

同時,我染上咗食煙呢個習慣。我爸爸媽媽都係煙民,記得細個見到佢地食煙時,我會喊住咁叫佢地戒煙希望佢地身體健康,仲會嫌佢地d煙味臭。

估唔到現在嘅自己都會做同一樣事情。

呢個幾月,我係靠尼古丁續命,的確可以幫助我短暫忘記咗現實所帶來嘅痛苦,望住一絲絲嘅煙圈從我口中呼出,陽台嘅窗户都已經被尼古丁和焦油熏黃。

這是抺不走的痕跡,就如某段經歷和某個人的回憶一樣,是不會從腦海中磨滅的。

食煙嘅時候,我會閉埋眼,播住喜歡樂隊嘅歌曲,一下下的重音打進心臟,還有旋律隨著脈搏嘅跳動,嗰幾分鐘係我一日24小時,最令我感到舒暢嘅瞬間。

當然,終日不見天日,不踏出房門所帶來嘅惡果就係爛GPA。

如果唔係封信寄到去我屋企,我媽媽電話過來責罵我,我諗我連放咗GPA都唔知。

對於爛GPA,我無咩特別感受,始終係自己種下嘅因,有呢個果都係咎由自取。

只係我由year1開始想去exchange嘅夢想亦隨即破滅,我恨我自己咁頹廢,我恨我自己留唔下我愛嘅人。我知道,要令一個人回頭我必須令自己進步,再次吸引佢。
打漏咗呢個章節嘅title。
《近水樓台,但求就手。》
我梳洗好,整理返自己儀容後,準備send cv打算搵下d parttime做。

一來係賺下零用錢,二來係擴闊下自己圈子,填滿返自己生活嘅時間表,搵返生活嘅重心,希望可以重回正軌。

send完一輪cv後,等待回覆時。

我打開了連登,無意中看到一個post。「入來留低你tg。」

入面全部都係差唔多格式的留言,統一地敘述自己身高年紀興趣。

現在呢個速食文化下,市面有形形色色嘅交友app,身邊平均五個朋友就有一兩個係玩過玩緊呢啲app,我一直對呢類型嘅app無咩好感。

當然,人係一種美感生物,會追求一啲「漂亮」嘅事物,但單憑一張相又點能夠取決於一個人的價值。

在我而言,外貌固之然重要,但長遠發展更看重內心的交流和對方性格。單純被外貌吸引而外出甚至發生關係,未免太兒戲。

說穿了,交友app都只係一件搵食工具。

呢個tg post,只係單靠文字描述加一條tg link就可以認識到另一邊電話屏幕前的人。

的確,我現在要重新生活,需要重拾我的興趣。我需要一個志同道合的朋友。我草草打了幾句。

「21歲絲,菲林,攝影,電影,滑板,文學,indie」

雖然成件事都幾mk 5p交友feel感覺,但如果識到啱嘴形嘅朋友都幾好。

尤其「文青」呢個term冒起,只要你做嘅興趣同「文青」該做的條件事項一樣,便會被冠上這個稱號。

每次同完人講我嘅興趣,好多人嘅反應會係「嘩,文青。」我都唔知俾咩反應,只係覺得好un耳。

自覺做嘅事好小眾,搵一個知音人就難上加難。

好奇睇一睇,都有幾多女仔有留言,仲要icon係大波長腿,男仔就大多數show肌肉,行山背影,揸車側影咁。

我就意識到原來本質同交友app一樣,只係被美其名成深度交流。我恨不得馬上del咗嗰留言,但已經翻唔到轉頭。

我心諗應該都唔會有人搵我啦,我又無icon,又無身材可以show,興趣又唔吸引。

我就擺埋咗部電話喺一邊,無咩點留意。買完飯返到hall,一打開tg,成50幾個新chat room。大部份清一色嘅開場白,都係「Hi,我係巴。」「做個朋友?」甚至有人send露J相。

我正想成個account del咗去無人會再透過到link加我之際,有一個人吸引咗我嘅眼球。

佢user name係關於對中共嘅諷刺,而第一句開場白係「Hi,我啱啱睇完劉以鬯嘅酒徒,你有無書推介啊。」心諗,我都係上星期睇完,有無咁啱啊。

我開始同佢打開話題。一開始都係講下書經,分享下喜歡邊個作家,節錄低一啲好深刻嘅句子。發現佢睇嘅書多我好多,令到我大開眼界。

現在電子媒體泛濫,基本上報章書籍都可以喺網上瀏覽,已經越來越少人會每日抽時間睇一本讀物。

我不禁問佢一啲個人資料,想了解下佢背景。

「你讀文學相關嘅科?見你文筆同對文章嘅賞晰都分析得好透徹。」我問嘅時候有一絲諗過會唔會係同我同一間U,畢竟香港唔係每一間U都有文學修讀。

「唔係啊,我讀完全相反嘅科目。」佢激發咗我嘅好奇心,我就開始估佢讀咩科。

「下你讀engine?完全唔似喎。」我非常驚訝地道出。
講多兩句後,估唔到我預想估啱咗,我地真係同一間U。世界真細小啊。

望一望窗上嘅鐘,原來已經淩晨一點。

「我要訓先啦,明天要run though。」係決定重拾生活嘅同時,我去咗學校一個soc嘅casting,無諗過cast得中我。
不過我成日遲到早退,同d teammate關係唔算太好。

「唔係掛,我都係。」

嘩屌,又要同一間U又會同一個soc,個機率要幾低先做到?

佢續,「你前幾日有無去podium rehersal?」

「我有啊,你係唔係企埋一邊傾咗好耐嗰4個男仔嘅其中一個?」

「唔話你知,咁你有住hall?」

「有啊,我住中層。你呢?」

「低層。」但其實低層都有2個hall,我無咩線索佢會係邊個hall,同時,我都唔打算點深究了,反正,如果個天係要我知,我遲早都會知。

再講多一陣大家喺hall所遇到嘅趣事,就講hall附近有咩好食。

我地異口同聲地講出住hall咁多年最鐘意食就係蛋炒腸粉。
炒到表面少少金黃色脆脆內𥚃滑不溜口的石磨腸粉,配上濃厚完美比例的醬汁,再加上濕潤度十足的蛋花,簡直就是夜宵良物。
睇黎又有甜了
終於有文
四大淫嫂
樓主
(重製/少甜/青春)幾件我無同任何人講過嘅事
https://lih.kg/1897221

我終於開咗新post,希望各位舊讀者可以請移玉步去新post留下正評推下post,感激
我發現就算開咗新post都無人睇的
應唔應該兩邊同時update呢
應該
睇緊呀屌你

岩岩一野由頭睇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞