(青春/甜)有人走,有人前來

597 回覆
117 Like 12 Dislike
出咁慢嘅.... 我睇完有啲唔鍾意樓主,哈哈,因為我就係你冇俾機會阿其個種人,特別係當我睇到你話因為男朋友唔會答應阿其夠佢,雖然正常,但係睇到你話唔會係天使而係惡意,我就好撚嬲,ex都係你呢種人。不過我只係憎同掛住ex姐。
陪佢*
惡魔* sor 成日打錯字
live咗
「Hello Kate。我係miko啊,你係唔係搵緊新room mate(笑喊)」

等緊佢回覆時,我按咗入佢張icon睇。

佢張相並沒有港女必備嘅超級美肌filter,係一張好簡單嘅自拍大頭照。有一把長到胸前霧綠色嘅頭髮,斜瀏海,配上一副金絲手工眼鏡,腦海𥚃即刻彈出「文青」呢個term。

諗返起,阿其曾經同我講過kate係修讀文學。
咁佢有呢一身打扮都係一件好合理嘅事。

就咁憑外表判斷,佢應該係一個幾斯文同賢淑嘅女仔來嘅。不過果然人不可以貌相。

過咗半日左右,佢回覆咗我。
「hello,係啊係啊。」
「你有無ig啊,不如我地交換啊。」
十足十網上交友咁。

「你讀design架?我都想minor design啊。」
我睇完佢ig版面同影嘅相,其實我覺得佢係有art sense嘅。
起碼就咁睇佢影嘅相我會感覺到佢想係拍攝當中帶點訊息俾人。

同埋有一樣幾令我上心嘅係佢成日去睇band show,令我不禁係到諗其實我地係唔係曾經相遇過。
因為我都成日去工廈 TTN睇show。

閒談咗幾句之後,我地就約好咗搵一晚上大家嘅房參觀下。更甚嘅係可以面對面傾下計,進一步了解下佢為人性格。

當晚,我企係佢門前等佢應門時,我已經隱弱地聞到一陣熟悉嘅氣味。但我唔確定。

係佢開門之際,一股刺鼻嘅氣味湧出來,我肯定我嘅推斷無錯,之前阿其講我地嘅臭味相投係指我地都係stoner。

呢一點令到我好驚訝亦令我心生興奮,估唔到會係呢個形式下認識到一個homie。

「嘩!!你有聽勁多indie band!仲要買哂佢地d album同poster!Wild nothing,catfish and bottlemen ,summersalt!全部我都勁鐘意!我地聽開嘅genre 超似,都係dream pop,shoegaze為主。 」我難掩興奮咁對佢說。

唔知你地明唔明,喺呢個世界上,好多人會認為主流文化先係大眾認可,而熱愛小眾文化嘅一群人往往就會覺得自己係異類,覺得同呢個世界無法接軌。但諷刺嘅係我始終係人類,會渴望群體生活,要努力去fit in。

例如,一班人party時,到我播歌就要播大路k歌,記得有一次我播咗那我懂你意思時,全場嘅人都笑我,播喃嘸歌。

從此以後,我只能趁撘車,臨訓前帶起耳筒聽「喃嘸歌。」我好珍惜個幾首歌時間,喺嗰段時間我先意識到我係真係存在,我係做緊我自己。

好似扯得好遠,簡單啲講就係搵到一個知音人真係會好開心。

「係啊係啊,我地以後可以用喇叭一起聽歌。」
聽到呢句,我真係哭笑不得。

嗰晚傾咗啲咩我都無咩印象啦,只係記得我地坐係窗台兩邊,一枝一枝香煙咁燃點著,訴說我們的經歷和一些事嘅看法。

反正,我地嗰晚已經填好form,準備成為roommate。

嗰晚我真係好開心,好耐無同人隨心所欲咁傾計,仲要係一個陌生人,不過僅此一晚。
有文啦。
再帶實d頭盔啊,本故事純屬虛構。
想知樓主變stoner既故事
利申:有時會去荷蘭
真呢?
唔係你個人經歷?
唔想負上任何法律責任,你懂的
咁幾時出文先?
快了快了。
希望月番做到週番
新讀者留名

大家要小心身體
想現在出個短篇,有無人睇
有!
我現在打,今晚有
同埋想問下我應唔應該開個新po呢,我現在個po好似推唔起咁
唔想手足再俾黑警屌完鬆入黎睇!! 4個必用 apps
https://lih.kg/1845320

借個位嚟

請大家幫手正評,lm,避免沉底
文呢
樓豬你欺騙我感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞