(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
Lm
有文未
等你
無文點推
hi!!
諗返起張茶几,係一開sem嘅時候我地一起去ikea買嘅。

其實我唔鐘意黃色,佢鐘意,嗰時我遷就咗佢。

我以為兩個人共住一室,互相遷就下溝通下就會去到grad為止。

我係一個好難適應新環境嘅人,萬一我習慣咗一個人或者一個環境就唔想會有任何轉變,始終都投放咗好多感情係入面。

我越諗越唔開心,始終都係按捺不住,負面情緒一湧而出。

「你係唔係唔鐘意同我相處?」

「其實我都有hard feeling 你無企係我角度諗過,你會唔會擔心我新roommate好kam又或者係nds?」

「點解你唔事先同我商量下先再落決定?」

我連珠發炮咁轟炸佢whatsapp,好似d小朋友喊住咁拉住爸爸媽媽衫尾,哭訴住唔好留低佢地一個咁。

「要時間接受我都明白,不過我都真係想同你say sorry,可能因為我既調房會帶比你不便,同埋會令你唔開心,唔好意思啊⋯」

「其實我唔想因爲調房最後同你會變成咁樣,只係因為生活習慣唔夾,絕對唔係因為你嘅問題,同你做朋友完全冇問題都玩得開心,希望你明白係兩件事,我仲想繼續一齊玩㗎」

睇完佢回覆呢兩段文字,我語頓了。

果然結束段關係時,雙方之間只剩下道歉嘅語句。係內容中我睇得出佢真係帶有歉意。

我放下電話,去洗手間洗一洗個臉,等自己冷靜個人。

係之後嘅一小時,我再睇返頭先打嘅messgae,真係太衝動,有點咄咄逼人嘅感覺。

其實呢個世界唔係咩問題都會有答案,你得唔出答案嘅原因可能係人地想保護你唔希望你得知答案時而受到傷害,
又或者我意識到,我長大了。

係大人嘅世界,有啲事大家心知就得,畫公仔畫到出腸只會令大家尷尬。

係呢一刻,我要壓抑住自己嘅情緒,嘗試成熟大方地去處理呢件事。

「對唔住,頭先激動咗。呢幾日我都唔會返hall住,你可以執走自己d野啊。張茶几你都可以拎走。遲d你都可以來搵我食飯傾計架!」
最後仲要加個笑哈哈emoji。但其實現實𥚃的我只係目光呆滯咁凝視著電話屏幕,感嘆著我地之間roommate嘅關係正式劃上句號。

我現在苦惱著我要儘快搵一個新roommate。

係呢個時候,我就係門口見到阿其嘅身影。
喺呢到賣個關子。
好多人都會問呢個故係唔係真人真事,我話後記會答。
希望大家由下一篇開始,真係當故咁睇,因為我唔想惹上麻煩d popo會上門搵我。
故事純屬虛構,本人唔會負上任何刑事責任。
推, LIVE左
會發生咩事
樓主
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞