(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
100% true
Lm
幫我問句好
故可以慢慢黎
平安就好了
新讀者LM
好耐無入黎
唔知樓主係棄左故定點
但最緊要係個人平安,呢幾個月有太多比寫故更重要既野
係囉
真 佢安全~
你識樓主?
識~ 仲比佢發現左我個真身
新讀者LM
新讀者lm
等緊樓主
好睇,支持
樓主 你個人無事就夠
新讀者留名
新讀者留名
好耐無見了。
首先好多謝咁多位幫我推post,仲要擔心埋我嘅人身安全。真係唔好意思。
我係安全嘅!最近呢幾個月,真係忙住發夢嘅事搞到個人好大壓力,又無時間兼顧其他野。所以搞到咁耐都無文,要大家久等了。
但我想係到鼓勵下大家,我地會有一日係煲底相見。唔可以放棄抗爭,唔可以令呢場運動瓦解。
要保持初心,記住我地係為自由而戰。
唔可以令到手足白白犧牲。
好歡迎大家係到論政,宣傳行動post。
有咩情緒問題,都可以隨時搵我傾。
我打咗少少文,可以睇住先。繼續不定期更新,絕不棄故!!
多謝大家,香港人,反抗。
光復香港,時代革命!
港人治港,驅逐共黨!
12月嘅時候,寒意漸近,有關聖誕嘅裝飾到處可見。

其實香港節日氣氛都幾濃厚,喺商業化嘅程度來講。

但都係一個普世歡騰嘅日子來嘅,只係今年身邊少咗個男朋友,街上情侶一對對。

我顯得份外寂莫孤單,同時都好掛住前度。

同阿其分手無耐,我year 1嘅平安夜就係同我嘅ex第一次正式約會。

三年過後,year 3嘅我已經同佢分咗手,但今年嘅平安夜依舊有同佢出街,只係換咗身份。

老實講,我仲係放唔低佢,好想同佢復合,我知道呢d野急唔來,我地仲有機會見面可能係一個契機,由得件事順其自然啦。

我成日咁叮囑自己,但去到離別嘅時候都係會好唔捨得,因為唔知道會唔會有下次見面嘅機會。

目送佢離開時,依舊係強忍淚水。

一來係唔想俾佢見到我嘅軟弱,二來係驚佢見到我喊會嫌我煩而對我產生厭惡感。

但上到地鐵後,就收到佢嘅message 「今日玩得好開心。」
「嗯,我都係。我地得閒再出來食餐飯啊。」

好生外嘅對話,幾年前我地溜完冰,仲係公園仔坐低食你送俾我嘅蛋糕仔。

點解幾年後,我地會形同陌生人咁,各自回家。

呢種感覺真係好難受,隨即淚水都強奪而出,點忍都忍唔住。

係我好慌忙搵緊紙巾嘅時候,電話響起,係阿其打俾我。

我心生疑惑,今日係平安夜,理應佢應該陪緊佢女朋友,點解佢咁有閒情逸致打俾我嘅,但我都係接起咗。

「喂,你係邊啊?」
「返緊hall,做咩啊」
「我都返緊,係地鐵站等埋你一起行返去啊。」

係地鐵站見到阿其時,佢第一句就問我點解我對眼腫哂,雙眼通紅,係唔係喊完來。

我無回答佢,只係攬住佢。

其實好予盾,我個心係諗住我嘅ex,但呢一刻我真係好需要溫暖,好想有人係嚴寒中拖實我,俾我伸對手入佢個口袋𥚃取暖。

阿其都無多問,一直拖住我返到hall。

個晚我地發生咗第二次關係,無多餘虛情假意嘅甜言蜜語,只係好熟練咁幫大家除低哂身上嘅衣物,然後再結合。

完事後,我心中嘅空虛感並無一掃而空,反而加重咗罪惡感。

但起碼係個過程中,我係可以暫時忘記傷感。

我知道逃避唔係一個方法,我係利用咗阿其,然而咁樣會帶來另一個問題。

個晚我地相擁入睡,佢臨訓前同我講如果佢明天會出發去四川交流團,要去到元旦先返香港。

所以先想係離開前見我一面。

而我係佢返來個一日都去泰國旅行。

所以我地會由過往一個月嘅日日見變成三星期間嘅分隔二地。

呢段時間,都可以俾我地審視下呢段關係同之後嘅去向。

樓主加油
樓主終於返黎
加油,可惜我想俾Like都俾唔到
中間係咪少左啲野
由阿其答樓主想改變到同男朋友分手
好似好多野無交代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞