(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
頭先排版唔係咁好,想你地睇得舒服啲,重post!

第一次係連登寫故,文筆唔係咁好。

如果鐘意呢個故嘅話可以share俾其他人睇,

like,留言,評價都會係我繼續寫嘅動力,多謝支持!

《《序》》
大家好,我叫miko林海韻,今年year3。

啱啱完咗sem,考完final買個頹飯就返到hall。

基本上無野做自己一個嘅時間就係上連登睇下故聽下歌咁。

呢排都係追緊羊格嘅《《女神故》》,每次都會睇到入哂神,除咗故事情節吸引到我外,更重要係令我覺得文字係一個幾好俾自己宣洩情緒嘅途徑。

諗諗下都讀咗三年大學,無論喺自己定人地身上發生過幾荒謬,幾令人後悔嘅事都有聽過,就趁呢個時候記低佢。
LM 支持下
《《一,初戀》》
故事就要由我中五個時講起,我讀嗰間中學平庸,連男同學嘅外表都唔算

特別出眾,平平無奇咁。係十六,十七歲嘅時候,一班女仔都開始會傾下打扮化妝,希望趕得切着住校服去拍拖。

咁啱我間學校就係一間傳統男校隔離,

「喂!!快啲啦!」

佢地咁放學咁趕唔係要去補習。

「佢地就快開波啦!」

而係要去人地間學校睇仔。

「得啦得啦,洗唔洗咁心急,佢地咁多fans點都唔會認得你地啦。」

「你睇下,10號好正喎,就咁睇目測起碼有米八五,攬住佢一定好有安全感啦。」

「係正嘅,但我嘅男神bb都係嗰個隊長,對眼好似識放電咁。」

我聽住班friend咁熱烈討論但我搵唔到插嘴嘅時候,又唔係話唔喜歡打扮,識男仔嘅,只係無動力,懶去做呢啲事姐。

雖然已經中五,但每晚返到屋企食完飯就會入房打機。嗰時基本上每個人都迷上咗玩《英雄聯盟》,包括我在內。

「我得啦,你開房啦。」我同緊電話聽筒另一邊嘅基哥講。

基哥係我嘅小學同學,佢就係讀我中學隔離個間名校,所以大家上到中學後都有聯絡。

「我今日同唔到你雙排。」

「點解啊。」

「因為佢要support我。」聽筒嘅另一邊有一把陌生嘅男仔聲。
「佢係阿其,我同班同學,同埋我地一起打。放心,佢好勁架,你可以無腦打,會 carry哂我地架啦。」

果然打咗兩場,對面都二十投。望一望個鐘,都十二點啦,基哥就話要訓覺。我都未反應得切佢就收咗線。我估佢要同女朋友交人就真。

電話入面就得返我同阿其,係我諗緊點收線時佢就話

「你訓未?再打一場?」

我有啲愕然嘅,又唔識佢,但另一方面又覺得佢咁勁同我打rank升下牌位都好。

咁就開始咗另一場,但我地都無講過野,好尷尬啊。

打到差唔多兩點,真係有啲眼訓,就同佢講我要訓覺啦。

點知佢係個game嘅chat room同我講早抖,但我無覆到佢。

到等第二日放lunch時,收到一個message。
有無人睇!
今晚再up多幾篇
「你琴日咁夜訓,今日有無唔知醒?」

我按入佢icon睇,雖然好細粒,但都隱約見到係一個好高大嘅男仔做緊投籃嘅動作。

「你係?」

「琴日carry咗你幾場,咁快就唔記得咗我。」

頂啊,一定係阿基又話要幫我出pool俾咗我電話佢啦。今晚要話下佢先得。

「無唔知醒嘅,現在放lunch囉。」
我有啲hea咁覆,因為實在唔擅長同男仔打交道。

「係喎,你平時鐘意食啲咩架?」佢好積極咁諗話題。

「前面街口轉角位嗰間上海野!又平又大碟」

「我都好鍾意食個間,不如搵日放學去食?」

下,佢咁樣係唔係約我啊?單獨喎?我地又唔知對方咩樣?到時出到來會唔會好dead air架?

短短幾秒,腦海已經彈出無限個可能性。

我決定唔秒回,隔幾個鐘先覆佢。

「都可以,叫埋阿基啊」
幾日後,我班女仔friend又叫我去睇波,我今次出奇地拒絕咗,佢地都好疑惑。

一出校門,見到阿基同一個好高大嘅男仔。我諗佢就係阿其。本身我對佢都無咩幻想,點知見到真人真係嚇一跳。

完全係標準名校男仔樣,緊身白色恤衫配一條窄腳西褲,再加上一對令到反光嘅尖頭皮鞋。

成個人完全唔似一個中五學生,同人講佢已經出來做野撈緊保險都無人會質疑。

本身佢已經高大加上呢一身裝扮,將佢d優點表露無遺。加上梳咗allback頭,加金絲眼鏡。有陽光氣息外亦散發出陣陣書卷味。

我諗我現在應該成個痴漢咁望實阿其。

「林海韻,唔怪得今日放學你急急腳走啦,原來唔聲唔聲收埋咗啲仔!又唔介紹俾我地識。」

「我地識做啦,唔阻你地啦。」

呢刻個氛圍變得異常尷尬,為咗打圓場我就笑笑口咁同阿基佢地講

「我班friend係咁,唔好介意啊。好肚餓啊,去食野啦!」

坐低在係餐廳到,我坐係阿基隔離,阿其就坐係對面。我真係好怕生,所以成餐飯局都係阿基做主導,不斷咁諗話題。

我都係簡唔中笑吓和應一兩句。諗返起,阿基由小學開始都係我地班朋友嘅中心,又識搞氣氛。我都想成為呢一類人。

「喂,你嘴角仲痴住粒飯啊。留返今晚食?」阿富汗其指住我大笑,作勢幫我抹,我本能反應下避開咗。

我好靦腆咁向佢笑咗一笑,同時望到阿基回報我一個好邪惡嘅笑容,我知道佢將呢一切都睇入眼內。
推!!
夜啲仲有!
好似幾有趣
真人真事?
LM 支持 
食完野返屋企,先知原來阿其同我一樣都係住北角。一上到巴士,我望一望上層嘅「司機位」,有一對父子已經坐咗,唯有睇下後面仲有無剩餘嘅兩人位。

「由細到大,我都鐘意坐司機位,可以喺最佳嘅角度睇街景。」我轉身同阿其講。

尤其是黃昏嘅時候,望住一幢幢大廈嘅單位開始著燈,萬家燈火嘅景像總係叫人暖心。

再望下街上嘅人放工放學,辛苦咗一日準備返屋企,食住家飯,甚至去約會。

自己會有種置身事外嘅感覺,因為我無一個完整嘅屋企,我係一個孤獨嘅人。但其他人永遠唔會知呢個事實。

但今曰坐係我隔離唔係陌生人而係識咗幾日嘅阿其。
「做咩發呆啊,落車啦。」阿其拍一拍我膞頭

「我行呢到啊,拜拜」我向佢笑咗一笑然後道別。

返到屋企無耐,一如概往,一個人都無。靜到連蚊飛過都聽到。

相反,隔離鄰舍嘅屋企就顯得特別熱鬧,歡笑聲,小朋友嘅叫喊聲傳遍成條走廊。

我平時就算係房休息緊,都會開住部電視或者播歌,起碼間屋都會變得有生氣啲。

都算係逃避寂寞嘅一種方法啊。

叮~電話𥚃頭顯示有一則新訊息
推一推,今晚文嘅份量會比較多。
睇捚落去會知。
多謝支持
原來係阿其send過來,影住三餸一湯。

雖然就唔係話好豐富,家常便飯咁。但有我最鐘意食嘅梅菜蒸肉餅。

下面個caption寫住
「你食咗飯未?」

令我諗返起,每逢星期六我都會去婆婆屋企食飯。

自細同佢地關係都好好,因為爸爸媽咪要返工,就係公公婆婆照顧我嘅起居飲食。

次次去親佢地到,第一句就係問我食唔食野。有次,我講肉餅好好食,我就食足一年。

雖然食到好厭,但代表佢地真係好錫我,會將我嘅喜好放喺心中。

「嘩,你有住家飯食啊?好豐富啊!」
我真心用羨慕佢嘅語氣講。
然後影住一張杯麵嘅相send俾佢。

「。。。?咁近,你無飯食上來我地到食都得。我地成日都煮多咗。」

我心中係感激佢嘅好意,但覺得進展得太快啦,所以禮貌地拒絕咗佢。
輕輕一推
LM
有無人睇緊!
開始覺得呢個男仔幾好人,幾關心自己。

所以慢慢會同阿其講多幾句野。

我地晚晚都會text,講下自己讀咩科,學校邊啲老師出名西,食下身邊朋友嘅花生。當然會carry下我打機啦。

就咁樣傾咗大半個月左右,佢會借d意過來等我放學,然後一起食啲野就返屋企。

有一晚,同阿基雙排,我隨口問。
「係呢,你同阿其好熟架?你覺得佢點?」

佢冷笑咗下
「見到你地呢排咁frd都估到有啲野架啦,點姐,有無機啊?出pool飯唔少得啦。話哂都係因為我介紹你地識。」

我feel到自己個時面都紅哂,連忙係到解釋。
「痴線啦,識咗唔係好耐,可能佢對個個女仔都係咁呢?唔好ff咁多先。」

經過呢晚後,我對阿其了解好似加深咗少少。

聽講阿其成績幾好,雖然未到狀元嘅程度,但入大學甚至半神科都一定無難道。仲要係學校嘅籃球隊骨幹成員。

係中學生嘅層面黎講,我諗呢啲就係所謂嘅「人生贏家」。

呢一刻,我自卑感又作崇。我成績一直喺自己個班都係中游分子,猛車邊先可能入到大學。可能本身自己個人又懶散加上三分鐘熱度。

大部分興趣都得半桶水。鋼琴考到六級;溜冰學到轉兩三個圈就停咗⋯⋯

唉,放棄咗嘅事多到自己都數唔哂。

阿其又點會對我呢d人有興趣啊,睇來都係同佢太close產生錯覺姐。嗯,至少我個刻係咁諗。
Here
多謝支持!
不過我係唔係識你架?
如果你講緊現實,應該唔識
不過你個名同我好耐之前睇過既一本書一樣,所以吸引到我
同埋我好鍾意呢啲故
個故會有啲長,希望你會睇落去啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞